ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

Απόστολος: Πραξ. κ' 16 - 18, 28 - 36

Ευαγγέλιον: Ιωάν. ιζ΄ 1 – 13

28 Μαΐου 2023

Η Ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε σήμερα Κυριακή των Αγίων Πατέρων είναι πολύ αποκαλυπτική και συγκλονιστική. Και αυτό γιατί μας περιγράφει ένα τμήμα από την μεγάλη αρχιερατική προσευχή, την οποία απευθύνει ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός προς τον Πατέρα Του, κατά την νύχτα του Μυστικού Δείπνου, και ως Μέγας Αρχιερέας, Του αναφέρει την ολοκλήρωση του Λυτρωτικού Του έργου επάνω στη γη.

«Πάτερ ἅγιε, τήρησον αὐτοὺς ἐν τῷ ὀνόματί σου ᾧ δέδωκάς μοι, ἵνα ὦσιν ἓν καθὼς ἡμεῖς». Στην προσευχή του αυτή ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού, παρακαλεί τον Πατέρα Του να διαφυλάξει τους πιστούς ώστε να παραμένουν ενωμένοι μαζί Του αλλά και μεταξύ τους, όπως είναι ο Υιός με τον Πατέρα. Αποκαλυπτικά λόγια που μας αποδεικνύουν εκτός των άλλων, ότι ο αγώνας της Χριστιανικής ζωής είναι η αγάπη προς τον Θεό, αλλά και η αγάπη προς τους αδελφούς, η οποία βέβαια προσφέρεται διά της χάριτος του Θεού.

Ας σταθούμε όμως για λίγο, στα λόγια αυτά του Κυρίου μας, και να δούμε πώς ακριβώς δέχονται τον λόγο αυτό, πώς τον ερμηνεύουν και πώς ζουν αυτή την πραγματικότητα οι πρώτοι Απόστολοι και στην συνέχεια οι άγιοι Πατέρες μας, οι οποίοι, λόγω της αποστολικής διαδοχής, διδαχής και εμπειρίας τους, ερμηνεύουν αυθεντικά τον λόγο του Θεού μέσα στην Εκκλησία μας.

Όταν, λοιπόν, ο Χριστός παρακαλεί τον Πατέρα Του και του λέει να γίνουν «ἵνα ὦσιν ἓν», να γίνουν δηλαδή ένα, και όχι «εἷς» ένας, αναφέρεται πρώτα στους Μαθητές και μετέπειτα Αποστόλους Του, αλλά και σε όλους τους πιστούς που θα Τον ακολουθήσουν, θα πιστέψουν στην Θεότητά και το Ευαγγέλιό Του και θα αποτελούν τα συνειδητά μέλη του Σώματος της Εκκλησίας Του, έως της συντέλειας των αιώνων.

Να γίνουν ένα όπως ο Πατέρας με τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Πώς όμως τα τρία αυτά Πρόσωπα είναι ένα; Την απάντηση μας την δίνουν οι Άγιοι Πατέρες οι οποίοι έχουν τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.

Ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, είναι ενωμένοι εις «ἓν», σε ένα, στην ενέργεια και στην ουσία, αλλά σαν πρόσωπα δεν ταυτίζονται και το κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό. Με τα κοινά αυτά γνωρίσματα της Αγίας Τριάδας θα γίνουμε και εμείς ένα, αλλά και μεταξύ μας, όσοι θα καταστούμε άξιοι να γίνουμε μέτοχοι του Αγίου Πνεύματος. Όσοι όμως πέσουμε στην πλάνη του διαβόλου και των οργάνων του, θα αποκοπούμε από το Σώμα του Χριστού και δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε αυτές τις αλήθειες.

Σε αυτή ακριβώς την πλάνη έπεσε και ο αιρεσιάρχης Άρειος με αποτέλεσμα να αρνηθεί την Θεότητα του Λόγου. Αρνήθηκε το Ομοούσιο του Πατέρα και του Υιού και κήρυττε ότι ο Υιός είναι κτίσμα, είναι δηλαδή δημιούργημα του Πατέρα και ότι κάποτε δεν υπήρχε. Αυτό όμως αποτέλεσε φοβερή αίρεση γι’ αυτό και αποκόπηκε από την ζωή της Εκκλησίας. Δυστυχώς όμως η πλανεμένη διδασκαλία του, ταλάνισε την Εκκλησία και ολόκληρη την Αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως.

Το μεγάλο αυτό πρόβλημα το έλυσε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος η οποία συνήλθε το 325 μ.Χ στην Νίκαια από τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Την Σύνοδο αποτελούσαν 318 Πατέρες οι οποίοι καταδίκασαν την αίρεση και τις ιδέες του Αρείου και διατράνωσε την ορθοδοξία. Επίσης θέσπισε ιερούς και απαραίτητους κανόνες για ζωή της Εκκλησίας. Καθόρισε την γιορτή του Πάσχα και εξέδωσε το Σύμβολο της Πίστεως.

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι Πατέρες όλων των Οικουμενικών Συνόδων δεν εξέφρασαν και δεν παρουσίασαν ποτέ καμιά νέα πίστη, ούτε προσπάθησαν να την βελτιώσουν και να προσθέσουν νέες αλήθειες οι οποίες τους δόθηκαν από την ημέρα της Πεντηκοστής και τους τις αποκάλυψε ο ίδιος ο Διδάσκαλος τους, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. Αυτή η πίστη υπάρχει μέχρι σήμερα και μας την αποκάλυψε ο ίδιος ο Χριστός μια φορά και την επιβεβαιώνουν οι άγιοι Πατέρες με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος κατά τις περιστάσεις και ανάγκες που προκύπτουν από τις διάφορες αιρέσεις. Και επειδή είχαν την ίδια αντίληψη για την αποκάλυψη και αλήθεια του Θεού, αποδίδουν όλοι τους την ίδια ερμηνεία στον λόγο του Θεού και συμφωνούν στα βασικά δογματικά κείμενα. 

Όσοι όμως αρνούνται αυτή την πίστη και την προσφορά του Αγίου Πνεύματος στο Σώμα του Χριστού, δεν μπορούν να κατανοήσουν ορθά την Αγία Γραφή, όπως ο Άρειος. Μπορεί να κρατούν την Αγία Γραφή στα χέρια τους και να την διαβάζουν, όμως παραμένει γι’ αυτούς ένα βιβλίο σφραγισμένο και ανερμήνευτο, με αποτέλεσμα να διαστρέφουν το περιεχόμενο της, όπως οι μάρτυρες του Ιεχωβά, και να θέτουν τους εαυτούς τους εκτός σωτηρίας, και να χαθούν παρά τα πολλά τους χαρίσματα και τις ικανότητες τους.

Οι Άγιοι 318 Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, αγαπητοί μου χριστιανοί, των οποίων την μνήμη γιορτάζουμε σήμερα, μας παραγγέλλουν από τα βάθη των αιώνων μια μεγάλη αλήθεια και ένα μήνυμα σωτηρίας. Ότι πρέπει να γίνουμε συνειδητά μέλη του Σώματος του Χριστού και να γνωρίσουμε την αλήθεια της Ορθόδοξης πίστης μας. Όχι μόνο θεωρητικά, αλλά κυρίως βιωματικά, για να αξιωθούμε διά της καθάρσεως και του Θείου φωτισμού, ο ουράνιος Πατέρας μας, να πραγματοποιήσει και σε μας το αίτημα της προσευχής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού « τήρησον αὐτοὺς ἐν τῷ ὀνόματί σου ᾧ δέδωκάς μοι, ἵνα ὦσιν ἓν.

Και να είμαστε σίγουροι ότι όσοι ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια της Εκκλησίας, τα ανεβαίνουμε για να αλλοιωθούμε, να μεταβληθούμε, να αφομοιωθούμε και να αγιαστούμε. Ακλουθώντας την Ορθόδοξη πίστη που μας παρέδωσαν οι άγιοι Πατέρες, ας αξιωθούμε και εμείς να κληρονομήσουμε τα αιώνια αγαθά της ουράνιας και ατελεύτητου Βασιλείας των Ουρανών.

π. Μάριος Πολυκάρπου

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου