ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

 Κήρυγμα Κυριακής του Παραλύτου (7-5-2023)

Αδελφοί μου, Χριστός Ανέστη,

Κυριακή του Παραλύτου σήμερα και τα ιερά κείμενα του ιερού Ευαγγελίου και του ιερού Αποστόλου γέμουν θαυμάτων. Τα θαύματα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ζωή της πρώτης Αποστολικής Εκκλησίας, διότι αποδείκνυε την παρουσία του Θεού εις τον κόσμο. Ενδυνάμωναν την πίστη και αύξαναν τα μέλη της Εκκλησίας.

Στα σημερινά ιερά αναγνώσματα που ακούσαμε αναφέρονται τρία θαύματα. Ένα στο ιερό Ευαγγέλιο και δύο στο Αποστολικό ανάγνωσμα των πράξεων. Το ένα αναφέρεται στο θαύμα του παραλυτικού στην κολυμβήθρα της Βηθεσδά και τα άλλα δύο στο βιβλίο των Πράξεων υπό του Αποστόλου Πέτρου στην πόλη Ιόππη στην φιλελεήμονα Ταβιθά την οποία ανέστησε, και στην πόλη Λύδδα τον παράλυτο Αινέα. Αυτά τα θαύματα γίνονται αιτία ώστε πολλοί να πιστέψουν εις τον Κύριο «και πολλοί επίστευσαν επί τον Κύριον».

Τα κηρύγματα των Αποστόλων και τα θαύματα τα οποία επιτελούσαν, αυτά ήταν η αιτία ώστε να σχηματίζονται χριστιανικές κοινότητες και κατά τόπους Εκκλησίες όπως λέγονται. Έτσι μεγάλωνε η Εκκλησία του Χριστού και εκραταιούτο.  Διότι το θαύμα μας αποδεικνύει την παρουσία του Θεού στην Εκκλησία. Μας δείχνει ότι «ζει Κύριος ο Θεός».

Τα θαύματα και οι δυνάμεις που ενεργούν μέσα στην Εκκλησία αποδεικνύουν το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Της ζωής της χάριτος και της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος εις τον κόσμον. Η Εκκλησία έζησε και ζει με το θαύμα. Ο κύριος σκοπός των θαυμάτων είναι να στερεώνεται η πίστη των ανθρώπων στον Θεό και Κύριο μας Ιησού Χριστό. Αναρίθμητα θαύματα στην ιστορική της πορεία έχει να επιδείξει η Εκκλησία μας με την δύναμη του Κυρίου μας και την μεσιτεία της Κυρίας Θεοτόκου μας και των Αγίων μας.

Τα θαύματα των πρώτων χρόνων της παρουσίας του Κυρίου μας, εγίνοντο φανερά καθώς και των Αποστολικών χρόνων. Αυτό είχε σκοπό να δουν οι άνθρωποι και να πιστέψουν στο πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ότι είναι ο Θεός ο οποίος επεσκέφθη τον κόσμο ως Σωτήρας και Λυτρωτής.

Μέσα στην πολυθεΐα της εποχής έπρεπε οι άνθρωποι να γνωρίσουν την αλήθεια του αληθινού Θεού. Έπρεπε ο κόσμος να σωθεί και «να λυθούν τα δεσμά του αλλοτρίου». Από τότε μέχρι σήμερα δεν έπαψαν τα θαύματα αφού η Εκκλησία είπαμε ζει με το θαύμα. Όμως τα θαύματα σήμερα γίνονται μέσα στην ζωή των μελών της Εκκλησίας μυστικά και αθόρυβα σε ψυχές που φλέγονται από πίστη και αγάπη στον Κύριο.

Σε ψυχές που έχουν ανάγκες, πόνο και προβλήματα. Πόσες φορές όλοι μας στα δύσκολα της ζωής είδαμε την παρουσία του Θεού. Τότε έπρεπε να δουν οι άνθρωποι για να πιστέψουν. Σήμερα οι πιστοί δεν χρειάζεται να γνωρίσουν εκκωφαντικά το θαύμα διότι ο Θεός κανένα δεν αναγκάζει να πιστέψει.

Η ελευθερία ως  πρωταρχικό συστατικό του ανθρώπου και δώρο του Θεού, πρέπει να κυριαρχεί στην ζωή του και  να οδηγεί στην σωτηρία. Και κάτι σημαντικό: ας προσπαθήσουμε με την χάρη του Θεού και τον δικό μας προσωπικό αγώνα να επιτελούμε θαύματα, με τον αγιασμό μας, την διόρθωση του χαρακτήρα μας, την ελευθερία από τα πάθη μας και την ενδυνάμωση της πίστης μας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου