ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή της Σαμαρείτιδος

14 Μαΐου 2023

Ο σημαντικότερος ή καλύτερα θα έλεγα ο μοναδικός στόχος και προορισμός του ανθρώπου, είναι να πετύχει την σωτηρία της ψυχής του. Και αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, όταν συνεργασθούν δύο παράγοντες: Η ανθρώπινη θέληση και η Θεία Χάρη. Τον σπουδαιότερο βέβαια ρόλο παίζει η Χάρη του Θεού, την οποία ο Πανάγαθος Επουράνιος Πατέρας προσφέρει δωρεάν σε όλους τους ανθρώπους. Μάς βεβαιώνει ο Απόστολος Παύλος: «Ο Θεός θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και να γνωρίσουν την αλήθεια, ώστε να βαδίσουν τον δρόμο τής σωτηρίας».

Όμως, χρειάζεται απαραίτητα και ο άνθρωπος στην κατάλληλη στιγμή να κάνει το απαραίτητο βήμα που απαιτείται για να ενεργοποιήσει και να αξιοποιήσει την Θεία Χάρη. Αυτό δηλαδή που έκανε και η Σαμαρείτισσα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής.

Ήταν μια ύπαρξη αμαρτωλή. Αλλά διέθετε μια ψυχή ανοιχτή στις θείες αλήθειες, με πνευματικά ενδιαφέροντα. Ο Θεάνθρωπος ήλθε στη γη ακριβώς για να αναζητήσει και να σώσει τους αμαρτωλούς. Έτσι και τώρα. Αφού τής απεκάλυψε κάποιες πτυχές από τη ζωή της, τής πρόσφερε σανίδα σωτηρίας. Και αυτή, άρπαξε την σανίδα και σώθηκε! Το περιστατικό τής συνάντησης του Κυρίου με την Σαμαρείτισσα και τα αποτελέσματα του διαλόγου αυτού, μάς δίνουν αφορμή, να πούμε λίγα λόγια για την Χάρη του Θεού.

Τι είναι αυτή η Χάρη του Θεού; Είναι η ιδιαίτερη πρόνοια, την οποία ο Τριαδικός Θεός έδειξε και δείχνει στον άνθρωπο, από την αρχή της δημιουργίας. Είναι δείγμα τής μεγάλης Του αγάπης προς αυτόν. Αυτή η άπειρη Θεία αγάπη και πρόνοια αποκορυφώθηκε με την σταυρική θυσία τού Γολγοθά. Και ιδιαίτερα για τον κάθε άνθρωπο. Θεία Χάρη είναι η Θεία δύναμη εκείνη, την οποία κάθε πιστός κάνει κτήμα του και με την οποία προοδεύει πνευματικά και βαδίζει προς την κατεύθυνση τής σωτηρίας. Η Θεία Χάρη έρχεται στην αρχή στον άνθρωπο και του δείχνει τον δρόμο και του παρέχει τα μέσα για την πνευματική του ανέλιξη και τελείωση. Και έπειτα, όταν ο άνθρωπος δεχθεί αυτή την πρώτη κλήση τής Θείας Χάριτος, τον ακολουθεί για να τον στηρίζει, να τον φωτίζει και να τον δυναμώνει. Η Θεία Χάρη προσφέρεται άφθονη και δωρεάν προς όλους γενικά, με τα Ιερά Μυστήρια τής Εκκλησίας. Και ακριβώς η αγία μας Εκκλησία είναι το Θησαυροφυλάκιο τής Χάριτος του Θεού, την οποία με τα Θεότατα Μυστήρια πλουσιοπάροχα σκορπίζει στους πιστούς.

Πολλές φορές όμως, εκτός από τα Θεία Μυστήρια, η Χάρη του Θεού επενεργεί για πολλούς ανθρώπους και με άλλους, έμμεσους ή άμεσους τρόπους. Όπως λόγου χάρη με κάποια ομιλία, με κάποιο έντυπο, με την συνάντηση και συζήτηση με κάποιον ή ακόμα και με κάποιο έκτακτο γεγονός τής ζωής μας. Η Θεία Χάρη έρχεται να ξυπνήσει ανθρώπους από το λήθαργο της πνευματικής αδιαφορίας. Έτσι λοιπόν, επενεργώντας η Χάρη του Θεού, προσφέρει στους πιστούς τα ευεργετικά και σωστικά αποτελέσματά της.

Η Θεία Χάρη καλεί στην σωτηρία όλους τους ανθρώπους. Έπειτα, όσοι από αυτούς δεχθούν την κλήση και την προσφορά της, τους καθοδηγεί στην δικαίωση. Τέλος, όσους αγωνίζονται σωστά στον χριστιανικό στίβο κάτω από τη φωτισμένη έμπνευση και καθοδήγησή της, τους οδηγεί στην αιώνια και άφθαρτη δόξα. Βλέπουμε λοιπόν, ότι η σωτηρία τού ανθρώπου εξαρτάται και πραγματοποιείται βασικά, από τη Χάρη τού Θεού.

Χαρακτηριστικά, παρατηρεί ο Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος: «…Είναι αδύνατο ο άνθρωπος με τα δικά του φτερά (ας το πούμε έτσι) να πετάξει προς το υψηλό και ουράνιο αυτό βραβείο τής αγιωσύνης, να υψωθεί και να γίνει μιμητής των Αγγέλων, εάν η Χάρη του Θεού δεν τον ανυψώσει από τη γη. Γιατί κανένας δεν μπορεί να αντέξει τις επινουλές τού διαβόλου, ούτε να σβήσει την δύναμη τής φύσεως, εάν η Χάρη τού Θεού δεν εφρουρούσε την ανθρώπινη πνευματική αδυναμία…».

Κάπου, λέγεται, ότι υπάρχει ένας ωραίος ζωγραφικός πίνακας. Παρουσιάζει ένα νεαρό αγόρι να στέκεται μπροστά σε ένα πίνακα και να γράφει μια ατελείωτη σειρά από μηδενικά. Και δίπλα του, στον ίδιο πίνακα, βρίσκεται ένας Άγγελος, ο οποίος μπροστά στην ατελείωτη αυτή σειρά των μηδενικών προσθέτει τον αριθμό ένα. Και αμέσως, όλα αυτά τα μηδενικά, αποκτούν πολύ μεγάλη αξία. Όσο περισσότερα είναι τα μηδενικά, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία που αποκτούν με την προσθήκη τής μονάδας τού Αγγέλου. Ακριβώς αυτό το ίδιο συμβαίνει και με τα έργα των ανθρώπων. Κάθε καλό ανθρώπινο έργο μοιάζει με ένα μηδενικό. Αλλά έρχεται η Θεία Χάρη και αξιοποιεί, αυξάνει, μεγιστοποιεί αυτά τα μηδενικά. Και έτσι, όσο περισσότερα είναι τα καλά μας έργα, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία που αποκτούν με τον ερχομό τής Χάριτος τού Θεού.

Ας προσπαθούμε λοιπόν και ας αγωνιζόμαστε να ενεργοποιούμε τα έργα των αρετών, με την πλήρη βεβαιότητα, ότι την αξιοποίηση και την αξιολόγηση θα την κάνει η Χάρη τού Θεού. Και έτσι, ασφαλώς, κανένας δεν θα έμενε αδιάφορος, εάν εγνώριζε την «δωρεά του Θεού», όπως είπε ο Ιησούς στην Σαμαρείτισσα.

Κλείνουμε το λόγο μας, με την προτροπή που μας απευθύνει ο ιερός Χρισόστομος. Μας λέει: «Ας μιμούμαστε την Σαμαρείτισσα και ας κουβεντιάζουμε με Τον Χριστό. Γιατί έχει σταθεί ανάμεσά μας και μάς μιλάει με τούς Προφήτες Του και με Τους Μαθητές Του. Ας ακούσουμε λοιπόν τι μάς λέει και ας πιστέψουμε. Έτσι δε θα ζούμε μάταια και ανώφελα…», Αμήν!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου