ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗΝ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ - ΜΤΘ.Α.1-25


του π. Νικ. Φαναριώτη - Εφημ. Ι.Ν. Οσίου Λουκά Πατρών

για την   Κυριακή  18-12-11 


Ο Πατήρ ηυδόκησεν, ο Λόγος σάρξ  εγένετο και η Παρθένος έτεκεν Θεόν ενανθρωπήσαντα.

Τριαδική  υπόστασις και Χριστούγεννα.

Λίγες μέρες  μας χωρίζουν από  την Μεγάλη γιορτή πού κατά τον Χρυσόστομο είναι η μητρόπολις των εορτών. Γι αυτό αντί των προφητειών (της  Κυριακής ), θα μπούμε  κατευθείαν στο νόημα και στη χαρά τής ημέρας. Γιατί βέβαια η χαρά των Χριστουγέννων δεν είναι θέμα γαλοπούλας- (Μεξικό), ρεβεγιόν (Δύση), η δένδρου (Βαυαροί),ούτε πολυφαγίας η πολυποσίας,(πού και αυτά χρειάζονται),αλλά στο πλαίσιο,(χωρίς αμαρτίας) της εορτής.  Για την χαρά των Χριστουγέννων χρειάζεται πίστις.

Τα Χριστούγεννα (όπως και τα Θεοφάνεια) φανερώνεται η τριαδική υπόστασις του Θεού:  Η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις  .  Η μόνη προσιτή από ανθρώπους και αγγέλους πλευρά της Θεότητος. Και όσον αφελής κι΄ αν είναι η ερώτησις των αθέων  ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΕΙΔΕ ΤΟΝ ΘΕΟΝ; είναι κατά βάθος σωστή.  Το ίδιο ρωτάει και η Εκκλησία. Και ο Χριστός απαντά :
Θεόν ουδείς εώρακε πώποτε  ο μονογενής υιός ,ο ων εις τον κόλπον του Πατρός εκείνος εξηγήσατο . Ιω.α.18

Ο άγιος Ανδρέας Ιεροσολύμων στο 2ο τροπάριο των αίνων είναι αποκαλυπτικός
Ο Πατήρ ηυδόκησεν, ο Λόγος  σάρξ εγένετο και η Παρθένος έτεκεν Θεόν ενανθρωπήσαντα. Αστήρ μηνύει Μάγοι προσκυνούσι Ποιμένες θαυμάζουσι Και η κτίσις αγάλλεται.  Ανδρέου Ιεροσολύμων.

 

1ον    Η ευδοκία του Πατρός


ο Πατήρ ηυδόκησεν

Ποια είναι η ευδοκία του Πατρός;  Είναι το προηγούμενον θέλημα του Θεού,
η απόφαση ,το  σχέδιο  της ενσαρκώσεως του Θεού και της θεώσεως του ανθρώπου.  Γιατί η ενσάρκωσις δεν έγινε περιπτωσιακά. Δηλαδή σαν συνέπεια της πτώσεως σαν σωσίβια επιχείρισις.  Θα γινόταν οπωσδήποτε από διαφορετικό δρόμο : τον δρόμο της τρυφής  και  της  δόξας, και  όχι από  τον δρόμο του Γολγοθά και των  δακρύων. Σαν παρακαμπτήριος  της Θ. οικονομίας )

2ον   Η  σάρκωσις

((ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν)) Ιω.Α14

Την απόφαση του Πατρός συγκατατέθηκε να εκτελέσει ο Υιός και Λόγος του Θεού. Προσέξτε ότι λέγει σάρκα και όχι σώμα και δεν θα το τολμούσε ο Ανδρέας Ιεροσολύμων εάν δεν ειχε προηγηθεί ο θεολόγος Ιωάννης και πριν από αυτόν, ο ίδιος ο Χριστός : ((ο τρώγων μου την σάρκα…)) Ιω.ΣΤ55.


3ον   Η Γέννησις  (τοκετός)

((και η παρθένος έτεκε Θεόν ενανθρωπίσαντα)).

Την εισαγωγή του Πρωτοτόκου στην ιστορία ανέλαβε το Πνεύμα το Άγιον που είναι ο εγγυητής  της ιστορίας Η συνεκτική αιτία της .
Μη φοβείσθε γι΄ αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας  χρονιάρες  Μέρες .
Από τότε έχουν περάσει για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη   χρόνια.
Πόσο άδικο έχουν όσοι μιλάνε για το παραμύθι των Χριστουγέννων.      Αλλά…Με τα παραμύθια δεν σφραγίζεται η Ιστορία.  Με το να γράφουμε 2011 και να ευχόμαστε για το 2012, μαρτυρούμε ότι είμαστε σφραγισμένοι δούλοι  Ιησού Χριστού  και μάλιστα ανεξίτηλα. Πολλοί φοβούνται το σφράγισμα των ταυτοτήτων με το 666. Θάταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό. (για τους φοβισμένους).  πριν βάλουν το 666 έχουν βάλει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΑΣ ΕΓΓΡΑΦΑ την ημερομηνία Δηλ. την σφραγίδα του Χριστού 2009… (Και έτσι έρχονται δεύτεροι) .το ίδιο και στο σώμα :(σφραγίς δωρεάς Πνεύματος Αγίου) (άγιον Χρίσμα).

Δεν έχει κανείς, παρά να επισκεφθεί μιαν βάπτιση με πνεύμα διακριτικόν, και θα ανακαλύψει ότι όλα είναι καλά τακτοποιημένα έτσι ώστε κανένας αντίχριστος , να μην μπορεί να τα προλάβει ,και να σφραγίσει οτιδήποτε, διότι η σφραγίς  δωρεάς του αγίου Πνεύματος είναι ανεξίτηλη εις τον Αιώνα τον άπαντα.  Ετσι επάνω στην σφραγίδα αυτήν, κάθε άλλο σφράγισμα θα είναι άκυρο και συνεπώς ΑΔΥΝΑΜΟ.
Αλλά ας μην μελαγχολήσουμε. Εκείνο που έγινε εκείνη την παγερή νύχτα του σωτηρίου έτους 1,και αυτό  γιορτάζουμε μεθαύριο, είναι μια εισβολή ξένου σώματος  μέσα στο διαβολικό κατεστημένο της Γης .Έτσι εξηγείται και η λυσσασμένη διαβολική αντίδραση για να το αποβάλλει : Ο αποκλεισμός  της αγίας οικογένειας στο σπήλαιο, διότι ουκ ην αυτοις τόπος εν τώ  καταλυματι.  Οι σφαγές του Ηρώδη, η εξορία στην Αίγυπτο, η σταύρωσης , οι τρομεροί διωγμοί των Ρωμαίων, και τόσα άλλα μέχρι σήμερα, αυτό το στόχο έχουν, να διώξουν τη Χριστουγεννιάτικη χαρά από τις καρδιές αλλά εις μάτην. Πύλαι Άδου ου κατ΄ ισχύσουσιν αυτής. Το εγγυάται το Πνεύμα το Αγιον. 

ΔΙΟΤΙ


Δι΄ ημάς γαρ εγεννήθη παιδίον νέον  ο  προ αιώνων Θεός


ΑΜΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου