ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ` ΛΟΥΚΑ
Οκτωβρίου 2011 (Λουκ. η` 5-15)

    Στην παραβολή του σπορέως που ακούσαμε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο κύριος μας μιλά για το γεωργό εκείνο που έσπερνε σπόρους στο χωράφι του. Κάποιοι σπόροι έπεσαν στο δρόμο και καταπατήθηκαν από τους περαστικούς και έγιναν τροφή για πουλιά. Άλλοι έπεσαν σε πέτρες και μόλις φύτρωσαν ξεράθηκαν επειδή δεν υπήρχε ούτε χώμα ούτε υγρασία. Άλλοι πάλι έπεσαν μέσα σε αγκάθια και όταν βλάστησαν πνίγηκαν μέσα σε αυτά. Άλλοι έπεσαν στην εύφορη γη , βλάστησαν και απέδωσαν καρπό εκατονταπλάσιο.
   Την ερμηνεία αυτής της παραβολής τη δίνει ο ίδιος ο Χριστός : ο σπόρος είναι ο Λόγος του Θεού , ο γεωργός είναι ο ίδιος και τα διάφορα μέρη της γης που έπεσε ο σπόρος είναι οι διαφορετικοί τύποι ανθρώπων. Ο δρόμος συμβολίζει τους ανθρώπους που ακούν το Λόγο αλλά έπειτα έρχεται ο διάβολος και τον αφαιρεί από τις καρδιές τους. Το πετρώδες έδαφος συμβολίζει εκείνους που δέχονται με χαρά και ενθουσιασμό το Λόγο αλλά δεν έχουν βαθιές ρίζες και έτσι όταν έρθει καιρός πειρασμού απομακρύνονται από την πίστη τους . Η γη με τα αγκάθια δηλώνει εκείνους που άκουσαν το Λόγο και αρχίζουν με προθυμία να βαδίζουν στο δρόμο της Πίστεως αλλά πνίγονται από τις φροντίδες για να αποκτήσουν υλικά αγαθά και από τις απολαύσεις της ζωής., με αποτέλεσμα να μη δίνουν καρπό. Η αγαθή και εύφορη γη είναι εκείνοι οι άνθρωποι που με καλοπροαίρετη καρδιά άκουσαν το Λόγο , τον έκαναν τρόπο ζωής , τον κρατούν μέσα τους και τον καρποφορούν με υπομονή.
   Γι’ αυτό , με αφορμή την παραβολή του σπορέως καλούμαστε να εξετάσουμε και να δούμε αν η καρδιά μας δέχεται να ακούσει το Λόγο του Θεού και στη συνέχεια αν έχουμε τη διάθεση να κάνουμε την καρδιά μας γη αγαθή και να τον κάνουμε πράξη στη ζωή μας. Για να πραγματοποιηθεί αυτό δηλαδή , να κάνουμε την καρδιά μας γη αγαθή και να αποδώσει ΄΄καρπόν εκατονταπλασίονα ‘’ απαιτείται υπομονή ,αγώνας και Πίστη .
 
ΠΗΓΗ: http://www.i-m-paronaxias.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=428:---2011&catid=77:2011-04-20-13-19-17&Itemid=241

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου