ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΛΟΥΚΑ

24 Σεπτεμβρίου 2023

Από την δεύτερη Κυριακή μετά την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, ανοίγει αγαπητοί μου αδελφοί ένας νέος κύκλος των Κυριακών του ενιαυτού. Από σήμερα και μέχρι τα Χριστούγεννα, η Αγία μας Εκκλησία μας διδάσκει μέσα από το ευαγγέλιο του Λουκά.

Η σημερινή Κυριακή, η Α’ Λουκά, είδαμε το σχετικό ευαγγελικό ανάγνωσμα, να περιλαμβάνει την κλήση των πρώτων τεσσάρων μαθητών, η οποίοι κλήθηκαν από τον Κύριο, προκειμένου να αναλάβουν το αποστολικό έργο, την διάδοση δηλαδή του ευαγγελίου της αληθείας εις πάντα τα έθνη.

Και η προσέγγιση του Κυρίου, ξεκινάει με την περίπτωση του Σίμωνα. «Μη φοβού από του νυν ανθρώπους έση ζωγρώ» Με αυτά τα λόγια καλεί τον Σίμωνα, τον Πέτρο, προκειμένου από απλός ψαράς να γίνει αλιέας ανθρώπων.

Τι ήταν όμως αυτό το οποίο διέκρινε ο Χριστός στον Πέτρο, ώστε από απλό ψαρά, να τον καταστήσει μαθητή του και ένα Πρωτοκορυφαίο Απόστολο;

Μελετώντας την σημερινή ευαγγελική περικοπή, διακρίνουμε τρεις αρετές, οι οποίες περικοσμούσαν την προσωπικότητα του Πέτρου και αυτές δεν είναι άλλες από την υπακοή, την ταπείνωση και την αγάπη προς τον πλησίον.

Όλη τη νύχτα προσπαθεί ο Πέτρος να πιάσει ψάρια στη λίμνη της Γεννησαρέτ και δεν τα καταφέρνει. Και όμως από το μηδέν, εκεί που έβλεπε ότι οι προσπάθειές του είχαν αποβεί άκαρπες, έρχεται αγαπητοί μου το αντίθετο αποτέλεσμα, με ένα μοναδικό τρόπο, την υπακοή. Υπακοή στο θέλημα του Κυρίου. Στην εντολή του Κυρίου μας, να ξαναρίξει τα δίχτυα , ο Πέτρος δεν αγανακτεί, υπακούει και του λέει ότι εφόσον εσύ το προστάζεις, εγώ θα το κάνω. «Επί δε το ρήματί σου χαλάσω το δίκτυον». Και έτσι δέχεται πλούσια την ευλογία του Θεού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σηκώσει τα δίχτυα από το βάρος.

Ευλογία λοιπόν στον Πέτρο και αντί να υπερηφανευτεί, για το κατόρθωμά του, ταπεινώνεται μπροστά στο Χριστό, σε αντίθεση με το σύγχρονο άνθρωπο, που με κάθε επιτυχία του, γίνεται ατομιστής και άπληστος και προσπαθεί να προβάλει, με κάθε πρόσφορο μέσο τα όποια κατορθώματά του, προκειμένου να αυτοπροβληθεί.

Ο Πέτρος ομολογεί με συντριβή καρδίας «έξελθε απ’ εμού ότι αμαρτωλός ειμί». Φύγε από το πλοίο μου, δεν είμαι άξιος να δεχθώ την ευλογία του Θεού μπροστά μου. Βλέπουμε ότι ο Πέτρος αναγνωρίζει, αντιλαμβάνεται, καταλαβαίνει ότι μπροστά του αυτός που στέκεται και συνομιλεί μαζί του, ο Χριστός, δεν είναι ένας απλός προφήτης, αλλά ο ίδιος ο Κύριος και γι΄ αυτό το λόγο συναισθάνεται την αμαρτωλότητά του.

Κατά την μεγάλη δε αυτή στιγμή της συναντήσεώς του, δεν ήταν μόνος, ήταν με τον αδελφό του τον Ανδρέα, όπου μαζί δέχτηκαν την ευλογία και  με τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη που ήταν κοινωνοί, όπως μας λέει χαρακτηριστικά το ευαγγέλιο, δηλαδή συνέταιροι όπως θα λέγαμε σήμερα. Μαζί επαγγελματικά  είχαν μια εταιρία χωρίς συμβόλαια και χαρτιά. Συμβόλαιο ήταν γι αυτούς η ειλικρίνεια και η αγάπη, δύο πολύ βασικά στοιχεία, τα οποία τείνουν να εκλείψουν στις ημέρες μας. Παρατηρούμε ότι ο Πέτρος δεν κρατάει για τον εαυτό την ευλογία, δεν την κλίνει μέσα του, αλλά αντιθέτως, πλημυρισμένος από αγάπη, τη μοιράζει και στους άλλους. Το ίδιο κάνουν και οι συνέταιροι του «και κατένευσαν τοις μετόχοις», όπως μας λέει το ευαγγέλιο και έκαναν τρόπον τινά νόημα στους υπολοίπους, μοιράζονται όλοι μαζί την ευλογία του Θεού. Όλοι μαζί να γεμίσουν, όλοι μαζί να χορτάσουν, διότι  για όλους φτάνουν τα αγαθά του Θεού.

Αδελφοί μου, το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα μας δίνει ένα μεγάλο μήνυμα, το μήνυμα ότι εάν έχουμε στη ζωή μας παράδειγμα τους αποστόλους  και έχουμε υπακοή στο θέλημα του Θεού, ταπείνωση και αγάπη, θα αποκτήσουμε κοινωνία με το Θεό και το συνάνθρωπο και με αυτό τον τρόπο, να έχουμε μέσα μας την βεβαιότητα ότι μια μέρα θα μας καλέσει ο Κύριός μας να γίνουμε μέτοχοι της Ουρανίου Βασιλείας Του. Αμήν.

 π.Δ.Β.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου