ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

10 Σεπτεμβρίου 2023

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, αγαπητοί μου αδελφοί, αναπτύσσεται μια αλήθεια, με πολύ παραστατικό τρόπο. Η κένωση του Θεανθρώπου στο πανσεβάσμιο του Σταυρού Ξύλο για τη σωτηρία των ανθρώπων, καθώς αποτελεί ένα ανεπανάληπτο μυστήριο της πίστεώς μας και μια θυσιαστική πράξη αγάπης και μεγαλείου.

Όπως ο Μωυσής στην έρημο, ύψωσε το χάλκινο φίδι, για να μην πεθαίνουν οι Ισραηλίτες από τα φαρμακερά φίδια, έτσι και ο Κύριός μας, θα υψωθεί στο Σταυρό, για να μην πεθαίνει ο Νέος Ισραήλ, δηλαδή οι χριστιανοί, από το φαρμάκι της αμαρτίας. Κατά τους Πατέρες της Αγίας μας Εκκλησίας, ο χάλκινος όφις είναι ο τύπος του Εσταυρωμένου στην Παλαιά Διαθήκη, όπου αποτελεί την πεμπτουσία των προεικονίσεων του Εσταυρωμένου.

Γι αυτό το λόγο και ο Μωυσής προφήτευσε σους Ισραηλίτες  το  σταυρικό θάνατο του Κυρίου μας λέγοντας: ότι θα δουν τη ζωή να κρέμεται απέναντί τους.

Ο Σταυρός μολονότι είναι καταραμένος στην Παλαιά Διαθήκη, εν τούτοις συμβολίζει την ευλογία που θα έδινε στο λαό του Θεού με τη θυσία του Εσταυρωμένου.

Έτσι αγαπητοί μου, ο Ιησούς Χριστός, αν και είναι χωρίς αμαρτία, εξομοιώνεται με το φίδι, δηλαδή τους καταραμένους ανθρώπους και ο χάλκινος όφις γίνεται ο κήρυκας της αναμαρτησίας του ανθρωπίνου σώματος, χωρίς δηλαδή το θανατηφόρο δηλητήριο της αμαρτίας.

Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να απαλλάξει, τον άνθρωπό από τις κάθε είδους αμαρτίες και να τον οδηγήσει, με τη Σταύρωση και την Ανάστασή του, στην παλαιά πατρίδα, τον Παράδεισο. Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον άνθρωπο, ώστε ο έμψυχος ναός του στη γη, ο Ιησούς Χριστός, να σταυρωθεί, για να βρει τη χάρη και τη χαρά της αιώνιας ζωής, όπως μας λέει ο Ιερός Χρυσόστομος. Ο Ιησούς Χριστός είναι η ζωή και η ανάσταση του ανθρώπου.

Ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου μας δεν άνοιξε μόνο διάπλατα την πύλη του Παραδείσου, αλλά είναι ταυτόχρονα και το σύμβολο της βασιλείας του. Ο Σταυρός του Κυρίου, το τρόπαιον της ευσεβείας, το φυλακτήριον των πιστών, η θύρα του Παραδείσου, των δαιμόνων το τραύμα, ο φύλαξ πάσης της οικουμένης. Γι αυτό το λόγο ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς θα πει πως κανείς ποτέ δεν συμφιλιώθηκε με τον Θεό, χωρίς τη δύναμη του Σταυρού. Στην έρημο οι Ισραηλίτες ατένιζαν το χάλκινο όφι, το σημείο δηλαδή του Σταυρού και του Εσταυρωμένου και σώζονταν από το θάνατο. Στην Εκκλησία όποιος βιώνει, το μυστήριο του Σταυρού, γίνεται πολίτης της βασιλείας του εσταυρωμένου.

Το μυστήριο της σωτηρίας του ανθρώπου, βρίσκεται στο Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου. Κανένας δεν μπορεί να σωθεί, αν δεν ακολουθήσει στη ζωή του, τη σταυροαναστάσιμη κλήση του. Αυτό το πετυχαίνουμε, με το να βιώνουμε το ευαγγέλιο, αυξάνοντας μέρα με τη μέρα, στην αρετή και στην ευσέβεια. Και να δώσουμε αν χρειαστεί, τον εαυτό μας στο θάνατο, υπέρ της αρετής και της αλήθειας, μιμούμενοι τους Αγίους της πίστεώς μας. Να καταργήσουμε και να νεκρώσουμε, την αντίθετη προς το Θεό ζωή, να σταυρώσουμε τον παλαιό μας άνθρωπο και τα πάθη μας. Να υποτασσόμαστε όπως λέει ο απόστολος Παύλος, στην προς Εβραίους επιστολή, στους πνευματικούς μας προϊσταμένους, για να αγαπηθούμε από το Θεό.

Με αυτές τις προϋποθέσεις αδελφοί μου, θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε έμπρακτα τον Θεάνθρωπο Σωτήρα μας και προσπαθώντας να ακολουθήσουμε την σταυροαναστάσιμη πορεία Του, ας ευχηθούμε εν ημέρα κρίσεως, ο Πατήρ ημών ο ουράνιος, να δει στα πρόσωπά μας την εικόνα του Υιού του. Αμήν. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου