ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή Ι΄ Ματθαίου

13 Αυγούστου 2023

Τραγικό πρόσωπο ο πατέρας του δαιμονόπληκτου παιδιού που σήμερα πλησιάζει τον Κύριο. Η κατάσταση του παιδιού είναι απελπιστική και κάθε προσπάθεια θεραπείας, απαλλαγής, ελευθερίας, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Μαζί με την απελπισία του  ο πατέρας καταθέτει στο Χριστό και άλλη μία απογοήτευση που γίνεται ένα ηχηρό ‘’κατηγορώ’’. ‘’Πήγα το παιδί μου στους Μαθητές σου και δεν κατάφεραν να το θεραπεύσουν’’. Η αναιμική, η αδύναμη πίστη τους, δεν στάθηκε ικανή να διώξει την δαιμονική παρουσία και να λυτρώσει από την τυραννία   του διαβόλου το παιδί. Ο Κύριος απαντά με ένα τρόπο που αποκαλύπτει ότι και ο πατέρας και οι Μαθητές ανήκουν στην ίδια κατάσταση της αδύναμης και ανίσχυρης πίστης.

‘’Ω γενεά άπιστη και διεστραμμένη, έως πότε θα είμαι μαζί σας, έως πότε θα σας ανέχομαι’’. Ο λόγος του Χριστού, μας δείχνει ότι η απουσία της πίστης ,οδηγεί τον τρόπο της ζωής στη διαστροφή. Τι όμως είναι αληθινή πίστη; Ποιά είναι η ουσία της και το πνευματικό της περιεχόμενο; Γιατί είναι καθοριστική η παρουσία της ή η απουσία της στη ζωή μας;

‘’Πίστη είναι το θεμέλιο που σηκώνει όλη την οικοδομή, είναι η κεφαλή κάθε αγαθού έργου. Εκείνη γεννά τον Θεόν Λόγον στην ψυχή του ανθρώπου. Είναι η πρώτη ανάσταση μέσα μας του Θεού, που νεκρώθηκε από την άγνοια, την σκληροκαρδία, την αμετανοησία μας. Είναι η ‘’πέτρα’’ εξ΄ αιτίας της στερεότητας, της πλήρους ακινησίας στην αλήθεια και επειδή δεν υποχωρεί με κανένα τρόπο στις επαναστάσεις του ψεύδους ‘’, θα μας πει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής. ‘’Πίστη η όραση που βλέπεις ορατά, εκείνα που είναι αόρατα. Είναι στήριγμα ισχυρό και λιμάνι ασφαλείας, άγκυρα όταν ο νους κλυδωνίζεται, παντοδύναμη και ασυναγώνιστη’’, θα τονίσει ο Ιερός Χρυσόστομος. ’’Είναι η ανεπιφύλακτη αποδοχή της Θείας Αποκαλύψεως και η πεποίθηση ότι όσα κηρύχθηκαν με την Χάρη του Θεού, αποτελούν την μοναδική αλήθεια’’ θα σημειώσει ο Μέγας Βασίλειος.

Αυτή η πίστη θα γίνει αγάπη, σοφία, λόγος, πράξη, θα γίνει υπακοή στο θέλημα του Θεού. Αυτή η πίστη που είναι σχέση ζωντανή και αληθινή με τον Θεό, θα γίνει και σύνδεσμος της σχέσης με τον άλλον τον άνθρωπο. Αυτή η πίστη γεμίζει την ψυχή και φωτίζει την διάνοια προσφέροντας την ορθή κρίση.

Έτσι κατανοούμε πως η παρουσία και η καλλιέργεια της πίστεως, απωθεί, εξορίζει την διαστροφή της υπάρξεως. Πίστη είναι η όραση, η αίσθηση, η πεποίθηση της Παρουσίας του Θεού, μία παρουσίας που ενισχύει, που παρηγορεί  τον άνθρωπο. Ας θυμηθούμε τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο. Η αίσθηση της Παρουσίας του Θεού, τον κρατά μακριά από την αμαρτία. Τους Αγίους Μάρτυρες και ομολογητές, η Παρουσία του Θεού τους ενισχύει. Τους Οσίους ασκητές και τις Αγίες ασκήτριες, η Παρουσία του Θεού τους παρηγορεί.

Ας ακούσουμε ένα περιστατικό από το γεροντικό, μέσα στο οποίο η Αγιοπνευματική εμπειρία των ανθρώπων της πίστεως έχει συγκεντρωθεί, που μας δείχνει πως η πίστη είναι εκείνη που διαρκώς δείχνει, αδιαλείπτως αποκαλύπτει τον Θεό στην ζωή του ανθρώπου.

Ο αββάς Βησσαρίων με τον μαθητή του τον αββά Δουλά βάδιζαν πολλές   ώρες δίπλα στη θάλασσα. Ο μαθητής δίψασε πολύ και το είπε στον γέροντα. Εκείνος σταμάτησε, γονάτισε, έκανε προσευχή και του είπε:

Γονάτισε παιδί μου, και πιες νεράκι από την θάλασσα.

Ο αββάς  Δουλάς έσκυψε και ήπιε. Πραγματικά το νερό είχε γλυκαθεί! Αφού ξεδίψασε, πήρε το κανάτι και το γέμισε, για να έχει στον υπόλοιπο δρόμο. Το είδε αυτό ο αββά Βησσαρίων και του λέει:

Γιατί παιδί μου κράτησες νερό;

Ευλόγησον γέροντα. Το κράτησα για να έχω, μακρύς ο δρόμος και πιο κάτω πάλι θα διψάσω.

Δεν είναι ανάγκη αδελφέ. Εκείνος που είναι εδώ είναι παντού. Εκείνος που εδώ σε ξεδίψασε, θα σε ξεδιψάσει παντού.

Ας συνοδεύει πάντοτε και παντού η πίστη την ζωή μας αδελφοί, για να αισθανόμαστε την Παρουσία του Θεού και να ευχαριστούμε την Αγάπη Του. Αμήν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου