ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

 ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Απόστολος: Εβρ. θ΄ 1-7

Ευαγγέλιο: Λουκ. ι΄ 38-42, ια΄, 27-28

21 Νοεμβρίου 2022

Τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου συνιστούν μια από τις σημαντικότερες εορτές του Εκκλησιαστικού έτους. Από τη στιγμή της εισόδου της Θεοτόκου στον ναό του Σολομώντα, στα άγια των αγίων, ανοίγεται ο δρόμος για την υλοποίηση του Σχεδίου του Θεού να σώσει τον άνθρωπο. Άλλωστε αυτό κάνουν ξεκάθαρα όλοι οι ύμνοι που αναφέρονται στην εορτή από το απολυτίκιο μέχρι και τις καταβασίες των Χριστουγέννων που αρχίζουν από σήμερα να ψάλλονται στις εκκλησίες. Η εορτή περιβάλλεται από ένα ιστορικό υπόβαθρο στο οποίο όμως οι πατέρες έδωσαν και μια θεολογική εξήγηση των γεγονότων. 

 Η Παναγία ήρθε στον κόσμο μετά από μακρά περίοδο ατεκνίας των γονέων της Ιωακείμ και Άννας οι οποίοι όμως δεν έχασαν ποτέ τις ελπίδες τους στον Θεό. Τους χάρισε την Παναγία όταν βρίσκονταν στα γεράματά τους μετά από πολλή προσευχή αλλά και τάμα στον Θεό να την αφιερώσουν σε Αυτόν. Ο Θεός για την πίστη τους τούς αντάμειψε με το να λυθεί το όνειδος της ατεκνίας που είχαν, σύμφωνα με τα πιστεύω της εποχής, αλλά και να αξιωθούν να γίνουν γονείς της μέλλουσας να γίνει μητέρα του Θεού. Όταν συμπληρώθηκαν τα τρία έτη από την γέννησή της έπρεπε τότε να την οδηγήσουν στον ναό προς εκπλήρωση του τάματός τους. Αλλά και για τον λόγο ότι οι γονείς της ήταν προχωρημένης ηλικίας και σε λίγο θα έφευγαν από την ζωή. Ο ανθρώπινος αποχωρισμός είναι πολύ δύσκολος τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τα απόκρυφα κείμενα, από τα οποία δανείζεται και η αγιογραφία μας προσπαθούν να κάνουν αυτή την είσοδο στον ναό πιο ευχάριστη, συνοδεύοντας την Παναγία με πομπή από παρθένα κοριτσάκια με αναμμένες λαμπάδες στα χέρια. Εκεί την υποδέχθηκε ο προφήτης Ζαχαρίας, πατέρας του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και την εισήγαγε στα άγια των αγίων, χώρο που μόνο ο αρχιερέας εισερχόταν, άπαξ του έτους. Η Παναγία εκεί τρεφόταν από άγγελο τον οποίο συνδέει η παράδοση με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Εκεί παρέμεινε η Παναγία μέχρι και τα δεκαπέντε έτη της που έγινε ο Ευαγγελισμός και έτσι άρχισε να πραγματώνεται η ενανθρώπηση του Χριστού, μετά από τα χρόνια αυτά της προετοιμασίας, της κάθαρσης και της μυήσεως στην εν Αγίω Πνεύματι ζωή της μέσα στον ναό. Θεία οικονομία ήταν να παραμείνει εκεί η Παναγία για να κρατηθεί καθαρή από κάθε ρύπο αμαρτίας, ακόμα και αυτούς τους λογισμούς ή την πονηριά των ανθρώπων. Ο Θεός χρειαζόταν ένα καθαρό, αμόλυντο, χωρίς αμαρτίες άνθρωπο για να μπορέσει να σαρκωθεί και έτσι διατηρήθηκε η Παναγία. Η Παναγία όπως σημειώνεται στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας είναι το μόνο πρόσωπο από τους ανθρώπους που δεν είχε ίχνος αμαρτίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Είναι κάτι πολύ σημαντικό αυτό να το δει κανείς σήμερα που δυστυχώς τα παιδιά μας από πολύ μικρά μαθαίνουν την πονηριά και λερώνουν την ψυχή τους με ότι ακάθαρτο έχει αυτή η κοινωνία. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να προκόψουν και να αξιωθούν των χαρισμάτων του Θεού θα πρέπει όσο το δυνατό να τα διαφυλάσσουμε από όλα αυτά.

 Θεολογικά η Παναγία εισέρχεται στον ναό, στα άγια των αγίων γιατί η ίδια επρόκειτο να γίνει ναός που θα κυοφορούσε τον Χριστό. Εκεί φυλάσσονταν η κιβωτός της διαθήκης με τις πλάκες του νόμου, τη στάμνα με το μάννα, τη ράβδο του Ααρών η οποία βλάστησε. Η Παναγία θα γινόταν το δοχείο που θα κυοφορούσε και θα μας πρόσφερε τον ίδιο τον Νομοδότη Χριστό, Αυτόν που έδωσε το Μάννα, τον άρτο της ζωής. Από την Παναγία βλάστησε, και εξήνθησε το «άνθος το εύοσμον», ο Υιός και Λόγος του Θεού. Όλα αυτά συμβολικά προφητεύονται στην Παλαιά Διαθήκη και αποδίδονται πολύ ωραία στους ύμνους της εορτής, καθώς και στον γνωστό σε όλους Ακάθιστο Ύμνο με τους χαιρετισμούς της Παναγίας όπου αναφέρεται η Παναγία ως «ἔμψυχος ναός», ως «Κιβωτός χρυσωθείσα τω Πνεύματι», ως η «στάμνα, η μάννα φέρουσα», «η ράβδος η μυστική, άνθος το αμάραντον, η εξανθήσασα». Η Παναγία εισήλθε στο θυσιαστήριο όπου βρισκόταν η τράπεζα της προθέσεως. Συμβολικά η Παναγία έγινε η τράπεζα που βαστάζει πάνω της τον Χριστό – τον Άρτο της ζωής, «τράπεζα βαστάζουσα ευθηνίαν ιλασμών». Στα Άγια των Αγίων υπήρχε και η χρυσή λυχνία η οποία παρέπεμπε στην Παναγία, η οποία θα φέρει το Θείο Φως – τον Χριστό. Μέσα από όλους αυτούς τους συμβολισμούς και πολλούς άλλους υποκρίβονται όλες οι προφητείες για τον ερχομό του Χριστού δια μέσου της Παναγίας ως μητέρας Του. Για να μπορέσει κανείς να τα κατανοήσει όλα αυτά θα πρέπει να του εξηγηθούν αλλά και να βιωθούν από τον ίδιο ως εμπειρία ζωής μέσα στην χάρη του Αγίου Πνεύματος που προσφέρεται δια των μυστηρίων της Εκκλησίας. Η εορτή των Εισοδίων είναι το προοίμιο και το προανάκρουσμα της έναρξης του Θείου Σχεδίου για την σωτηρία των ανθρώπων. Κεντρικό πρόσωπο που καλείται να γίνει η «κλίμακα», η «γέφυρα» και το «όχημα» που θα μπορέσει ο άνθρωπος να ενωθεί με τον Χριστό είναι η Παναγία μας. 

Εορτάζοντας αυτή τη μέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου καλούμαστε και εμείς να δούμε με δέος το πρόσωπο της Παναγίας ως μητέρας του Θεού. Να εντρυφήσουμε στις προρρήσεις της Παλαιάς Διαθήκης που αναφέρονται στην Παναγία και διατυπώνονται ωραιότατα μέσα από την σημερινή εορτή αλλά και από τον Ακάθιστο Ύμνο, βλέποντας μέσα από αυτές τα μηνύματα του Θεού, που δίνει στον άνθρωπο, για να αποδεχθεί το δώρο Του που είναι η σωτηρία. 

Χρειάζεται όμως αγώνας για να το επιτύχει κανείς αυτό. Όπως η Παναγία αποστασιοποιήθηκε από τα του κόσμου με την είσοδό της στον Ναό για να προετοιμαστεί να γίνει η μητέρα του Θεού θα πρέπει και ο καθένας μας να φυλάει τον εαυτό του από κάθε ρύπο αμαρτίας. Και αν καμιά φορά περιπέσαμε σε αμαρτίες ή απομακρυνθήκαμε από τον Θεό, υπάρχει ελπίδα. Με την εξομολόγηση, την μετάνοια και την ταπείνωση καθαρίζεται η ψυχή μας και με τις πρεσβείες της Παναγίας μας, όταν την επικαλούμαστε με πίστη θα μπορέσουμε να γίνουμε δοχείο της χάρης του Αγίου Πνεύματος.

† Πρωτοσύγκελος Ι.Μ.Π. Τυχικός

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου