ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή Β΄ Ματθαίου. (Ματθ. δ΄ 18 -23)

7 Ιουλίου 2024

Αξιωθήκαμε από τον Άγιο Θεό μας, αγαπητοί μου Χριστιανοί, να ακούσουμε σήμερα μια σύντομη ευαγγελική περικοπή, συγχρόνως όμως, πολύ συγκλονιστική, αφού μέσα και από τη σημερινή ευαγγελική διήγηση ο Χριστός μας μάς αποκάλυψε αλήθειες και ουσιαστικά πράγματα για τη ζωή και την ύπαρξή μας.

Σήμερα το Ευαγγέλιο μάς διηγείται το περιστατικό της κλήσης από τον Ιησού των τεσσάρων πρώτων μαθητών Του. Ο Κύριος, σύμφωνα με το ευαγγελικό ανάγνωσμα περπατάει στη θάλασσα της Γαλιλαίας και εκεί απευθύνει την κλήση Του, την πρόσκλησή Του δηλαδή, αρχικά σε δύο αδέλφια, τον Πέτρο και τον Ανδρέα και μετά σε άλλα δύο αδέλφια, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο.

Ελάτε, ακολουθήστε με τους φωνάζει ο Χριστός και θα σας κάνω από απλούς ψαράδες, αλιείς ανθρώπων. Και εκείνοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Κυρίου και μάλιστα χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά «ευθέως», όπως μας επισημαίνει ο ευαγγελιστής Ματθαίος. Και τώρα αφήνουν τα πάντα την εργασία τους, την καθημερινότητά τους, το βιός τους ακόμα και τους συγγενείς τους. Εγκαταλείπουν τα πάντα για να ακολουθήσουν Αυτόν που αγαπάει και εμπιστεύεται η καρδιά τους.

Και έρχεται, αδελφοί μου, ο Χριστός μας μέσω του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος, να απευθύνει κάλεσμα όχι μόνο στους Μαθητές Του, αλλά διαχρονικά και σε όλους εμάς. Και οι Μαθητές του Χριστού μάς καλούν να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Κυρίου. «Και αφέντες… ηκολούθησαν αυτώ». Αυτό έπραξαν οι Μαθητές του Κυρίου μας, ακολούθησαν τον Χριστό αφού πρώτα άφησαν κάτι πίσω τους. Τι σημαίνει αυτό για εμάς σήμερα; Για να γίνει κέντρο της ζωής μας ο Χριστός πρέπει να πάψουν να είναι κέντρο της ζωής μας άλλα πράγματα όπως η εργασία μας, η καριέρα μας, η περιουσία μας, τα χρήματά μας, και γενικότερα κάθε τι άλλο το οποίο μας κρατάει δεμένους με τα γήινα και φθαρτά πράγματα αυτού του κόσμου.  Ο Χριστός, αδελφοί μου, δεν απορρίπτει όλα τα παραπάνω. Μας ζητά όμως να ιεραρχήσουμε τα πράγματα στη ζωή μας και να βάλουμε προτεραιότητες. Ότι περισσότερο αφήνουμε ελεύθερα για τον Χριστό, τόσο περισσότερο τόπο του δίνουμε, για να γίνει Αυτός για μας η ζωή μας! Όσο αδειάζουμε από αυτά που θεωρούμε ότι γεμίζουν τη ζωή μας, τόσο περισσότερο γεμίζουμε με Χριστό που είναι η αληθινή ζωή μας. Και τότε βλέπουμε και τα πιο απλά στοιχεία της δικής μας ανθρώπινης ζωής να αποκτούν τις αληθινές τους διαστάσεις και την πραγματική τους ομορφιά. Έλεγε κάποτε ένας φωτισμένος μοναχός: «πρέπει να είναι κανείς άδειος για να μπορεί να εισέλθει ο Χριστός, αλλιώς Εκείνος δεν χωράει από πού να μπει».  

Όταν θα γίνει θησαυρός της καρδιάς μας ο Χριστός τότε θα είμαστε έτοιμοι να τον ακολουθήσουμε. Τι σημαίνει, αδελφοί μου, ακολουθώ τον Χριστό; Σημαίνει επιλέγω να ζω μαζί Του, σημαίνει «μπόλιασμα» όλης μου της ζωής με την αλήθεια Του, σημαίνει πως όλες οι αποφάσεις της ζωής μου περνούν μέσα από τη διδασκαλία Του. Ακολουθώ τον Χριστό σημαίνει ότι τον αφήνω να είναι παρών στην καθημερινότητά μου, να είναι εκεί όταν καλούμαι να πάρω αποφάσεις για τη ζωή μου. Ακολουθώ τον Χριστό σημαίνει ότι αφήνω τον γεμάτο ελπίδα λόγο Του να εμπνέει και να χρωματίζει κάθε πτυχή της ζωής μου. Ακολουθώ τον Χριστό σημαίνει ότι τον αφήνω να φανερώνει στην καρδιά μου το θέλημα Του και την ουράνια Βασιλεία Του.

Αδελφοί μου, τέσσερις αγράμματοι και απλοϊκοί ψαράδες, ανοιχτοί στην έκπληξη και στην καλή γοητεία είδαν σήμερα στο πρόσωπο του Χριστού την αληθινή ποιότητα της ζωής και πραγματοποίησαν ένα άλμα ελευθερίας από το λίγο και το μικρό προς το πολύ και το μεγάλο. Αυτό το άλμα ελευθερίας προς το πολύ και μεγάλο μάς καλούν οι Μαθητές του Κυρίου μας να πράξουμε και εμείς σήμερα. Να ακολουθήσουμε τον Χριστό μας και όπως εκείνοι αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή στον Κύριο, έτσι και εμείς να κάνουμε τη ζωή του Χριστού, ζωή μας. Αμήν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου