ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή Δ΄ Ματθαίου. (Ματθ. η΄ 5 -13)

21 Ιουλίου 2024

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, αγαπητοί μου αδελφοί, ότι μόνο σε δύο περιπτώσεις το Ευαγγέλιο μάς λέει ότι ο Χριστός μας θαύμασε για κάτι. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για την πίστη! Για την αξιοθαύμαστη δύναμή της, αλλά και για την τραγική απουσία της. Στην πρώτη περίπτωση ανήκει το επεισόδιο του Εκατοντάρχου της Καπερναούμ που μας διηγείται τόσο παραστατικά ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μέσω της σημερινής ευαγγελικής περικοπής: «ακούσας δε ο Ιησούς εθαύμασε…».

Ας πάρουμε όμως την σημερινή ευαγγελική διήγηση από την αρχή. Ένας Εκατόνταρχος, δηλαδή ένας στρατιωτικός αξιωματούχος του Ρωμαϊκού στρατού, πλησιάζει τον Κύριο και του ζητάει να θεραπεύσει τον δούλο του που τον έχει άρρωστο στο σπίτι. Ο Κύριος του απαντάει με περισσή προθυμία: «θα έλθω να τον θεραπεύσω». Αλλά ο Εκατόνταρχος θεωρεί ότι δεν είναι άξιος να δεχθεί στο σπίτι του τον Κύριο και τον παρακαλεί να τον θεραπεύσει από μακριά, διότι θα αρκούσε ο λόγος του για να πραγματοποιηθεί το θαύμα. Ακούγοντας ο Χριστός μας τον λόγο του Εκατόνταρχου θαυμάζει την πίστη του και λέει: «Σας βεβαιώνω πως ούτε ανάμεσα στους Ισραηλίτες βρήκα τόση πίστη». Δηλαδή ένας ειδωλολάτρης, διότι ο Εκατόνταρχος ήταν ασφαλώς ειδωλολάτρης , είχε περισσότερη πίστη από τον Ισραηλίτη, που γνώριζε τον αληθινό Θεό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνεχίζει ο Χριστός μας και αναφέρει ακόμη φοβερότερα πράγματα: «αυτοί που γνωρίζουν τον αληθινό Θεό, τελικά θα χάσουν τη Βασιλεία του Θεού και θα δοθεί η Βασιλεία του Θεού σε αυτούς που έρχονται εξ ανατολών και δυσμών και πιστεύουν». Και τελειώνοντας  η ευαγγελική περικοπή λέει ο Χριστός στον Εκατόνταρχο: «Πήγαινε στο σπίτι σου και όπως πίστεψες, έτσι και να γίνει». Και αμέσως θεραπεύτηκε ο υπηρέτης του Εκατοντάρχου.

Αδελφοί μου, σήμερα ο Χριστός μας μέσα από το Ευαγγέλιο και το περιστατικό με τον Εκατόνταρχο μάς δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πίστη που θαυμάζει και επαινεί. Πολλές φορές θεωρούμε ότι η πίστη είναι το να αναγνωρίζεις την ύπαρξη του Θεού και να δέχεσαι τα δόγματα και τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Σκεφτείτε όμως ότι αν πιστός είναι αυτός που αναγνωρίζει ότι υπάρχει Θεός, τότε τα πιο πιστά όντα στον κόσμο θα ήταν οι δαίμονες. Όπως λέει ο Άγιος Ιάκωβος στην Επιστολή του: «και τα δαιμόνια πιστεύουσι και φρίσσουσι». Τόσο πολύ πιστεύουν οι δαίμονες ότι υπάρχει ο Θεός ώστε θα μπορούσαμε, με αυτή τη λογική, να τους κατατάξουμε στους πιο πιστούς, αλλά βέβαια δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι πιστεύουν τα δαιμόνια.  Επομένως η πίστη δεν είναι το να αναγνωρίσεις ότι ο Θεός υπάρχει αλλά το να εμπιστευθείς και να αγαπήσεις τον Θεό.

Αν προσέξουμε την ευαγγελική περικοπή θα καταλάβουμε τι είναι ακριβώς η πίστη. Πρώτα απ’ όλα πίστη είναι η ταπείνωση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Εκατόνταρχος εντυπωσιάζει τον Κύριο όταν του λέει: «Δεν είμαι άξιος να σε δεχτώ στο σπίτι μου». Η ταπείνωση του Εκατόνταρχου έκανε τον Χριστό μας να αναφωνήσει σήμερα ότι ούτε στον Ισραήλ δεν βρήκε τόση πίστη. Τι σημαίνει ταπείνωση; Σημαίνει να αισθάνεσαι ότι δεν δικαιούσαι αυτό που ζητάς από τον Θεό, ότι δεν σου αξίζει και ότι αυτό που ενδεχομένως θα λάβεις από τον Θεό είναι δώρο. Την αγάπη του Θεού, αδελφοί μου,  δεν τη δικαιούμαστε αλλά Εκείνος μας τη δωρίζει. Είναι λοιπόν θαυμαστή η πίστη του Εκατόνταρχου, διότι ταπεινώνεται ουσιαστικά μπροστά στον Χριστό μας, διότι παραιτείται από κάθε τέτοια αξίωση και πιστεύει ότι δεν είναι καν άξιος να δεχτεί στο σπίτι του τον Κύριο.

Πίστη όμως είναι και κάτι άλλο ακόμα σύμφωνα με το παράδειγμα του Εκατόνταρχου. Πίστη είναι η αγάπη και η στοργή για τους άλλους, όχι μόνο για τους συγγενείς μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά για όλους τους αδελφούς μας. Ο Εκατόνταρχος δεν παρακαλάει τον Χριστό για τον εαυτό του ή για τα παιδιά του, αλλά ενδιαφέρεται και παρακαλάει τον Χριστό μας για τον δούλο του, τον βοηθό του τον οποίο πονάει και αγαπάει πραγματικά. Ο άνθρωπος αυτός, παρά τη θέση εξουσίας που κατείχε,  διέθεσε χρόνο και αναζήτησε τον Χριστό για να ανακουφίσει τον πόνο του δούλου του.

Αδελφοί μου, όταν η πίστη μας θα μοιάσει με την πίστη του αξιωματούχου του σημερινού Ευαγγελίου και ταυτιστεί με την ταπείνωση και την αγάπη, τότε θα γίνει αληθινή και γνήσια πίστη! Αυτή η αληθινή και γνήσια πίστη θα μας ανοίξει τη θύρα της Βασιλείας του Θεού. Αμήν. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου