ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή των Αγίων Πατέρων Δ΄ Οικ. Συνόδου.  (Ματθ. ε΄ 14 -19)

14 Ιουλίου 2024

 Η σημερινή Κυριακή, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι αφιερωμένη στους Πατέρες της Εκκλησίας οι οποίοι συγκρότησαν τη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στη Χαλκηδόνα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, το έτος 451 μ. Χ. Αυτοί οι 630 Πατέρες μάς παρέδωσαν μια μεγάλη και φοβερή διδασκαλία. Μάς παρέδωσαν ολοκληρωμένο, αυτό που ονομάζουμε στη γλώσσα της Εκκλησίας μας, «χριστολογικό δόγμα». Μάς δίδαξαν δηλαδή, ότι ο κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός, είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού πήρε πάνω Του την ανθρώπινη φύση, όλους μας δηλαδή, και μας ένωσε με τον Θεό, μας εισήγαγε στη ζωή του Θεού, μέσα στην Αγία Τριάδα και μας προσέφερε τη Θέωση. Ο Ιησούς Χριστός έκανε εμάς τους απλούς ανθρώπους Θεούς και μας έδωσε και πάλι τη δυνατότητα να μετέχουμε «κατά χάριν» στη ζωή του Θεού.

Με αφορμή την εορτή των Αγίων Πατέρων η Εκκλησία επέλεξε να ακούσουμε σήμερα την ευαγγελική περικοπή εκείνη όπου ο Χριστός μας απευθύνεται στους Μαθητές Του αναφέροντάς τους μεταξύ των άλλων ότι: «εσείς είστε το φως για τον κόσμο. Δεν μπορεί να κρυφτεί μια πόλη που είναι χτισμένη πάνω στο βουνό. Οι άνθρωποι, όταν ανάψουν το λυχνάρι, δεν το βάζουν κάτω από το δοχείο με το οποίο μετρούν το σιτάρι, αλλά το τοποθετούν στον λυχνοστάτη, για να φωτίζει όλους τους ανθρώπους του σπιτιού. Έτσι να λάμψει και το δικό σας φως μπροστά στους ανθρώπους για να δουν τα καλά σας έργα  και να δοξολογήσουν τον ουράνιο Πατέρα σας».

Τα λόγια αυτά, αδελφοί μου, που ο Κύριος απηύθηνε στους Μαθητές Του η Εκκλησία μας τα επεκτείνει σήμερα στους θεοφόρους Πατέρες. Άλλωστε, το περιεχόμενο της ευαγγελικής περικοπής εφαρμόζεται με πληρότητα στους Αγίους Πατέρες οι οποίοι ακτινοβολούν το φως του Χριστού καθώς αποτελούν και την πόλη που βρίσκεται στο ψηλότερο μέρος του βουνού. Επίσης με τα καλά έργα της αγίας βιωτής τους φανερώνουν την αγάπη του Χριστού στους ανθρώπους και έτσι δοξάζουν τον Θεό Πατέρα.

Τα λόγια όμως του Χριστού που ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγέλιο, δεν βρίσκουν εφαρμογή μόνο στου θεοφόρους Πατέρες αλλά και στον σημερινό εορτάζοντα Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. Αυτόν τον μεγάλο Άγιο, τον σοφό διδάσκαλο, τον ακαταπόνητο εκκλησιαστικό συγγραφέα, τον πρύτανη των λογίων Μοναχών που εορτάζει και τιμάει σήμερα η Εκκλησία μας ανά τη οικουμένη, εορτάζει όμως και τιμάει με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη μνήμη του η τοπική μας Εκκλησία, αφού ο Άγιος Νικόδημος, ανεδείχθη μέσα από τα σπλάχνα του ευλογημένου μας νησιού. Ο Χριστός μας είπε σήμερα στους Μαθητές Του: «υμείς εστέ το φως του κόσμου». Ο Άγιος Νικόδημος δέχτηκε αυτόν τον φωτισμό του Κυρίου, γι’ αυτό και ορθοτόμησε με τη διδασκαλία του και ακτινοβόλησε με την αγιοσύνη του τον Λόγο του Θεού σε όλους τους ανθρώπους. Η ύπαρξή του έγινε φως Χριστού που «φαίνει πάσιν».

Αδελφοί μου, αυτή τον τόσο τιμητική φράση, «εσείς είστε το φως του κόσμου», την είπε ο Κύριος ειδικά για τους Μαθητές και Αποστόλους Του. Αλλά κατ’ επέκταση την είπε και για όλους τους εργάτες του Ευαγγελίου, για όλους τους πιστούς, ακόμα και για εμάς. Και τώρα καλούμαστε από τον Κύριο να συνειδητοποιήσουμε τη χριστιανική μας ιδιότητα και να γίνουμε στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εμείς πνευματικό φως. Η συνειδητοποίηση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την αγαθοεργό καρποφορία μας και τη φωτεινή δραστηριότητα μας μέσα στην κοινωνία, κατά το πρότυπο των τιμωμένων σήμερα Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, που ήταν και τότε και σήμερα φώτα του κόσμου, που φωτίζουν τον δρόμο προς τη Βασιλεία του Θεού. Αμήν. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου