ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

 ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Β΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

(Ματθ. δ΄ 18 – 23) (Γαλ. γ΄ 23-δ΄ 5)

Μαθητεία στην αγάπη του Χριστού

«Οι δε ευθέως αφέντες τα δίκτυα ηκολούθησαν αυτώ»

Μετά από τον κύκλο των εορτών του Πεντηκοσταρίου, βλέπουμε ότι το έργο του Κυρίου για τη σωτηρία του ανθρώπου, προσλαμβάνει δυναμικές πλέον διαστάσεις, όπως αυτές αποκαλύπτονται αυθεντικά μέσα στο χώρο του ιδίου του Σώματός Του, δηλαδή την Εκκλησία. Η πρόσκληση που απηύθυνε προς τους πρώτους μαθητές Του, σηματοδοτεί τη νέα περίοδο σε πολύ διευρυμένους ορίζοντες, με φόντο την πραγματικότητα της Εκκλησίας, τα βήματα της οποίας κατευθύνει αδιάλειπτα εις “πάσαν την αλήθεια”, η συνεχής παρουσία του Αγίου Πνεύματος.

Η κλήση των πρώτων μαθητών του Κυρίου, στην οποία αναφέρεται το σημερινό ανάγνωσμα, απευθύνεται ουσιαστικά σε όλους τους ανθρώπους. Όπως τότε οι μαθητές έτσι κι εμείς σήμερα μπορούμε να δείξουμε την ίδια προθυμία και ν’ αφήσουμε να ξεκλειδωθεί η καρδιά μας με τις ίδιες διαθέσεις. Έτσι, με την παρουσία και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος έχουμε τη δυνατότητα να βιώνουμε μέσα στην πραγματικότητα της Εκκλησίας όλα τα γεγονότα της Θείας Οικονομίας ως παρόντα και να καρπούμεθα την σωτήρια επενέργειά τους. Μέσα από αυτά τα γεγονότα, ο Χριστός μάς φανερώνει και μάς προσφέρει την Βασιλεία Του, ως κατ’ εξοχή ζωή, ανεπανάληπτο βίωμα και μοναδική εμπειρία.

Θεία πρόσκληση

Η κλήση των μαθητών του Κυρίου, δεν είναι βέβαια έργο ανθρώπινο. Πρόκειται για θείο προσκλητήριο που εκφράζει τη βούληση του Θεού να σώσει τον άνθρωπο. Ο Χριστός προσκαλεί όλους μας να μετάσχουμε στην πραγματικότητα της Εκκλησίας, γι’ αυτό η ανταπόκρισή μας θα πρέπει να είναι ανάλογη. Οι μαθητές δέχθηκαν τότε αμέσως και χωρίς αναστολές ή δισταγμούς την κλήση του Κυρίου: «Οι δε ευθέως αφέντες τα δίκτυα ηκολούθησαν αυτώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ευαγγελική διήγηση. Η άμεση αυτή ανταπόκριση, πήγαζε από κάποια χαρακτηριστικά, όπως ήταν π.χ. η απλότητα και το άδολο της καρδιάς τους. Ήταν τόσο ανοικτή, που δεχόταν τα μηνύματα της αγάπης του Θεού και μάλιστα τα καθιστούσε αντιπροσφορά και στους άλλους ανθρώπους. Η ευλογημένη καρποφορία στην προοπτική αυτή έπαιρνε πλέον άλλες διαστάσεις. Διέθεταν, επίσης, οι μαθητές αυτό που ονομάζουμε αγαθή προαίρεση. Αυτό τι σημαίνει; Αγάπησαν με όλη την ψυχή τους τον Χριστό και πίστεψαν σ’ Αυτόν, ότι είναι ο μόνος αληθινός Σωτήρας. Ακριβώς, αυτή την αγαθή προαίρεση που αφήνει να καταυγάζει την ύπαρξη του ανθρώπου η αγάπη του Κυρίου μας, ζητεί ο Θεός από τον καθένα μας σαν προϋπόθεση για μαθητεία κοντά στο Χριστό. Προκειμένου αυτή να είναι αυθεντική και αληθινή.

Απόδραση από τις μέριμνες

Οι μαθητές του Κυρίου μόλις έγιναν αποδέκτες της θείας πρόσκλησης, που συνιστούσε μια χαριτωμένη ευλογία που καταξιώνει σε άλλα επίπεδα τον άνθρωπο, εγκατέλειψαν χωρίς αναστολές όλες τις μέριμνες της ζωής, οι οποίες συνήθως κρατούν τον άνθρωπο δέσμιο στη γη και στην κραιπάλη της ύλης. Άφησαν χωρίς δεύτερες σκέψεις τα δίχτυα, τα πλοία, τους συγγενείς τους και ό,τι άλλο τους δέσμευε για να ακολουθήσουν ολοκληρωτικά τον Χριστό. Αυτή η στάση, βέβαια, δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι περιφρονούμε ή και υποτιμούμε αυτά που μάς προσφέρει η αγάπη του Θεού. Σημαίνει όμως απελευθέρωση του ανθρώπου από όλες εκείνες τις φροντίδες και τις μέριμνες που μας εγκλωβίζουν και δεν μας επιτρέπουν πολλές φορές να θυμούμαστε την αγάπη του Χριστού για να ανυψώνεται η ζωή μας σε ευχαριστιακές συχνότητες. Είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να προσέξουμε κι εμείς σήμερα. Μήπως οι φροντίδες και οι μέριμνες, μάς αφήνουν προσκολλημένους και προσδεμένους στις δικές μας αδυναμίες και δεν μας επιτρέπουν ν’ ανυψωθούμε εκεί που βασιλεύει και διαφεντεύει η δύναμη και η αγάπη του Χριστού.  

Αγαπητοί αδελφοί, ο Κύριος στέκεται και απευθύνει πάντοτε την πρόσκληση αγάπης Του σε όλους τους ανθρώπους. Ας φροντίσουμε κι εμείς λοιπόν να την αποδεχθούμε για να πλημμυρίσει πραγματικά η ύπαρξή μας με την παράκληση και την παρηγοριά του Αγίου Πνεύματος. Με αυτό τον τρόπο οπλιζόμαστε με αισιοδοξία και χαρά και λειτουργούν έτσι όλες οι προϋποθέσεις για να γίνουμε πραγματικοί μαθητές του Χριστού. Αυτό έπραξαν και όλες εκείνες οι αγιασμένες μορφές που κοσμούν το οικοδόμημα της Εκκλησίας και το καθιστούν αιώνια πραγματικότητα. Τέτοια περίπτωση είναι και η Κυριακή η μεγαλομάρτυς, της οποίας τη μνήμη τιμούμε σήμερα. Με την όλη βιωτή της έγινε μάρτυρας Χριστού, αφιερώνοντας ολοκληρωτικά τη ζωή της για την αγάπη Του. Η μαρτυρία Χριστού, μπορεί να δίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου, σύμφωνα με το παράδειγμα όλων των αγιασμένων μορφών που κοσμούν με τη ζωντανή παρουσία τους το οικοδόμημα της Εκκλησίας, αλλά και των μαθητών του Κυρίου, η ακολουθία των οποίων για την αγάπη του Χριστού ήταν υποδειγματική και είχε ολοκληρωτικό χαρακτήρα.

Χριστάκης Ευσταθίου,

Θεολόγος

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου