ΚΥΡΙΑΚΗ Γ’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)
Απόστολος: Εβρ. δ΄, 14-ε΄6
Ευαγγέλιον: Μαρκ. η΄, 34-θ΄, 1
7 Απριλίου 2024
«Σταυρός, ο φύλαξ πάσης της οικουμένης. Σταυρός, η ωραιότης της Εκκλησίας. Σταυρός, βασιλέων το κραταίωμα. Σταυρός, πιστών το στήριγμα. Σταυρός, αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων το τραύμα»
(Εξαποστειλάριον Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού)
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί και η εκκλησία μας εν μέσω της μακράς περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής έρχεται να μας θυμίσει τον Σταυρό ως σημείο Θυσίας και Πόνου, αλλά και ως σύμβολο ελπίδας και σωτηρίας. Ο Σταυρός για τους Χριστιανούς είναι το έμβλημα της νίκης έναντι του Θανάτου. Πριν από τον Χριστό ο σταυρικός θάνατος ήταν η χειρότερη τιμωρία που μπορούσε να επιβάλλει ο νόμος σε έναν κακούργο. Ο Χριστός, όμως, με τον σταυρικό του θάνατο, άλλαξε τον τρόπο αντιμετώπισης και θεώρησης του.
Ο Κύριος δεν έστειλε κάποιον από τους Αποστόλους ή τα άλλα μέλη της συνοδείας να πράξουν κάτι πριν Αυτός ο ίδιος το πράξει ή πάθει, όπως έστειλε πρώτα τος εβδομήκοντα και έπειτα τους δώδεκα αποστόλους, ανά ζεύγη να κηρύξουν, ο ίδιος παραδόθηκε στους διώκτες του, υπέμεινε τα Πάθη, Σταυρώθηκε και Πέθανε στον Σταυρό μετατρέποντας τον τελευταίο από σήμα Θανάτου σε σήμα της Ζωής.
«Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι» (Μκ.8,34) δηλαδή όποιος θέλει να με ακολουθήσει πρέπει να απαρνηθεί τον εαυτό του και να σηκώσει τον σταυρό του. Ο Χριστός μας καλεί να τον ακολουθήσουμε και πως θα το πράξουμε αυτό; ζώντας εν Χριστώ ζωή και έχοντας ως πρότυπο την διδασκαλία του ευαγγελίου και των πατέρων της εκκλησίας μας.
Παράλληλα, για να ακολουθήσουμε τον Χριστό θα πρέπει να σηκώσουμε τον δικό μας σταυρό και να απαρνηθούμε τον εαυτό μας πράγμα το οποίο είναι πολύ δύσκολο. Χρειάζονται αγώνες και θυσίες διότι για να απαρνηθεί κάποιος τον εαυτό του σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψει το δικό του θέλημα εμπιστευόμενος πλήρως τον Θεό.
Επιπρόσθετα, ο Χριστός επισημαίνει πως «῞Ος γαρ αν θέλη την ψυχήν αυτού σώσαι, απολέσει αυτήν· ος δ᾿ αν απολέση την εαυτού ψυχήν ένεκεν εμού και του ευαγγελίου, ούτος σώσει αυτήν.» Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι φιλήδονοι τους και θέλουν στη γη να έχουν όλες τις απολαύσεις και την καλοπέραση έχουν ως αποτέλεσμα να τα χάνουν όλα και να ζημιωθεί η ψυχή τους, αντίθετα, υπάρχουν και οι άνθρωποι που ακολουθούν τον Χριστό και την διδασκαλία Του διώχνοντας από την ζωή τους καθετί αμαρτωλό, σώζουν την ψυχή τους και εξασφαλίζουν επί γης την Βασιλεία των Ουρανών.
Για αυτό αδελφοί μου μιας και βρισκόμαστε στο μέσον της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και έχοντας ως εφόδιο και στήριγμα τω Ζωοποιώ Ξύλώ του Σταυρού θα πρέπει και εμείς να σώσουμε την ψυχή μας όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ευαγγελική περικοπή. Πως όμως θα το επιτύχουμε αυτό; Με την μετοχή μας στην λειτουργική ζωή της εκκλησίας μας, δηλαδή να εκκλησιαζόμαστε συχνά, να εξομολογούμαστε στον πνευματικό μας χωρίς ντροπή, αλλά με συναίσθηση της αμαρτωλότητας μας να έχουμε φόβο Θεού για να συγχωρήσει ο Θεός δια μέσου του πνευματικού τις αμαρτίες μας. Καθαροί και απαλλαγμένοι από την αμαρτία να πορευτούμε προς στο μυστήριον των μυστηρίων την Θεία Κοινωνία, την πηγή της Αθανασίας του Σώματος και του Αίματος του Χριστού που όταν ο χριστιανός λάβει την Θεία Κοινωνία ζει την επί γης Ουράνια Βασιλεία ενώνεται με τον Χρίστο αλλά και με όλους τους πιστούς δηλαδή έρχεται σε κοινωνία με την Στρατευόμενή και Θριαμβεύουσα Εκκλησία.
Επίσης, όλοι οι Χριστιανοί θα πρέπει να έχουμε πρότυπο μας τον Χριστό και να τον αγαπάμε χωρίς να ξεχνάμε την θυσία που έκανε για εμάς, αφού Γεννήθηκε από την Παρθένο Μαρία εκπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο το Σχέδιο της Θείας Οικονομίας για την σωτηρία των ανθρώπων «Ὁ λόγος σαρξ ἐγένετο και ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν» (Ιω. 1,14) πορεύθηκε την πορεία προς τον Γολγοθά, δέχθηκε τον σταυρικό θάνατο, την ταφή αλλά και την Ανάσταση, αλλά και την Ανάληψη Του, παίρνοντας πάνω Του όλες τις αμαρτίες, χαρίζοντας στο ανθρώπινο γένος την αιώνια ζωή.
Εύχομαι αδελφοί μου να πάρουμε δύναμη από τον Τίμιο Σταυρό που σήμερα προσκυνούμε για να συνεχίσουμε την πορεία προς το Άγιον Πάσχα χωρίς να ξεχνάμε πως ο σταυρός του Χριστού μας μπορεί να ήταν ένα φονικό όπλο την τότε εποχή που κρεμούσαν τους κακούργους αλλά με την σταύρωση του Κυρίου έγινε όπλο σωτηρίας, έγινε όπλο αθανασίας, έγινε όπλο κατά του διαβόλου που ο κάθε άνθρωπος καλείτε να σηκώσει για να οδηγηθεί στο Χριστό, για να οδηγηθεί στην Ανάσταση. Αμήν.
† Αρχιμανδρίτης Οδυσσέας Ασπρομάλλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου