ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΑΤΟΡΩΝ

Κυριακή των προπατόρων η σημερινή αγαπητοί μου αδελφοί και η Εκκλησία μας, μας προετοιμάζει να βιώσουμε με πνευματικό τρόπο την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Ήδη εδώ και καιρό προετοιμαζόμαστε να δεχθούμε τα Χριστούγεννα, αλλά και ήδη τα προεορτάζουμε, τόσο με την νηστεία η οποία μας συντελεί στην πνευματική μας άσκηση, όσο και με τα σπουδαία προεόρτια τροπάρια που ακούμε αυτήν την περίοδο στις ακολουθίες τις Εκκλησίας μας. 

Η εορτή των Χριστουγέννων αδελφοί μου συγκαταλέγεται στις λεγόμενες Δεσποτικές εορτές. Δεσποτικές εορτές ονομάζονται οι μεγάλες εκείνες εορτές που κέντρο τους έχουν το πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αντίστοιχα υπάρχουν οι Θεομητορικές εορτές που σχετίζονται όπως καταλαβαίνουμε με την Θεομήτορα, την Παναγία μας δηλαδή και υπάρχουν και οι εορτές των Αγίων μας.

Κάθε μεγάλη εορτή όπως τα Χριστούγεννα, χωρίζεται από την Εκκλησία μας σε τρείς εορτολογικές περιόδους. Τα προ-εόρτια, την περίοδο εκείνη δηλαδή προ της εορτής, την κύρια εορτή και τα μεθεόρτια, την περίοδο εκείνη δηλαδή μετά την κύρια εορτή.                                                                    

Με την χάρη του Θεού αδελφοί μου, βρισκόμαστε δύο εβδομάδες περίπου πριν την μεγάλη εορτή της Σάρκωσης του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και η Εκκλησία μας έχει ονομάσει την σημερινή Κυριακή «Κυριακή των προπατόρων». Είναι αφιερωμένη θα λέγαμε η σημερινή εορτή στους προπάτορες του Κυρίου μας, στους κατά σάρκα προγόνους του Χριστού μας για τους οποίους μαθαίνουμε μέσα από την Παλαιά Διαθήκη.                 

Το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα που ακούσαμε σήμερα, δεν είναι άσχετο με τα όσα παραπάνω αναφέραμε. Καθώς όπως θα δούμε στη συνέχεια το μήνυμα του σημερινού ευαγγελίου, μας δίνει μια ωραία προοπτική η οποία έρχεται να προστεθεί στην όλη πνευματική προετοιμασία της Εκκλησίας μας για την επικείμενη εορτή των Χριστουγέννων.                                                                                

Ακούσαμε από τον ευαγγελιστή Λουκά να καταθέτει μια παραβολή του Κυρίου μας. Ένας άνθρωπος ετοίμασε ένα μεγάλο δείπνο και κάλεσε πολλούς[12]. Όταν έφτασε η ώρα του δείπνου, έστειλε τον δούλο του να ενημερώσει τους καλεσμένους πως έφτασε η ώρα του δείπνου. Τότε ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να βρίσκουν δικαιολογίες προκειμένου να μην παραβρεθούν. 

Ο πρώτος είχε αγοράσει μας λέει το ευαγγέλιο ένα χωράφι και έπρεπε να πάει να το δει, ο άλλος είχε αγοράσει πέντε ζεύγη βοδιών και ζήτησε να τον δικαιολογήσει. Ο άλλος καλεσμένος μόλις είχε παντρευτεί και δεν μπορούσε ούτε εκείνος να παραβρεθεί στο δείπνο. Ο δούλος με τη σειρά του πληροφορεί τον οικοδεσπότη για τις προφάσεις των καλεσμένων του. Τότε οργισμένος όπως μας λέει το ευαγγέλιο, τον προστάζει να βγει στις πλατείες και στους δρόμους και να προσκαλέσει στο δείπνο τους φτωχούς, τους τυφλούς και όλους τους ανθρώπους του περιθωρίου.   

Πράγματι ο δούλος εκείνος έκανε όλα όσα του είχε πει ο αφέντης του και μάλιστα τον ενημερώνει πως το δείπνο μπορεί να χωρέσει ακόμα περισσότερους. Τότε ο αφέντης του τον προστάζει για δεύτερη φορά να βγει εκτός της πόλεως, ακόμη και στους δρόμους και στους αγρούς όπως ακούσαμε, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι του διότι τον πίκραναν οι καλεσμένοι του.                                       

Αδελφοί μου, η παραβολή αυτή του Κυρίου μας έχει πολύ βαθύ περιεχόμενο και ερμηνεία. Ας αρκεστούμε συνοπτικά στα πολύ βασικά.                                               

Η παραβολή αυτή του μεγάλου Δείπνου όπως ονομάζεται από τους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι μας καταθέτουν με τα συγγράμματά τους την ερμηνεία της, μας καθιστούν σαφές πως εικονίζει την Εκκλησία και το μυστήριο της θείας ευχαριστίας.             

Η πρόσκληση αυτή του οικοδεσπότη της παραβολής για το μεγάλο δείπνο, που είναι όπως είπαμε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, απευθύνεται και στον καθένα από μας προσωπικά και συνεχίζεται μέσα στη Θεία Λειτουργία.           

Η Θεία Λειτουργία αδελφοί μου συγκεφαλαιώνει όλη την Θεία Οικονομία. Μέσα στη Θεία Λειτουργία βιώνουμε την βασιλεία του Θεού και γινόμαστε μέτοχοι και συνδαιτημόνες του μεγάλου δείπνου της βασιλείας του Θεού.                 

Ο Χριστός μας έρχεται και μπαίνει στην ιστορία αδελφοί μου με τρόπο μυστικό. Έρχεται και γίνεται άνθρωπος για να ενώσει τον άνθρωπο και πάλι με τον Θεό. Αυτό είναι η Εκκλησία. Δεν είναι τυχαίο πως η Εκκλησία καλείται ως «Σώμα Χριστού». Ο Χριστός μας εξασφαλίζει τη σωτηρίας μας δι’ Αγίου Πνεύματος και με τον τρόπο αυτό εν ελευθερία, μας κάνει όπως ο απόστολος Παύλος σημειώνει, τέκνα του Θεού [13].                       

Η μετοχή μας στην Θεία Ευχαριστία αδελφοί μου δεν αποτελεί θρησκευτικό καθήκον αλλά γεγονός κοινωνίας με τον Θεό και με τα πρόσωπα των άλλων. Η Εκκλησία μας είναι κοινωνία προσώπων και μετοχή στη βασιλεία του Θεού.                     

Ας είμαστε ευγνώμονες τον Θεό για τις δωρεές του στη ζωή μας, για την προοπτική της σωτηρίας μας την οποία μας χάρισε μέσα από την σάρκωση του Χριστού μας, την οποία καλούμαστε να βιώσουμε, όχι με τις κοσμικές συνήθειες του καταναλωτισμού των ημερών, αλλά κυρίως με την πνευματική μας προετοιμασία για την μετοχή στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου