ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Κυριακή Ε΄ Νηστειών - Ὁσίας Μαρίας τῆς Αἰγυπτίας

†Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη

Οσία Μαρία της Αιγυπτίας

Η αξία και η σωτηρία της ψυχής

Φτάσαμε και στην πέμπτη Κυριακή των Νηστειών, χωρίς να το καταλάβουμε. Εορτάζει σήμερα η Εκκλησία και τη μνήμη της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Η οσία Μαρία η Αιγυπτία είναι η μεγάλη ψυχή, που τα έδωσε όλα στην ανομία, και ύστερα τα έδωσε όλα στο Χριστό και έλαμψε. Και την έβαλαν οι Πατέρες στην πέμπτη Κυριακή των Νηστειών να εορτάζεται, που τελειώνει και η Σαρακοστή και πάμε για τη Μεγάλη Εβδομάδα, για να ετοιμαστούμε και ΄μεις οι αμελείς και ράθυμοι, με τη μετάνοια και την άσκηση και την προσπάθεια και την αγάπη, να προσκυνήσουμε και ΄μειςτον Σταυρωμένο μας Χριστό την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή, και ύστερα να Τον δούμε Αναστημένο.

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής αναφέρεται σε μια σπουδαία περίπτωση. Ο Ιησούς ανέβαινε, όλο και ανέβαινε στα Ιεροσόλυμα, για να πάθει, και ενημέρωνε τους Αποστόλους. Και τώρα τους ενημέρωσε περισσότερο. Τους αποκάλυψε τα πράγματα πιο καθαρά. Έτσι είναι αυτή η τακτική και πρακτική του Χριστού μας. Και τους είπε πως θα ανεβεί στην Ιερουσαλήμ και εκεί θα Τον συλλάβουν, θα Τον ταλαιπωρήσουν, θα Τον σταυρώσουν, θα πεθάνει και θα ταφεί, αλλά την τρίτη μέρα θα αναστηθεί.

Οι Απόστολοι τα ξέχασαν όλα τα προηγούμενα και έμειναν στην Ανάσταση. Όπως και ΄μεις τα θέλουμε όλα έτοιμα, να τα κάνει κάποιος και μετά να τα απολαύσουμε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έρχονται ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, οι υιοί του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης, και Του ζητάνε του Χριστού να κάτσουνε στη Βασιλεία Του, ένας δεξιά και ένας αριστερά.

Οι  Απόστολοι, όπως και οι υπόλοιποι Ιουδαίοι, περίμεναν το Χριστό ως κοσμικό άρχοντα και Μεσσία, να διώξει τους Ρωμαίους και να εγκαθιδρύσει Εβραϊκή Αυτοκρατορία, να κάνει παγκοσμιοποίηση. Και ο Ιησούς τους λέειː «Δεν ξέρετε τι ζητάτε. Αυτές οι θέσεις είναι ετοιμασμένες από τον Πατέρα μου. Και ορίζονται με βάση την αρετή του καθενός. Εγώ, που είμαι Δίκαιος Κριτής, δεν κάνω χατίρι σε κανέναν, ούτε στους μαθητάςμου. Αν τις αξίζετε, θα τις έχετε». Κι όμως τις δύο αυτές θέσεις δεν τις πήραν οι Απόστολοι. Τις πήραν δύο μεγάλοι της Εκκλησίας. Η Παναγία και ο Άη Γιάννης ο Πρόδρομος.

Κι ύστερα τους ερώτησε, εάν ήταν πρόθυμοι να πεθάνουν, και Του είπανː «Ναι». Κι αυτό ήταν καλό. Και στη συνέχεια τους πήρε πιο κοντά Του τους Αποστόλους όλους, χωρίς να μαλώσει τους δύο, και τους λέει, ότιː «Αυτοί που φαίνονται και νομίζονται άρχοντες των Εθνών και αφεντικά, ταλαιπωρούν τον κόσμο, τον τυραννούν, τον κατεξουσιάζουν, τον θυσιάζουν». Τα βλέπουμε, άλλωστε, αυτά και σήμερα.

«Εγώ, όμως, όχι έτσι. Εκείνος που θέλει να είναι μεγάλος, θα γίνει ο μικρότερος. Κι εγώ ήρθα στη γη, όχι να με υπηρετήσουν, που θα μου ανήκε, αλλά να υπηρετήσω». Και βλέπουμε τον Χριστό, στον Μυστικό Δείπνο, να πλένει τα πόδια των Μαθητών. Πουθενά δεν αναφέρει το Ευαγγέλιο, ότι Του τα ΄πλυναν εκείνοι ήκάποιοι άλλοι.

Αν οι  μεγάλοι της γης σήμερα έκαναν ό,τι έκανε ο Χριστός, τηρουμένων των αναλογιών, και διακονούσαντους ανθρώπους, θα ήταν η γη «Βασιλεία των ουρανών». Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά σήμερα τι κάνουν; Θυσιάζουν τους ανθρώπους. Ο Ιησούς ήρθε και θυσίασε τον εαυτό Του, και έδωκε την ψυχή Του λύτροναντί πολλών, λύτρον όλου του κόσμου, δηλαδή αντάλλαγμα για τη σωτηρία των ανθρώπων. Και η αξία της ψυχής μας φαίνεται από το αντάλλαγμα που έδωσε ο Χριστός· από το Αίμα Του. Είναι άπειρη η αξία της ψυχής. Γι΄ αυτό ας προσέχουμε, όσο μπορούμε, και ας καθόμαστε κοντά στον Χριστό, έστω και αν έχουμε αμαρτήσει, όπως η οσία Μαρία η Αιγυπτία. Ας καθόμαστε κοντά Του, εν ειρήνη και μετανοία, κι Εκείνος έχει και για μας και για τον κόσμο όλο.

Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, Το κήρυγμα της Κυριακής, τόμος Α΄ Τριώδιο - Πεντηκοστάριο, εκδ. Ακτή, Λευκωσία 2009, σελ. 90-92.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου