ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ

(Πρ. ιστ΄ 16-34) (Ιω. θ΄ 1-38)

Ελευθερίας σαλπίσματα

«Πίστευσον επί τον Κύριον Ιησούν Χριστόν και σωθήση»

Διανύουμε αυτή την περίοδο μια ευλογημένη πορεία προς το μεγάλο γεγονός της Πεντηκοστής. Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος που σηματοδοτείται από την εορτή αυτή φωτίζει τον άνθρωπο και τον καθιστά νέα ύπαρξη. Γίνεται κοινωνός της εν Χριστώ σωτηρίας και καταξιώνεται σε αναβάσεις αυθεντικών εμπειριών, ως απαύγασμα της μετοχής του στον χώρο της θείας παρουσίας. Τα αναστάσιμα βιώματα αναδεικνύουν ένα ξεχωριστό τρόπο ύπαρξης και ζωής. Η Βασιλεία του Θεού γίνεται πλέον πραγματικότητα ζωής, μέσα από ένα νέο ύφος και ήθος που προσανατολίζει και νοηματοδοτεί ανάλογα και την καθημερινότητα.


Η Εκκλησία υπενθυμίζει στα μέλη της τούς αιώνιους προσανατολισμούς προς τους οποίους θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη η ζωή. Έτσι, στη σημερινή Κυριακή το ευαγγελικό ανάγνωσμα που επέλεξε αφορά στη θαυματουργή θεραπεία του εκ γενετής τυφλού από τον Κύριο. Μέσα απ’ αυτήν αποκαλύπτεται ο νέος κόσμος της χάριτος του Θεού, με τον οποίο ξεπερνιέται η αρρώστια, ο πόνος, η θλίψη και ο θάνατος. Οι δοκιμασίες της ζωής αποκτούν ένα νέο περιεχόμενο. Ειδικότερα, στο αποστολικό ανάγνωσμα, φανερώνεται η δυνατότητα αποθεραπείας και της πνευματικής τύφλωσης, που προξενούν οι δαιμονικές δυνάμεις στον άνθρωπο. Μέσα από τη συγκεκριμένη περικοπή, που είναι συμβατή με το βαθύτερο πνεύμα της περιόδου, πληροφορούμαστε ότι ο απόστολος Παύλος και ο Σίλας εκδιώκουν με θαύμα το δαιμονικό πνεύμα πύθωνος στο όνομα του Ιησού Χριστού. Η ενέργειά τους είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκισή τους, αλλά η Εκκλησία ακόμα και μέσα από τα αρνητικά γεγονότα και τις εξελίξεις αναδεικνύεται πιο ισχυρή και δυνατή. Μέσα από την φυλακή εξυφαίνεται το θαύμα της σωτηρίας του δεσμοφύλακα.

Σύγκρουση με τις πονηρές δυνάμεις

Σύμφωνα με τη διήγηση, ο απόστολος Παύλος με τον Σίλα συναντώνται με μια κοπέλα που την είχε καταλάβει δαιμονικό πνεύμα, «πνεύμα πύθωνος», με μαντική ικανότητα. Στους Φιλίππους, αυτή η ταλαίπωρη κοπέλα ακολούθησε τους αποστόλους και φώναζε: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι δούλοι του Θεού του Υψίστου και κηρύττουν το δρόμο της σωτηρίας». Γιατί όμως μιλούσε με αυτό τον τρόπο; Τα πονηρά πνεύματα πιστεύουν και αναγνωρίζουν την ύπαρξη και παρουσία του Θεού. Ωστόσο, είναι αυτό που τους τρομάζει, γιατί όχι μόνο αδυνατούν να τον αγαπήσουν

αλλά τον μισούν με λύσσα και μανία. Άλλωστε, ο σατανάς μετέρχεται δόλιων μεθόδων για να παραπλανήσει τον άνθρωπο. «Μετασχηματίζεται εις άγγελον φωτός», όπως δηλαδή βλέπουμε να συμβαίνει σ’ αυτή την περίπτωση. Αποσκοπούσε στο να ακυρώσει το έργο των αποστόλων προσελκύοντας την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στη δαιμονική μαντεία. Το επιχειρεί με δαιμονικό και δόλιο τρόπο. Είναι γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, που ο Παύλος αντιδρά αμέσως. Αγανάκτησε από τη συμπεριφορά του πονηρού πνεύματος και το πρόσταξε στο όνομα του Ιησού Χριστού να φύγει από την κοπέλα ώστε ν’ απελευθερωθεί από την κυριαρχία του.

Σύλληψη και φυλάκιση του απ. Παύλου

Οι εξελίξεις δεν άφησαν αδιάφορα τα αφεντικά της κοπέλας. Είδαν να χάνουν τα χρήματα που εισέπρατταν από τις δόλιες μεθοδεύσεις τους. Κατηγόρησαν τους αποστόλους ότι αναστάτωσαν την πόλη και ο όχλος τούς καταδίωξε με μανία. Τούς έριξαν μάλιστα στη φυλακή τοποθετώντας και δεσμοφύλακα για να τους φυλάει.

Οι απόστολοι, ακόμα και μέσα από τα δεσμά της φυλακής, δεν μεμψιμοίρησαν ούτε για μια στιγμή. Αντίθετα, προσεύχονταν, ευχαριστούσαν και δοξολογούσαν τον Θεό. Η μόνη τους έγνοια ήταν πώς οι πλανεμένοι από τα έργα του διαβόλου άνθρωποι να βρουν το δρόμο που οδηγούσε στη σωτηρία τους. Οι άνθρωποι του Θεού δεν θέλουν το κακό των συνανθρώπων τους, αλλά είναι γεμάτοι αγάπη και αγωνιούν γι’ αυτούς. Αγαπούν ακόμα και τους εχθρούς τους και εύχονται και προσεύχονται γι’ αυτούς.

Συνέβη όμως ακόμα ένα θαυμαστό γεγονός. Εκδηλώνεται μεγάλος σεισμός. Ο δεσμοφύλακας πανικοβλημένος νομίζει πως οι απόστολοι δραπέτευσαν. Ο απόστολος Παύλος έσπευσε να τον καθησυχάσει και να το διαβεβαιώσει ότι βρίσκονταν όλοι στη θέση τους. Το γεγονός συγκλονίζει τον δεσμοφύλακα, ο οποίος όχι μόνο μετανόησε αλλά ζήτησε να βαπτισθεί, αψηφώντας τις όποιες συνέπειες. Ήταν η ευκαιρία της σωτηρίας του. Ειδικότερα στο ερώτημα του δεσμοφύλακα «τι πρέπει να κάνω για να σωθώ;», ανακεφαλαιώνεται ολόκληρη η αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος συλλαμβάνεται να είναι κυκλωμένος από τις δαιμονικές δυνάμεις. Ο κάθε άνθρωπος σήμερα, σε όποια κατάσταση κι αν ευρίσκεται, αυτήν ακριβώς την ευκαιρία για τη σωτηρία του θα πρέπει ν’ αδράξει. Άλλωστε, το βαθύτερο περιεχόμενο της Πεντηκοστής αποκρυπτογραφείται σ’ αυτή τη διάσταση. Ως δυνατότητα σωτηρίας του ανθρώπου που προσφέρεται από την αγάπη του Τριαδικού Θεού.

Αγαπητοί αδελφοί, ειδικότερα σήμερα οι ενέργειες και οι μεθοδεύσεις των πονηρών δυνάμεων του σκότους παίρνουν διάφορες μορφές και καθίστανται ιδιαίτερα επικίνδυνες. Όταν ο άνθρωπος αγνοεί και παραγνωρίζει την υγιαίνουσα διδασκαλία και την αυθεντική αλήθεια της Εκκλησίας, τότε εύκολα υποδουλώνεται

στα πλοκάμια που απλώνουν οι σκοτεινές δυνάμεις με τόσο παραπλανητικές μορφές. Δεν είναι τυχαία που κάποιος μπορεί να παρατηρήσει ότι ακόμα και οι λογής προλήψεις και δεισιδαιμονίες ευδοκιμούν και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι εν ονόματι μιας ούτω καλούμενης προοδευτικότητας προάγονται οι πιο ανελεύθερες καταστάσεις που καθιστούν τον άνθρωπο δέσμιο των υποχθόνιων μεθοδεύσεων του σατανά. Οι λογής αστρολογίες και αστρομαντείες, αλλά και άλλου είδους εξαρτήσεις έρχονται ν’ ακυρώσουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και να τον καταστήσουν άβουλο ον. Η μόνη διέξοδος σωτηρίας είναι ακριβώς η πορεία που ακολούθησε ο δεσμοφύλακας, ο οποίος άρπαξε την ευκαιρία της σωτηρίας που του προσφέρθηκε και γνώρισε την πραγματική ελευθερία, στον χώρο της αγάπης και της παρουσίας του Θεού.

 Χριστάκης Ευσταθίου, θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου