ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Ε΄Κυριακή των Νηστειών

14 Απριλίου 2019

Βρισκόμαστε, αγαπητοί μου αδελφοί, στο κατώφλι θα λέγαμε της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος αφού μόνο επτά ημέρες μας χωρίζουν από την Κυριακή των Βαΐων. Με την Χάρη του Θεού διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος της ευλογημένης περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η οποία ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο του Λαζάρου.


Είναι ανθρώπινο η κούραση από την νηστεία και τον πνευματικό αγώνα να είναι πλέον εμφανής και έτσι πρέπει να είναι αφού αν δεν κοπιάσουμε αυτή την περίοδο δεν θα έχουμε και την ανάλογη ωφέλεια που προκύπτει από την πνευματική άσκηση. Όμως η σκέψη του Αναστημένου Ιησού που μας περιμένει στην μεγάλη συνάντηση της Κυριακής του Πάσχα μας αναζωογονεί και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε μέχρι τέλους την προσπάθειά μας για να γευθούμε έντονη και την χαρά της Αναστάσεως.

Η Αγία μας Εκκλησία για να τονίσει ακόμη μία φορά την δύναμη της μετανοίας αλλά και την αξία της πνευματικής ασκήσεως προβάλει σήμερα πέμπτη Κυριακή των Νηστειών το πρόσωπο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας η οποία αποτελεί πρότυπο μετανοίας και πνευματικού αγώνα. Μελετώντας το συναξάρι της θαυμάζουμε τον τρόπο με τον οποίο μίλησε ο Θεός στην ζωή της για να την ελευθερώσει από τον αμαρτωλό βίο που διήγε μέσα στα πορνεία. Θαυμάζουμε όμως και την μετάνοιά καθώς και την αποφασιστικότητά της να εγκαταλείψει τα πάντα και να αποσυρθεί στην έρημο για να ζήσει ασκητικά μέχρι το οσιακό τέλος της. Η καρδιά της αγάπησε με πάθος τον Νυμφίο Χριστό και αυτό της έδωσε την δύναμη να καταργήσει το αμαρτωλό θέλημά της και να υποταχθεί εν απολύτω ελευθερία στο σωτήριο θέλημα του Θεού. Εξάλλου μόνο έτσι, μέσω του Θείου έρωτος δηλαδή, μπορεί ο άνθρωπος να θυσιάσει τον εαυτό του για την αγάπη του Χριστού.

Μαζί με το πρόσωπο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας η σημερινή Κυριακή προβάλλει και την αρετή της ταπείνωσης μέσα από το περιστατικό που μας διηγήθηκε η Ευαγγελική περικοπή. Σε αυτή ακούσαμε τον Χριστό να αποκαλύπτει στους Μαθητές Του τα συγκλονιστικά γεγονότα του Πάθους Του που θα διαδραματίζονταν σε λίγες ημέρες. Εκείνοι όμως αντί να συγκλονίζονται από τις αποκαλύψεις του Διδασκάλου τους φιλονικούν για το ποιος θα έχει την υψηλότερη θέση όταν ο Κύριος θα βρεθεί στην Βασιλεία Του. Αυτό το γεγονός δίνει την αφορμή στον Χριστό να αποκαλύψει στους μαθητές του και σε όλους μας πως η συνοδοιπορία μαζί του δεν αποτελεί εφαλτήριο εξουσίας αλλά διακονία, προσφορά και θυσία, αρετές που μόνο εάν ταπεινώσουμε τον εαυτό μας θα αποκτήσουμε. Η πορεία μας μέσα στην πίστη δεν είναι ευκαιρία για «βόλεμα» στην Βασιλεία του Θεού ούτε συνιστά προνόμιο που μας δίνει υπεροχή απέναντι στους μακράν του Θεού αδελφούς μας. Πολύ περισσότερο τα αξιώματα μέσα στην Εκκλησία είτε αφορούν τον Ιερό Κλήρο είτε τους Λαϊκούς αδελφούς δεν είναι πηγή κοσμικής εξουσίας που καταδυναστεύει και εξουθενώνει τους άλλους. Μέσα στην πίστη είμαστε όλοι διάκονοι του θελήματος του Θεού. Και όσο πιο ψηλά στεκόμαστε τόσο περισσότερη ευθύνη έχουμε απέναντι στην διακονία του Θεού και των συνανθρώπων μας. Ο Κύριος μας αποκάλυψε πως ο ίδιος δεν ήρθε για να τον υπηρετήσουν οι άνθρωποι αλλά για να υπηρετήσει Εκείνος την σωτηρία της ανθρωπότητας θυσιάζοντας ολοκληρωτικά επάνω στον Σταυρό τον εαυτό του και προσφέροντας ο αναμάρτητος το Τίμιο Αίμα Του λύτρο αντί των δικών μας αμαρτιών.

Σε όλη την πνευματική μας πορεία, αγαπητοί μου αδελφοί, εφόσον θέλουμε να είμαστε συνακόλουθοι με το παράδειγμα του Αρχηγού της πίστεώς μας Ιησού Χριστού θα πρέπει ως σύνθημα να έχουμε του λόγους Του που ακούσαμε σήμερα: «ὃς ἐὰν θέλῃ γενέσθαι μέγας ἐν ὑμῖν, ἔσται ὑμῶν διάκονος, καὶ ὃς ἐὰν θέλῃ ὑμῶν γενέσθαι πρῶτος, ἔσται πάντων δοῦλος·» Η ζωή μας να είναι συνεχής προσφορά προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο.  Αυτή τη συναίσθηση θα πρέπει να έχουμε και σε σχέση με τον αγώνα που κάνουμε την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Το γεγονός ότι νηστεύουμε και υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε άσκηση δεν καθιστά τον Θεό υπόχρεο απέναντί μας ούτε εμάς προνομιούχους απέναντι στο Θεό. Ο πνευματικός μας αγώνας είναι ελάχιστο αντίδωρο μπροστά στο ανυπέρβλητο δώρο της Σωτηρίας που μας έκανε Εκείνος. Έτσι με ταπείνωση και επίγνωση της ελαχιστότητάς μας ας διανύσουμε και το υπόλοιπο της Αγίας Τεσσαρακοστής για να απολαύσουμε την δόξα του Αναστάντος Κυρίου μας στης Ουράνια Βασιλεία Του. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου