ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

 «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ

(Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου)

27 Δεκεμβρίου 2020

Ζούμε από προχθές αγαπητοί μου αδελφοί, για ακόμη μία χρονιά μέσα στη χαρά των Χριστουγέννων. Ακόμη στα αυτιά μας ηχεί το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ», κάποιοι από μας έσκυψαν, ταπεινώθηκαν, για να δουν μέσα στην φάτνη της καρδίας τους να γεννιέται ο Σωτήρας και Λυτρωτής του κόσμου. Άλλοι άφησαν τις καθημερινές τους ασχολίες και μετακίνησαν τη σκέψη τους έως Βηθλεέμ, για να δουν τη φάτνη και το ιερό σπήλαιο, κάποιοι τέλος προσφέρουν στο Νέο Παιδίο που έρχεται να αλλάξει το ρου της ιστορίας τα αγαθά αυτής γης που από Εκείνον μας χαρίστηκαν, τον χρυσό τον λίβανο και τα σμύρνα των καθημερινών αγώνων και κόπων τους. Όλοι αυτοί θέλουν να φανερώσουν με τις κινήσεις τους αυτές ότι ο Ιησούς ήταν είναι και θα είναι το ποθητότερο πρόσωπο των ψυχών τους, θα είναι πάντοτε Αυτός που θα φέρνει την ειρήνη την ηρεμία και την πληρότητα στις καρδίες τους.

Όμως τα σημερινά αναγνώσματα τόσο το ευαγγελικό όσο και το αποστολικό μας δείχνουν και την άλλη πλευρά του ανθρώπινου ήθους. Το μεν ευαγγελικό ανάγνωσμα μας μιλά για τη σφαγή των νηπίων και αναδεικνύει το απάνθρωπο πρόσωπο των ανθρώπων που όταν έχουν της εξουσία στα χέρια τους όπως ο Ηρώδης, αν δεν εμπνέονται από τον Φως του Ιησού μπορούν να καταστρέψουν τις κοινωνίες, το δε αποστολικό ανάγνωσμα παρμένο από τις Πράξεις των Αποστόλων αναφέρεται στον σήμερα εορταζόμενο άγιο πρωτομάρτυρα Στέφανο, ιστορώντας μας πώς οι πατριώτες του Ιουδαίοι κινούμενοι από τον φανατισμό τους τον λιθοβόλησαν.

Ο πρωτοδιάκονος Στέφανος μας παρουσιάζεται ως ένας άνδρας γεμάτος από τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, ο οποίος δε διστάζει ανά πάσα στιγμή να μιλάει για τον Σαρκωμένο Λόγο τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Αυτό του τον κήρυγμα τον φέρνει αντιμέτωπο με τον Ιουδαϊκό κατεστημένο, που τον συλλαμβάνει και τον οδηγεί σε δίκη με την ψευδή κατηγορία ότι κηρύττει εναντίον της Ιουδαϊκής θρησκείας. Στο δικαστήριο ο Στέφανος εξαγγέλλει μία από τις σημαντικότερες και πιο εμπνευσμένες δημηγορίες που περιέχονται μέσα στο βιβλίο των Πράξεων, συνάμα δε αποτελεί ένα από τα πιο επαρκή θεολογικά κείμενα της Καινής Διαθήκης.

Ο πρωτομάρτυρας Στέφανος εξηγεί ότι ο Ιησούς Χριστός είναι όντως ο αναμενόμενος Μεσσίας τον οποίο περίμεναν οι προπάτορες του Ισραήλ με πρώτο τον Αβραάμ, ότι ο Θεός δεν κατοικεί σε κτιστούς ναούς αλλά μέσα στις καρδιές των ανθρώπων και ότι με τη ζωή τους οι Ιουδαίοι αρνούνται τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Το πλήθος εξαγριώνεται αλλά ο Στέφανος προχωρά γενναία σε μία ακόμη αποκάλυψη που ίσως ξέρει ότι θα οδηγήσει στη θανάτωσή του, αλλά αποτελεί και την κορυφαία στιγμή της ομολογίας του στο πρόσωπο του Ιησού. «να τώρα βλέπω τους ουρανούς ανοιγμένους και τον Ιησού να κάθεται δεξιά του Θρόνου του Θεού», ομολογεί και αμέσως ο όχλος χωρίς να περιμένει το δικαστήριο να αποφανθεί, άδικα και βάναυσα, σέρνει τον μαθητή του Κυρίου στον τόπο του λιθοβολισμού.

Αδελφοί μου, υπάρχουν σε όλες τις εποχές οι άνθρωποι εκείνοι με την κατάλληλη πνευματική παιδεία ώστε μπροστά στον Γεννηθέντα Ιησού να χαρούν, να προσφέρουν τα δώρα τους, να μείνουν εκστατικοί μπροστά στο θαύμα, να αναζητήσουν την φάτνη και τον γεννηθέντα. Όμως υπάρχουν σε όλες τις εποχές και αυτοί που θα πολεμήσουν και θα προσπαθήσουν να σβήσουν από τις καρδιές των ανθρώπων τη χαρά του Ιησού. Ας διαλέξουμε όλοι μας από ποια μεριά της ιστορίας θέλουμε να βρεθούμε. Ποιος θα είναι ο ρόλος μας μέσα στον κόσμο: θα είμαστε από αυτούς σαν τον πρωτομάρτυρα Στέφανο ή θα αφεθούμε στα πάθη μας προσπαθώντας να γκρεμίσουμε αυτό που ο Ιησούς ήρθε να δημιουργήσει στον κόσμο;  

π. Α.Μ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου