ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

 27 Δεκεμβρίου 2020, Μετά την Χριστού Γέννηση (Ματθ. β΄13-23)

Σήμερα, Κυριακή μετά την γέννηση του Χριστού και η αγία μας εκκλησία προβάλλει τρία γεγονότα που συνέβησαν στην μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή. Πρώτον έχουμε την αναχώρηση των μάγων δια άλλης οδού, δεύτερο την οργή του Ηρώδη και την σφαγή των νηπίων και τρίτο τη φυγή στην Αίγυπτο.

Οι μάγοι, ως επιστήμονες της εποχής που ήταν, κατάφεραν να δουν τα σημάδια των καιρών και να φτάσουν με τη βοήθεια του μεγάλου αστέρος, που δεν ήταν κάτι άλλο, παρά ένας Άγγελος Κυρίου, όπως μας το ερμηνεύει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, στο στόχο τους, που δεν ήταν άλλος από το να δουν από κοντά τον μελλοντικό βασιλέα. Όταν προσκύνησαν το Θείο βρέφος, ‘Άγγελος Κυρίου τους ανακοίνωσε να κατευθυνθούν από άλλο δρόμο και να μην πάνε στον Ηρώδη να του πουν πού βρίσκεται το παιδί, γιατί σκοπός του ήταν να το σκοτώσει και όχι να το προσκυνήσει, όπως τους είπε. Με την πολλή σοφία που είχαν οι μάγοι, άκουσαν τον Άγγελο και έφυγαν, καθώς τους πρόσταξε, από άλλο δρόμο. Όταν κατάλαβε ο Ηρώδης ότι οι μάγοι τον κορόιδευσαν, τότε θύμωσε πολύ και διέταξε να σκοτωθούν όλα τα νήπια από δυο χρονών και κάτω, αφού έτσι υπολόγισε τον χρόνο της γεννήσεως του Χριστού. Τότε Άγγελος ΄Κυρίου φάνηκε στον Ιωσήφ και του είπε να πιάσει το παιδί και την μητέρα του και να φύγουν από την Βηθλεέμ, γιατί κινδυνεύουν από τον Ηρώδη και να πάνε στην Αίγυπτο, μέχρι να τους ειδοποιήσει πάλι να επιστρέψουν στη γη του Ισραήλ. Έτσι, άρχισε η σφαγή όλων των νηπίων από δυο χρονών και κάτω, ώσπου θανατώθηκαν όλα τα νήπια στην περιφέρεια όπου διοικούσε ο Ηρώδης.

Θα πει κάποιος μα πώς ο Θεός, που μάλιστα είναι και Θεός της αγάπης, άφησε να πεθάνουν με τόσο φρικτό θάνατο τόσα παιδιά; Σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί, γιατί κανένας άνθρωπος δεν ξέρει πώς βούλεται ο Θεός, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτά τα νήπια αγαλλιάζονται μαζί με όλους τους άλλους μάρτυρες της εκκλησίας μπροστά στο θρόνο του Θεού και μπορούμε να τα παρακαλούμε όπως όλους τους αγίους της πίστεως μας να πρεσβεύουν και για εμάς τους αμαρτωλούς.     

Από αυτά τα γεγονότα, αγαπητοί μου αδελφοί, πρέπει να λάβουμε και εμείς τα μηνύματα που μας παρουσιάζονται σήμερα. Πρέπει να λειτουργούμε σαν τους μάγους που ήταν σοφοί με πολλές γνώσεις, αλλά και σαν τον Ιωσήφ, που ήταν ένας απλός ξυλουργός και άσχετα από την κοινωνική τους μόρφωση έγιναν συνεργοί στο σχέδιο της θείας οικονομίας.  Έτσι και εμείς, δηλαδή, να αναγνωρίζουμε τα σημεία των καιρών και να βλέπουμε μπροστά μας το θέλημα του Θεού και να το δεχόμαστε χωρίς παράπονα. Να ταπεινώνουμε τον εαυτό μας μπροστά στο θέλημα του και Αυτός βλέποντας την ταπεινή και καθαρή μας καρδία θα μας βοηθά τόσο σε αυτή την σύντομη ζωή, την οποία ζούμε, αλλά και θα μας κάνει κοινωνούς της βασιλείας του.

Η αίσθηση της παρουσίας του Θεού στον κόσμο δεν θα παύσει να υπάρχει ποτέ, αγαπητοί μου αδελφοί, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν ότι η χριστιανική ορθόδοξη πίστη μας είναι ξεπερασμένη. Ας παρακαλέσουμε όλοι μαζί τον Ήλιο της δικαιοσύνης, του οποίου την γέννηση εορτάζουμε αυτές τις μέρες να φωτίσει όλο μας το είναι, με το φως του και αυτό το φως να είναι ο φάρος και ο οδοδείκτης της ζωής μας που θα μας καθοδηγεί με βάση πάντα το θέλημα Του  στην οδό της σωτηρίας μας. 

Πρωτ. Ανδρέας Τουλούμης

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου