ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

          Κυριακή προ της μεγάλης Δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων, αγαπητοί μου, και το Ιερό Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει το γενεαλογία του Ιησού Χριστού, από τον προπάτορα Αβραάμ μέχρι και τον Ιωσήφ τον Μνήστωρα και την Παρθένο Μαρία, την Παναγία μας.

Εάν θελήσουμε να δούμε και την υπόλοιπη γενεαλογία, δηλαδή από τον Αδάμ μέχρι τον Αβραάμ, πρέπει να ανατρέξουμε στα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο λόγος που μας παρουσιάζει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος τη γενεαλογία του Χριστού, είναι για να μας δείξει ότι ναι μεν είναι τέλειος Θεός, αλλά είναι και τέλειος άνθρωπος, αφού σαρκώθηκε από την Παναγία μας.

Μέσα σε όλους τους προπάτορες του Κυρίου μας μην αναζητήσουμε να βρούμε μόνον Αγίους και Δικαίους ανθρώπους. Γνωρίζουμε κι αυτούς τους οποίους είχαν θλιβερή ιστορία και ζωή, τόσο οι άνδρες που αναφέρονται όσο και οι γυναίκες. Μέσα όμως από αυτούς προήλθε ένα εύοσμο κρίνο, η Παναγία μας και μέσο αυτής ο Λυτρωτής του κόσμου, ο Σωτήρας μας, ο Χριστός.

Μέσα από την γενεαλογία, καταλήγουμε στον αγενεαλόγητο Χριστό. Γιατί ναι μεν μπορούμε να δούμε με την γέννησή Του να έχει αρχή, στην πραγματικότητα όμως, δεν έχει αρχή, δεν έχει ούτε τέλος, είναι προαιώνιος και αιώνιος.

Μέσα από αυτήν την γενεαλογία, βλέπουμε την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Μπορεί αυτός ο εκλεκτός λαός Του να πέρασε δυσκολίες, να ευεργετήθηκε, όπως και να αποστασιοποιήθηκε από τον Θεό, αλλά η υπόσχεση του Θεού με το Πρωτευαγγέλιο Του, πραγματοποιήθηκε δια μέσω των ανθρώπων. Καταδέχθηκε να σαρκωθεί από τον άνθρωπο που αμάρτησε και μόλυνε την ανθρώπινη φύση.

Αλλά το μεγάλο μυστήριο είναι πως μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορούσε και πάλι ο άνθρωπος να ελπίζει, να νιώσει ότι ο Θεός δεν τον πέταξε εξ’ ολοκλήρου έξω από τον Παράδεισο, και ότι μπορεί και πάλι να αγιασθεί και να βρεθεί μέσα στην Βασιλεία Του. προτίμησε να έρθει στον κόσμο μέσα από την αναξιότητα του ανθρώπου, για να δείξει ότι δεν μας εγκατέλειψε η αγάπη Του, και να μας διδάξει πως κι εμείς δεν πρέπει να χάσουμε την αγάπη μας γι’ Αυτόν και τον συνάνθρωπό μας.

Αυτή είναι η πρώτη ενότητα του Ευαγγελίου που αναφέρεται στη γενεαλογία του Χριστού μας.

Στη δεύτερη ενότητα του Ευαγγελίου με συντομία μας παρουσιάζει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος τα σχετικά γεγονότα με τη γέννηση του Χριστού.

Με τον λογισμό του Ιωσήφ, ο οποίος χήρος αυτός με παιδιά και σε προχωρημένη ηλικία, παίρνει την Παναγία μας να την προστατέψει, γιατί όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής ήταν δίκαιος άνθρωπος. Αλλά όταν έμαθε ότι η Παναγία ήτα έγκυος, ήθελε να την διώξει κρυφά απ’ όλους από κοντά του, για να μην υποστεί ότι πρόβλεπε ο Μωσαϊκός νόμος.

Του εμφανίζεται ο αρχάγγελος Γαβριήλ και του εξηγεί πως έχουν τα γεγονότα και τον καθησυχάζει. Γίνεται και ο Ιωσήφ πρόσωπο της εκπληρώσεως της Θείας Οικονομίας. Έζησε κι αυτός από κοντά όλα τα θαυμάσια αυτά γεγονότα της Σάρκωσης του Λόγου του Θεού. Κατά κάποιο τρόπο, ευαγγελίζεται ο Ιωσήφ από τον Αρχάγγελο του Θεού, μαθαίνοντας πρώτος την απαρχή της λύτρωσης από την αμαρτία του ανθρωπίνου γένους, από Αυτόν που κυοφορεί η Παναγία.

Έτσι εκπληρώνεται η προφητεία του προφήτου Ησαΐου που έγραψε, ιδού η Παρθένος θα κυοφορήσει και θα γεννήσει έναν υιό, τον οποίο θα τον ονομάσουν Εμμανουήλ, όνομα που σημαίνει ο Θεός είναι μαζί μας.

Και πράγματι ο Θεός είναι μαζί μας. Δεν μας εγκαταλείπει. Μας φροντίζει και μας επισκέπτεται, όπως κάποτε επισκεπτόταν τους πρωτοπλάστους μέσα στον Παράδεισο. Αλλά αυτή τη φορά, πρέπει εμείς να ανοίξουμε την πόρτα της καρδιάς μας, και να τον βάλουμε μέσα μας.

Κάποτε έγινε αυτή η παρακοή στο θέλημά Του, τώρα με την εμπειρία, γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει παρακοή στο θέλημά Του. τώρα χρειάζεται αγώνας πολύς πνευματικός, αλλά και πάλι ο ίδιος ο Θεός μας δείχνει τρόπους, μας ανοίγει δρόμους για να βρεθούμε στην Βασιλεία Του. ο Θεός ήρθε και πάλι στον κόσμο, μας αγκάλιασε και μας καλεί σε κοινωνία μαζί Του.

Ας ανοίξουμε την καρδιά μας, κι ας χαρούμε για τον ερχομό Του, όπως τότε κάποιοι στη Βηθλεέμ, αναγνώρισαν στο πρόσωπο του νεογέννητου Χριστού, τον Βασιλέα της κτίσεως και τον προσκύνησαν, δωρίζοντάς του συμβολικά δώρα. Εμείς ας δώσουμε την καρδιά μας, τη ζωή μας, την ύπαρξή μας και την ψυχή μας. Αμήν. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου