ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

25η Φεβρουαρίου 2018

(Εβραίους ΙΑ΄ 24-26, 32-40)

Μεγάλη και επίσημη η σημερινή ημέρα, ευσεβείς Χριστιανοί μου! Ημέρα σπουδαίας γιορτής! Γιατί σήμερα, ως γνωστό, γιορτάζει η ίδια η πίστη μας και το Θείο της περιεχόμενο. Η ορθοδοξία μας είναι αλήθεια ζωής και μάλιστα ζωής αιώνιας. Είναι απεικόνιση και έκφραση της Αγίας Τριάδας. Γι΄ αυτό είναι ο διαχρονικός και ανεκτίμητος θησαυρός μας. Είναι η μόνη αληθινή και γνήσια χριστιανική πίστη που υπάρχει στην γη.


Η περίλαμπρη εκείνη νίκη της πίστεώς μας κατά των εικονομάχων, αλλά και όλων των λοιπών πλανών από τις πρώτες ημέρες της ζωής της Εκκλησίας μας μέχρι τώρα, αλλά και μέχρι την συντέλεια τού κόσμου, διαχρονικά μιλάει. Και εκφράζει την κορυφαία αλήθεια, ότι «ζεῖ Κύριος ὁ Θεός» και ότι τα μεγαλεία και τα κατορθώματα της ορθόδοξης χριστιανικής μας πίστεως, είναι ανεξάντλητα και η δύναμή της ακαταμάχητη.

Και ο Θείος Παύλος συγχαίρει και συμπανηγυρίζει μαζί μας σήμερα.

Και όπως ακούσαμε, στο σημερινό Ιερό αποστολικό ανάγνωσμα, με θριαμβευτικούς τόνους εξυμνεί και πλέκει το εγκώμιο τής αγίας μας πίστεως.

Μας διακηρύττει πως ό,τι το θαυμαστό, ό,τι το ανώτερο και μεγαλύτερο, έγινε με την δύναμη και σύμπραξη της πίστεως. Και ήδη από τα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης βλέπομε να μεγαλουργεί η πίστη. Έτσι, ο Μωυσής με την πίστη, όταν μεγάλωσε στην ηλικία, δεν ήθελε να οικειοποιηθεί μεγάλους τίτλους κατά κόσμο, αλλά προτίμησε να συγκακοπαθεί με τον λαό του Θεού. Γιατί; Γιατί απέβλεπε στην Θεία Βασιλεία.

Με την πίστη στον Θεό οι τέσσερις Κριτές Γεδεών, Βαράκ, Σαμψών και Ιεφθάε, αλλά και ο προφητάναξ Δαυίδ και ο Σαμουήλ και όλοι οι προφήτες μπόρεσαν και καθυπέταξαν έθνη και λαούς, διοίκησαν τον Ισραηλιτικό λαό με δικαιοσύνη. Επέτυχαν να δουν την πραγμάτωση των Θείων υποσχέσεων. Έφραξαν στόματα λιονταριών, όπως ο προφήτης Δανιήλ, θεραπεύθηκαν από ασθένειες, φάνηκαν ισχυροί και ανίκητοι στους πολέμους. Ακόμα, έσβησαν την δύναμη της φωτιάς, όπως οι τρεις παίδες που έριξε ο Ναβουχοδονόσορας στο πυρακτωμένο καμίνι.

Με την πίστη πιστές γυναίκες έλαβαν πάλι με την ανάσταση με τρόπο θαυμαστό τούς νεκρούς τους. Άλλοι πάλι υπέστησαν φοβερά μαρτύρια, όπως ο Πρωτομάρτυρας Στέφανος που τον λιθοβόλησαν, ο Προφήτης Ησαΐας τον οποίο πριόνισαν. Άλλοι οδηγήθηκαν σε σφαγές και άλλα βασανιστήρια. Ενώ άλλοι περιφέρονταν ντυμένοι με προβατοδέρματα και γιδοδέρματα θλιβόμενοι, υπομένοντας, ποικίλες κακουχίες σε έρημες περιοχές και σε σπήλαια.

Αυτά μάς περιγράφει και μας υπενθυμίζει ο Απόστολος των εθνών, που με την σειρά του και αυτός υπέφερε θεληματικά τα πάνδεινα και τελικά έδωσε και την ίδια του την ζωή για χάρη του Ευαγγελίου του Χριστού.

Όλοι αυτοί, καθώς επισημαίνει και ο ιερός Χρυσόστομος έλαμπαν με την πίστη τους.

Και το ερώτημα είναι: «Γιατί άραγε όλες αυτές οι πολύ σπουδαίες προσωπικότητες υπέφεραν όλα αυτά;»

Η απάντηση είναι απλή και μονολεκτική: «Για την πίστη μας!»

Με την ανυπέρβλητη δύναμη της ακράδαντης πίστεως που διέθεταν, έβλεπαν πιο πέρα από την ζωή αυτή. Ήδη από την ζωή αυτή, έβλεπαν και ζούσαν την Θεία Βασιλεία, την Άνω Ιερουσαλήμ. Πόθος τους άσβεστος ήταν τόσο οι ίδιοι, όσο και όλοι οι λαοί της γης να εισέλθουν σ΄ αυτήν.

Και βέβαια, μετά από αυτούς ακολούθησαν και τα εκατομμύρια των Αγίων Μαρτύρων που έδωσαν τα πάντα για την μαρτυρία και την ομολογία της χριστιανικής μας πίστεως.

Και όταν μετά από τους διωγμούς ήλθαν οι αιρέσεις, οι κακοδοξίες, οι Θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μας με αναρίθμητους κόπους, θυσίες, αγώνες, αγωνίες, δάκρυ και αίμα κατόρθωσαν με την Χάρη τού Θεού να διαφυλάξουν και να κρατήσουν γνήσια την ορθόδοξη πίστη μας. Και έτσι μάς κληροδότησαν τον θησαυρό που λέγεται Ορθόδοξη πίστη.

Μακάρι οι ψυχές μας να είναι πάντοτε ασφαλισμένα πνευματικά θησαυροφυλάκια του θησαυρού αυτού!

Μακάρι να μένουμε και να παραμένουμε πάντοτε ακλόνητοι στις γραμμές της Ορθοδοξίας και των αγίων παραδόσεών μας.

Και αφού η Ορθοδοξία μας είναι σε τελευταία ανάλυση αλήθεια ζωής και μάλιστα ζωής αιώνιας, όπως στην αρχή της ομιλίας αυτής είπαμε, μακάρι και η πορεία μας στην ζωή αυτή, να είναι πορεία που θα την κατευθύνει ο άσβεστος προβολέας της ορθόδοξης διδαχής.

Έτσι ορθοφρονούντες και ορθοπράττοντες, θα μπορούμε βιωματικά και συνειδησιακά να διακηρύττουμε: «Αὔτη ἡ πίστις τῶν Ἀποστόλων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Πατέρων, αὕτη ἠ πίστης τῶν ὁρθοδόξων», Αμήν!

π. Α.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου