ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Κυριακή 3η Ιανουαρίου 2016

«Αρχή του Ευαγγελίου Ιησού Χριστού»

Μέσα στο Άγιο Δωδεκαήμερο, αγαπητοί μου αδελφοί, ζούμε για μία ακόμη φορά αυτό το μυστήριο της Θείας Οικονομίας. Γινόμαστε κοινωνοί του μυστηρίου της Σαρκώσεως, της παρουσίας δηλαδή του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Λόγου του Θεού ανάμεσά μας. Ξαναπερνά μέσα από τα μάτια μας όλη αυτή η Ιερή Ιστορία που ξεκινά από τη Βηθλεέμ όπου ο Χριστός μας γεννάται νήπιο στη φάτνη, δέχεται τους αγγέλους για να τον υμνήσουν τους ποιμένες και τους μάγους για να Τον προσκυνήσουν την κτίση ολόκληρη για να Τον υποδεχθεί και φτάνει όπως θα δούμε σε λίγες μέρες στις όχθες του Ιορδάνη για να βαπτιστεί από τον Πρόδρομο Ιωάννη αλλά και για να ακουστεί για πρώτη φορά η Πατρική Φωνή που θα μαρτυρήσει για τον Υιό του. Αυτά δε γίνονται βέβαια τυχαία: ο Ιησούς επισκέπτεται τον κόσμο μας για συνομιλήσει μαζί του, να τον γιατρέψει, να τον παρηγορήσει, να του δείξει πού έσφαλλε, πώς μπορεί να πάρει δύναμη από τη θεϊκή παρουσία, πώς, εν τέλει μπορεί να νικήσει τον έσχατο εχθρό του, τον θάνατο.


Ο Χριστός μας έρχεται στη γη για να κάνει μία καινούρια αρχή με τον πεσμένο και πικραμένο από την αμαρτία άνθρωπο. Να γράψουν μαζί, Χριστός και ανθρωπότητα ένα καινούριο Ευαγγέλιο, όπου Ευαγγέλιο εκτός από ένα χαρμόσυνο μήνυμα θα σημαίνει και ένα καινούριο τρόπο ζωής, πραγματικά χαρούμενο αφού αυτή η καινούρια ζωή που ο Ιησούς Χριστός φέρνει δεν θα υπόκειται ούτε στη φθορά της αρρώστιας ούτε στον εξευτελισμό του Θανάτου. Αυτή η νέα αρχή για την οποία μας μιλά σήμερα ο Ευαγγελιστής Μάρκος είναι μία αρχή που ευτυχώς για εμάς δεν έχει τέλος. Είναι μία αρχή που ξεκίνησε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, θα διασταυρωθεί πάνω στον Γολγοθά, αλλά το τέλος αυτού του δρόμου είναι η Βασιλεία των Ουρανών, κατά την οποία θα ζούμε αιωνίως μέσα στη Δόξα του Αναστημένου Ιησού.

Αυτός όμως ο δρόμος, στο οποίο αναφερθήκαμε, εκτός από τον Μεγάλο Αρχιτέκτονα, τον Ιησού Χριστό, χρειάζεται για να ετοιμαστεί και τους κατάλληλους εργάτες, τους ανθρώπους εκείνους δηλαδή που μέσα στο διάβα των αιώνων, θα κοπιάσουν, θα αγωνιστούν και θα πονέσουν για αυτό το έργο. Σήμερα ο Ευαγγελιστής Μάρκος αναφέρεται και μας υπενθυμίζει ένα τέτοιο πρόσωπο, που έδωσε ακόμη και τη ζωή του για να ανοιχτεί ο καινούριος αυτός δρόμος. Αναφερόμαστε στον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Αυτός ο «κήρυκας της μετανοίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υμνωδός, δε δίστασε να δώσει όλη του την ενεργητικότητα για να προετοιμάσει το έργο του Χριστού μας. Ένας άνθρωπος νηστευτής, που ζει στο περιθώριο των κοσμικών κοινωνικών συνθηκών της εποχής του, γίνεται οδοδείκτης του δρόμου που πρέπει κανείς να ακολουθήσει. Δύο πράγματα κάνει ο Ιωάννης στην έρημο, βαπτίζει τους ανθρώπους στον Ιορδάνη και τους ζητά να μετανοήσουν. Από τη μία τους προετοιμάζει και τους εξοικειώνει για το καινούριο μυστηριακό κάλεσμα που θα απευθύνει ο Ιησούς, για την καινούρια μυστηριακή ζωή που Εκείνος θα θεσμοθετήσει και από την άλλη τους τονίζει ότι το παν είναι η μετάνοια, η αλλαγή του νοός, να αρχίσει ο άνθρωπος αποφεύγοντας την αμαρτία να σκέπτεται και να πράττει τα του Θεού.

Ο κόσμος, που έχει ανάγκη πραγματική να ελπίσει και να πιστέψει, να βρει παρηγοριά και δύναμη τρέχει προς τον Άγιο Ιωάννη που δε φείδεται δυνάμεων για να τον ενισχύσει. Οι ψυχές των ανθρώπων κοντά του ηρεμούν, γαληνεύουν και θερμαίνονται. Πολλοί βαπτίζονται, εξαγνίζονται, φανερώνουν τα μύχια της ψυχής τους, πράξεις που ίσως θα ήθελαν να μην γίνουν ποτέ γνωστές, αλλά όμως από την άλλη βλέπουν ότι αυτές τους εμποδίζουν να γίνουν κοινωνοί αυτού του μεγαλύτερου και σπουδαιότερου που έρχεται και που είναι η Βασιλεία των Ουρανών.

Προετοιμάζεται ο κόσμος έτσι και αναμένει το ανώτερο Βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος που θα προσφέρει ο Χριστός. Καθαρίζει θα λέγαμε ο Ιωάννης το μάρμαρο, το καλό μέρος της ψυχής του ανθρώπου από τα διάφορα χώματα και στίγματα, και το προσφέρει στον Γλύπτη Χριστό για να πλάσει με τα εργαλεία του Αγίου Πνεύματος γλυπτά που θα γευθούν την χαρά της αθανασίας. Ο άνθρωπος μέσα στην Εκκλησία ξεκινά από το να είναι καθαρός στο να φτάσει να είναι άγιος, να συνδεθεί με τον Θεό και να γευτεί τον καρπό του Αγίου Πνεύματος.

Αδελφοί μου, «ετοιμάσατε την οδό Κυρίου ευθείας ποιείτε τας τρίβους αυτού». Ετοιμάστε τον δρόμο του Κυρίου, ισιώστε κάθε στροφή του. Ο Προφητικός αυτός λόγος μας υποδεικνύει ότι αυτή η πορεία, αυτός ο δρόμος, με τον τόσο ωραίο προορισμό, στην αγκάλη της Βασιλείας των Ουρανών, χρειάζεται εμάς συνεργούς για να μείνει ανοικτός. Από τη μία ο καθένας μας μπορεί να προσπαθεί να καθαρίσει την ψυχή του από το κουβάρι των αμαρτιών του και να μετανοεί αν ξεστράτισε για τα λάθη του. Από την άλλη μπορούμε να βοηθούμε τους αδελφούς μας να βρίσκουν αυτό τον δεσποτικό δρόμο με το να γινόμαστε εμείς οδοδείκτες ακολουθώντας το παράδειγμα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ο οποίος σ’ αυτή τη διακονία μας στο χώρο της Εκκλησίας θα είναι και πρότυπο αλλά και συναντιλήπτωρας, καλώντας μας πάντοτε να τον μιμηθούμε και στην καθαρότητα και ασκητικότητα του βίου, αλλά και στην αγωνιστικότητα του κηρύγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου