ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

προ της Χριστου Γεννησεως

(ΜΑΤΘ. Α΄, 1 – 25)

Η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο κόσμος πριν έρθει ο Λυτρωτής και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός στη Γη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φοβερή και τραγική. Η ανθρωπότητα περίμενε για αιώνες τη λύτρωση. Οι Ιουδαίοι το Μεσσία, οι αρχαίοι πρόγονοί μας το Σωτήρα, που θα τους έβγαζε από το σκοτάδι της άγνοιας και οι λαοί όλων των ηπείρων το Λυτρωτή.


Επί τέλους, ήρθε η ευλογημένη ώρα, η σημαντικότερη ώρα για την ιστορία του ανθρώπινου γένους, ο κατάλληλος καιρός και ο Θεός «απέστειλεν τὸν Υἱὸν Αὐτοῦ, ἵνα τὴν υἱοθεσίαν ἀπολάβωμεν». Ήρθε στη γη ο Σωτήρας του κόσμου που με τη διδασκαλία Του και τη ζωή Του, έριξε άπλετο φως σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούσαν τον άνθρωπο. Φανέρωσε στους ανθρώπους τον αληθινό Θεό, σαν στοργικό Πατέρα, γεμάτο από αγάπη και ενδιαφέρον για το πλάσμα Του, τον άνθρωπο.

Ο ερχομός του Κυρίου στον κόσμο, είναι το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός το οποίο χώρισε την ανθρώπινη ιστορία στα δύο, την προ Χριστού και την μετά Χριστόν εποχή. Το γεγονός που ξύπνησε την ανθρωπότητα από τον πνευματικό ύπνο και λήθαργο στον οποίο βρισκόταν. Οι προφητικοί λόγοι έγιναν πραγματικότητα! Η Παρθένος Μαρία γέννησε Υιό, ο Οποίος έλαβε το όνομα Εμμανουήλ, που σημαίνει ο Θεός είναι μαζί μας.

Γι’ αυτό χαιρόμαστε σήμερα! Γι’ αυτό θα πανηγυρίσουμε μεθαύριο. Γιατί ο Θεός από την πολλή Του αγάπη για μας, έγινε άνθρωπος. Όλη η Χριστιανοσύνη με λαχτάρα και απερίγραπτη χαρά ετοιμάζεται και αναμένει να εορτάσει τον ερχομό του Λυτρωτή του κόσμου, να γιορτάσει τα Χριστούγεννα.

Αυτή η χαρά και πανευτυχία δικαιολογείται απόλυτα, διότι ο Χριστός ήρθε στη γη και από τότε μένει μαζί μας. Η αγαλλίαση του κόσμου δικαιολογείται απόλυτα επειδή ο Θεός ήρθε στη γη! Έλαβε δούλου μορφή για να ελευθερώσει τον άνθρωπο από τη δουλεία της αμαρτίας και το θάνατο. Τι άλλο θέλουμε, τι άλλο μας λείπει, όταν ο Θεός είναι μαζί μας;

Και όταν λέμε ότι ο Θεός είναι μαζί μας, αυτό δε σημαίνει μόνο το ότι μας προστατεύει. Αλλά πέρα από αυτό, σημαίνει, ότι πραγματικά βρίσκεται μεταξύ μας. Μένει στην Εκκλησία μας, είναι η ίδια η Εκκλησία. Και αυτό που ιδιαίτερα θα πρέπει να μας συγκινεί, είναι το ότι ήρθε στη γη, για να μας ανεβάσει στον ουρανό, για να μας κάνει κατά χάρη παιδιά Του και επομένως κληρονόμους της Θείας Του Βασιλείας!

Κι ενώ ο Θεός ήρθε στη γη για χάρη μας, το αντιφατικό είναι, ότι πολλοί δεν Τον δέχτηκαν, δε συγκινήθηκαν από τον ερχομό Του στη γη, αλλά ζουν μακριά Του. Ο Θεός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, αλλά δε βρήκε ούτε κατάλυμα. Για κατάλυμα Του παραχώρησαν ένα στάβλο και έπειτα Τον σταύρωσαν! Ο Θεός ήρθε στη γη, αλλά πολλοί σε ολόκληρο τον κόσμο πορεύονται μακριά Του. Δεν Τον πίστεψαν. Και αυτοί είναι όσοι λατρεύουν την ύλη και θεοποιούν το χρήμα. Είναι όσοι κάνουν είδωλο και προσκυνούν το «εγώ» τους, αντί να προσκυνούν το Χριστό, όσοι δένονται με τα γήινα και ξεχνούν τελείως τα ουράνια, σα να μην υπάρχουν και βέβαια όσοι αδιαφορούν για τον πόνο και τη δυστυχία του συνανθρώπου τους.

Ο Θεός είναι μαζί μας! Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: Ο άνθρωπος είναι με το Θεό; Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός γεννήθηκε σε μια φάτνη και διαχρονικά ζητάει τόπο καταλύματος. Ζητάει να Τον αφήσουμε να γεννηθεί και να παραμείνει στις φάτνες των ψυχών μας. Πρέπει να Τον αφήσουμε να έρθει και να γεννηθεί στις ψυχές μας. Αυτό γίνεται πραγματικότητα όταν αφήνουμε στην ψυχή μας χώρο για να εισέλθει με την ολόψυχη πνευματική μας λατρεία γι’ Αυτόν, με την συνεχόμενη και επάξια ένωσή μας μαζί Του, με τη συμμετοχή μας στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας, με την πνευματική μας ζωή, με την πίστη, με την έμπρακτη αγάπη μας προς όλους, με τη συγχώρηση από μέρους μας όλων όσων μας έβλαψαν.

Τώρα που ετοιμαζόμαστε να ξαναγιορτάσουμε τη Θεία Του Γέννηση, ας αισθανθούμε την παρουσία Του πιο πολύ, ας ζητήσουμε να μας αξιώσει να δεχθούμε τη σωτηρία που μας προσφέρει, ας Τον παρακαλέσουμε να έρθει στις ψυχές μας να γεννηθεί και να κατοικίσει σ’ αυτές. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου