ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Πρωτομάρτυρος

και Αρχιδιακόνου Στεφάνου

Η Αγία μας Εκκλησία, σήμερα τιμά και εορτάζει την ιερή μνήμη του Αγίου ενδόξου Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιακόνου Στεφάνου. Τον αποκαλεί Πρωτομάρτυρα, επειδή το μαρτυρικό αίμα του Αγίου Στεφάνου είναι το πρώτο που χύθηκε για την πίστη του Χριστού και αποτελεί την απαρχή των αμέτρητων μαρτύρων, οι οποίοι με τη θυσία τους στερέωσαν την Πίστη και την Ορθοδοξία μας.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με τη σκληροκαρδία των Ιουδαίων, όπως τότε με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, έτσι και τώρα με τον Άγιο Στέφανο. Για μία ακόμη φορά έστησαν ένα συκοφαντικό συνέδριο, όπου προσπαθούσαν να βρουν αιτία για να θανατώσουν τον ένθερμο οπαδό του Χριστού, τον σήμερα τιμώμενο Άγιο Στέφανο. Η πώρωση της καρδιάς τους και το μίσος το οποίο τους διακατείχε δεν τους άφησε να σεβαστούν την αγγελική μορφή και τους λόγους του Στεφάνου. Οι Ιουδαίοι επαναλαμβάνουν τη γνωστή διαδικασία της ψευδομαρτυρίας και της δήθεν βλασφημίας κατά του Θεού και με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάζουν τον Αρχιδιάκονο σε λιθοβολισμό.

Ο Άγιος Στέφανος, πριν από λίγο είχε δει «τους ουρανούς ανεωγμένους και τον Υιόν του ανθρώπου εκ δεξιών εστώτα του Θεού». Το πρόσωπο του Πρωτομάρτυρα ήταν σαν πρόσωπο αγγέλου. Είχε κάτι το υπερφυσικό, κάτι το υπερκόσμιο και θαυμαστό, το οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί μόνο σε άγγελο Κυρίου!

Τι ήταν όμως αυτό που έκανε το πρόσωπο του Αγίου Στεφάνου να μοιάζει αγγελικό, ακόμα και στα μάτια των πωρωμένων εβραίων; Ήταν ο εσωτερικός του κόσμος και η κοινωνία του με τον Θεό. Ήταν οι αρετές και η αγνή ζωή του. Ο Άγιος υπομένει αγόγγυστα το μαρτυρικό θάνατο και με μεγαλοψυχία και αγάπη παρόμοια με αυτή του Ιησού, αναφωνεί: «Κύριε, μη στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην».

Ο χαρισματικός αυτός νέος, είχε επιλεγεί ανάμεσα σε πολλούς χριστιανούς για την πίστη του, την αγάπη και τη σωφροσύνη του. Πίστη που του έδινε τέτοια δύναμη, ώστε να επιτελεί «τέρατα και σημεία μεγάλα εν τω λαώ». Αγάπη που φρόντιζε με μεγάλη αυταπάρνηση τους πτωχούς, διακονία την οποία του είχαν αναθέσει οι Απόστολοι. Ο Άγιος Στέφανος ξεχώριζε ανάμεσα στο πλήθος των χριστιανών της πρώτης εκείνης αποστολικής εποχής.

Η σωφροσύνη του, η οποία εκδηλωνόταν με τη σοφία των λόγων του, έκανε ακόμα και τους πιο επιφανείς των εβραίων να μην μπορούν να αντισταθούν στους λόγους του, επειδή είχε μέσα του το Άγιο Πνεύμα, τη χάρη και την ευλογία του Θεού και είχε φτάσει, παρά το νεαρό της ηλικίας του, σε μεγάλα ύψη αρετής και τελείωσης και είχε αποκτήσει την κοινωνία με το Θεό φτάνοντας σε πνευματική κατάσταση όμοια με αυτή των αγγέλων.

Έτσι κι εμείς, αφού είμαστε τέκνα Χριστού, πρέπει να έχουμε μέσα μας όλους τους πνευματικούς θησαυρούς και αυτούς πάντα να επιζητούμε: την ταπείνωση, την πίστη, τη σωφροσύνη, την αγάπη, την εγκράτεια, τη σοφία του Αγίου Πνεύματος και την κοινωνία μας με τον Τριαδικό Θεό, ώστε και η δική μας ζωή να είναι αγγελομίμητη.

Συχνά πέφτουμε στην παγίδα να δικαιολογούμαστε, λέγοντας ότι η εποχή μας είναι πολύ δύσκολη και είναι αδύνατος ο πνευματικός αγώνας που οδηγεί κοντά στον Θεό. Αυτό είναι μία μεγάλη πλάνη. Και ο Άγιος Στέφανος ήταν νέος, είχε την ίδια φύση που φέρουμε κι εμείς, τα ίδια συναισθήματα, τις ίδιες δυσκολίες και τα ίδια διλήμματα. Σίγουρα θα είχε φίλους και παρέες που ακολουθούσαν το ρεύμα της εποχής εκείνης. Επιπλέον είχε να αντιμετωπίσει και το εχθρικό κλίμα των εβραίων για κάθε τι που είχε σχέση με τον Ιησού Χριστό. Κι όμως διάλεξε το δύσκολο δρόμο! Διαπίστωσε πως μόνο εκεί υπάρχει η Αλήθεια και η Ζωή. Κατάλαβε πως χωρίς το Χριστό υπάρχει μόνο ψέμα, σκοτάδι, απώλεια και υποκρισία.

Ας μην επηρεαζόμαστε λοιπόν από το ρεύμα της εποχής μας και από τις διάφορες προκλήσεις. Ας μην υποκύπτουμε στους πειρασμούς! Ας ακολουθήσουμε, όπως και ο Άγιος Πρωτομάρτυρας Στέφανος, το δρόμο που χάραξε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Ας ακολουθήσουμε το δρόμο της πίστεως στο Θεό, της αγάπης στον πλησίον και της ταπείνωσης η οποία δίνει φτερά στην ψυχή μας, ώστε όλο μας το «είναι» να γεμίζει από τη χαρά που μόνο ο Χριστός μπορεί να μας δώσει και από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, η οποία φωτίζει ολόκληρη την ύπαρξή μας. Αμήν!

π. Ε. Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου