ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ
Απόστολος: Γαλ. β΄11 - 19
Ευαγγέλιον: Ματθ. β΄ 13 - 23
27 Δεκεμβρίου 2015
«Ινα πληρωθή το ρηθέν»
να πραγματοποιηθεί, να εκπληρωθεί ο λόγος του Θεού μέσω των απεσταλμένων θεόπνευστων προφητών, αυτό σημαίνει η φράση αυτή.
Τρεις φορές αναφέρεται αυτή η έκφραση στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, αγαπητοί μου αδελφοί. Προφητεία που φανερώνει την μετάβαση και επιστροφή από την Αίγυπτο, η πρώτη. Την σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη, η δεύτερη, που πίστευε ότι θα απαλλασσόταν από τον Ιησού Χριστό.
Και την προσωνυμία του Κυρίου, Ναζωραίος, η τελευταία, από τον τόπο όπου εγκαταστάθηκε και μεγάλωσε. Η αναφορά, σε προφητείες, κυρίως από τους ευαγγελιστές, δηλώνει και επιβεβαιώνει τη σταθερή διαχρονική επαλήθευση της υπόσχεσης του Θεού, με βάση το σχέδιό Του για τη σωτηρία του ανθρώπου. Ωστόσο η αναφορά των ονομάτων του Ηρώδη και Αρχέλαου καθορίζουν και τον χρόνο της ενανθρώπισης του Κυρίου μας, τοποθετώντας την σε ιστορικά πλαίσια.

Δεν είναι όμως οι μοναδικές περιπτώσεις που αναφέρονται σε προφητείες, οι θεόπνευστοι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης, μελετητές και γνώστες των βιβλίων των προφητών. Διακηρύττουν ιδιαίτερα τα σοβαρά γεγονότα της επίγειας ζωής του Κυρίου. Διαπιστώνουν την εκπλήρωση προφητειών με προεξάρχουσες τις προφητείες του μεγαλοφωνότατου των προφητών Ησαϊα.
Εκινδύνευσε το παιδίον, ο θεάνθρωπος Ιησούς, από την δολοφονική μανία του Ηρώδη, σημειώνει η σημερινή περικοπή. Ασφαλώς ο Θεός μπορούσε να Τον προφυλάξει και να μη Τον φτάσει το φονικό μαχαίρι του Ηρώδη, χωρίς να χρειαστεί η μετάβαση στην Αίγυπτο. Δεν ήταν όμως καιρός ακόμη να δηλωθεί η θεία προέλευση και ιδιότητα του Ιησού.
Το γεγονός όμως που δεσπόζει αυτές τις μέρες και που πριν δυο μέρες, αναπολήσαμε και ευγνώμονες γιορτάσαμε, αγαπητοί μου, είναι η αναγγελία του αγγέλου κατά την γέννηση του Χριστού: «Ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ».
Ναι για χάρη μας, όχι γιατί το αξίζουμε. Γεννήθηκε για μας ο Σωτήρας Χριστός.
Η αγγελία αυτή έφερε την ελπίδα στον άνθρωπο που εξ αιτίας της απομάκρυνσής του από τον δρόμο του Θεού, υποφέρει απελπισμένος. Η έλευση και ενανθρώπιση του Σωτήρος Χριστού, πραγματοποίησε την προ αιώνων υπόσχεση του Θεού, στους πρωτόπλαστους πρώτα, και μέσω των προφητών, στο ανθρώπινο γένος. Πλάσματα του Θεού, αγαπητά από τον Δημιουργό τους δεν ήταν δυνατόν να μείνουν χωρίς την πλούσια και πρακτική εμφάνιση της άπειρης αγάπης του Θεού.  ροηγήθηκε η συνεχής στους αιώνες υπενθύμιση του Θεού για την τήρηση των εντολών Του. Έστειλε φωτισμένους ανθρώπους, τους προφήτες, στον αγαπημένο Του λαό, τον Ισραήλ. Άνθρωποι σοφοί και φωτισμένοι παρουσιάστηκαν και στους άλλους λαούς, τους εθνικούς  ειδωλολάτρες, για να τους καθοδηγήσουν κοντά στον Θεό. «Καθεύοντες διατελειτε αν, έως αν ο Θεός κηδόμενος υμών πέμψειε άλλον τινα σώσαι υμάς».
Θα κοιμάστε αδιαφορώντας για την αρετή, αν ο Θεός που σας φροντίζει δεν στείλει κάποιον άλλον να σας σώσει, έλεγε ο φιλόσοφος Σωκράτης. Είχε συνεπώς η ανθρωπότητα σαφείς και διαχρονικές προειδοποιήσεις και υπομνήσεις, όταν ήταν φανερό ότι είχε εκτραπεί από την ευθεία οδό τους θείου θελήματος. Και όμως οι άνθρωποι δεν άκουσαν. Δεν πρόσεξαν τις ειδοποιήσεις.
Ίσως θα έπρεπε να μας εγκαταλείψει και να μας τιμωρήσει, αφού εμείς παρακούσαμε και τον αγνοήσαμε. Η αγαθότητα όμως του Θεού έδειξε για άλλη μια φορά την απέραντη αγάπη στα πλάσματα Του.
Πριν δυο μέρες λοιπόν, γιορτάσαμε για άλλη μια φορά, την εκπλήρωση της σωτηριώδους υπόσχεσης του Θεού.
Η έλευση του Σωτήρος Χριστού, ήταν η τελευταία ευκαιρία. Τώρα πλέον γνωρίζουμε με ακρίβεια το θέλημα και τις εντολές του Θεού. Δες δικαιούμαστε να προφασιστούμε άγνοια. Ήλθε, έγινε άνθρωπος, όπως εμείς, απέδειξε την αγάπη του και με τη διδασκαλία Του και με τα θαύματα. Όλα αυτά σαν ανάμνηση τα διατηρήσαμε στην Καινή Διαθήκη, στο Ευαγγέλιο.
Είναι φανερή όχι μόνο η αγάπη Του, για τα ανάξια πλάσματα Του, αλλά και η ανοχή Του. Παρακολουθεί και βλέπει τα σφάλματα μας. Περιμένει να καταλάβουμε τα λάθη μας. Κάποτε επιτρέπει να υποφέρουμε ή και να υφιστάμεθα κακά, μήπως αντιληφθούμε τα λάθη μας. Γνωρίζει μέχρι ποίου σημείου μπορούμε να αντέξουμε. Γιαυτό ποτέ δεν επιτρέπει κάτι που είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουμε με τις περιορισμένες δυνάμεις και ικανότητες μας.
Η επιθυμία του Θεού είναι να σωθούμε. Και μπορούμε να σωθούμε όταν ακολουθούμε τις εντολές Του. Η σωτηρία της ψυχής μας είναι κυριολεκτικά στο χέρι μας.! Αρκεί να το θελήσουμε. Σε λίγες μέρες, αγαπητοί μου, αρχίζει ένας νέος χρόνος. Ας βάλουμε ένα και μοναδικό στόχο. Την αλλαγή της ζωής μας προς το καλύτερο. Την απαλλαγή από κακές συνήθειες και λάθη. Την αξιοποίηση της δωρεάν ευκαιρίας για σωτηρία. Την εκμετάλλευση της μεγάλης αγάπης του Θεού για να πετύχουμε τη σωτηρία της ψυχής μας, αλλά και να ζούμε στην επίγεια ζωή με ειρήνη και την ευλογία του Κυρίου. Αμήν.
Δ.Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου