ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ

Απόστολος: Τιτ. β΄ 11-14, γ΄ 4-7

Ευαγγέλιο: Ματθ. δ΄ 12-17

9 Ιανουαρίου 2022

Ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μεγα. Μετανοείτε· ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών.

Κυριακή μετά τα Φώτα σήμερα και η Εκκλησία συνεχίζει να μας υπενθυμίζει με τα αναγνώσματα και τους ύμνους της τα σωτήρια μηνύματα της μεγάλης εορτής των Θεοφανίων.

Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή αναφέρεται στην προετοιμασία του Χριστού για το κηρυκτικό έργο Του. Μετά τη βάπτισή Του και την τεσσαρακονθήμερη νηστεία Του, και αφού είχε αντιμετωπίσει τον διάβολο και τους πειρασμούς του, ο Χριστός έρχεται και εγκαθίσταται στην Καπερναούμ, πόλη της Γαλιλαίας στις όχθες της γνωστής ως θάλασσας της Γαλιλαίας.

Στη Γαλιλαία τότε κατοικούσαν και πολλοί εθνικοί. Γι΄αυτό και ο ευαγγελιστής παραθέτει σχετικό απόσπασμα της Παλαιάς Διαθήκης, που θεωρεί ότι εκπληρώνεται με την παρουσία του Χριστού στα μέρη εκείνα. Το σχετικό απόσπασμα του Ησαΐα λέγει: «γῆ Ζαβουλών καί γῆ Νεφθαλείμ, ὁδόν θαλάσσης, πέραν τοῦ Ἰορδάνου, Γαλιλαία τῶν ἐθνῶν, ὁ λαός ὁ καθήμενος ἐν σκότει εἶδε φῶς μέγα, καί τοῖς καθημένοις ἐν χώρᾳ καί σκιᾷ θανάτου φῶς ἀνέτειλεν αὐτοῖς».

Η παρουσία του Χριστού φώτισε, μεταφορικά, την περιοχή. Ακόμα κι όσοι βρίσκονταν στα σκοτάδια της άγνοιας του αληθινού Θεού, ήλθε και τους βρήκε το αληθινό φως. «Φῶς ἀνέτειλεν αὐτοῖς».

Ο Χριστός είναι το αληθινό φως. Είναι το «φως εκ φωτός…» όπως ομολογούμε και στο σύμβολο της πίστεως. Το φως Του επικαλούμαστε και για μας όταν λέμε στις ακολουθίες μας «καί ἔστω ἡ λαμπρότης Κυρίου τοῦ Θεοῦ ἡμῶν ἐφ᾿ ἡμᾶς».

Πολλές φορές ο Χριστός παρομοίασε τον εαυτό Του με το φως για να καταδείξει σε μας πόσο σημαντικό είναι να πιστεύεις σε Αυτόν και να Τον ακολουθείς. Όσο σημαντικό είναι το φως για τον άνθρωπο αλλά και για όλη την κτίση, πολύ πιο σημαντικό είναι το φως του Χριστού για την ψυχή. Γι’ αυτό κι αλλού μας λέει: «Εγώ ειμί το φως του κόσμου· ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία, αλλ’ έξει το φως της ζωής». 

Ο Χριστός είναι το Φως και όποιος πιστεύει σε Αυτόν μπορεί να απαλλαγεί από τα σκοτάδια της πλάνης και να οδηγηθεί στην αιώνια ζωή. 

Στη Θεία Λειτουργία όταν κοινωνούμε του Σώματος και Αίματος του Χριστού αμέσως μετά ψάλλουμε: «Είδομεν το Φως το αληθινόν». Η διπλή επανάληψη του οριστικού άρθρου «το φως», «το αληθινόν» δεικνύει ότι Ένας είναι το Φως και μία είναι η αλήθεια, ο Χριστός. Επομένως, οι κάτοικοι της περιοχής της Γαλιλαίας έτυχαν μεγάλης χαράς και ευεργεσίας να αξιωθούν να δουν τον Χριστό να αποδεχτούν τον ίδιο και το κήρυγμά του και η ζωή τους να γεμίσει φως. Εμείς που με το βάπτισμά μας λάβαμε αυτό το φως του Χριστού, θα πρέπει να το διαφυλάξουμε. Αν οι αμαρτίες και τα σφάλματά μας, μάς οδήγησαν σε σκοτεινούς δρόμους, με την ταπείνωση και τη μετάνοια μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στο φως του Χριστού.

Κεντρικός άξονας του κηρύγματος του Χριστού ήταν η μετάνοια:

«Μετανοείτε· ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών». Τα ίδια λόγια επαναλάμβανε και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος. Δεν λέει μετανοήστε αλλά μετανοείτε και δείχνει μια διαρκή επανάληψη της μετάνοιας. Εφόσον καθημερινά αμαρτάνεις, καθημερινά πρέπει να μετανοείς. Οι πατέρες λένε:

το πίπτειν ανθρώπινον, το να πέφτεις ξανά και ξανά στην αμαρτία είναι από την ανθρώπινη αδυναμία και την έλλειψη κυρίως πίστης. Το μετανοείν θείον, το να μετανοείς κάθε φορά που αμαρτάνεις είναι θείο δώρο της φιλανθρωπίας του Θεού να συγχωρεί άπειρες φορές τον άνθρωπο που κατανοεί το σφάλμα του και διά του πνευματικού ζητά συγχώρηση. Το εμμένειν, όμως, είναι σατανικό. Μόνο οι δαίμονες μένουν σταθεροί στην αμαρτία και δεν θέλουν να μετανοήσουν από εγωισμό. Η μετάνοια είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσεις να πλησιάσεις τον Θεό γι’ αυτό κι ο Πρόδρομος και ο ίδιος ο Χριστός το προτάσσουν. Έπειτα διακηρύσσουν «ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών». Όπου ο βασιλεύς είναι παρών εκεί και η βασιλεία του. Ο Πρόδρομος έλεγε πλησιάζει η βασιλεία των ουρανών αφού ο Χριστός έρχεται. 

Ο Χριστός διακηρύσσει ότι η βασιλεία Του είναι παρούσα. Ο καθένας που γίνεται μέλος του σώματος της Εκκλησίας με το βάπτισμα και γενικότερα μετέχει σ’ όλα τα μυστήρια, λαμβάνει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και αρχίζει να ζει την βασιλεία του Θεού ήδη από αυτή τη ζωή.

Ας αντλήσουμε κι εμείς, λοιπόν, τα μηνύματα της σημερινής περικοπής και να αναζητήσουμε στη ζωή μας το Φως του Χριστού. Να μην καθόμαστε στο σκοτάδι της αμαρτίας και της απομάκρυνσης από τον Θεό. 

Μόνοι μας, βέβαια, αν αναζητούμε τον Χριστό δεν θα τα καταφέρουμε.

Χρειαζόμαστε έναν πνευματικό οδηγό στη ζωή μας να μάς καθοδηγεί προς το φως. Μην ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σωθούμε ή να κερδίσουμε τον παράδεισο μετά τον θάνατό μας αν από αυτή τη ζωή δεν γευτούμε την παρουσία του Χριστού στη ζωή μας. Η βασιλεία Του αρχίζει από αυτή τη ζωή και μας καλεί με μετάνοια, ταπείνωση και πίστη στον Χριστό ο οποίος είναι το φως του Κόσμου.

† Πρωτοσύγκελος Ι.Μ.Π. Τυχικός

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου