ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά

16 Ιανουαρίου 2022

«Όταν ο Χριστός φανερωθεί» είναι αγαπητοί μου αδελφοί οι πρώτες λέξεις τις σημερινής αποστολικής περικοπής από την προς Κολοσσαείς επιστολή την οποία ο απόστολος των εθνών αποστέλλει μέσα από το κελί της φυλακής για να εμψυχώσει την μικρή εκκλησιαστική κοινότητα των Κολοσσών, θέλοντας να εμψυχώσει τα μέλη της στον αγώνα για την στερέωσή τους στην νέα πίστη στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Μάλιστα ο απόστολος Παύλος αναφέρεται διεξοδικά και αναπτύσσει την θεολογία της Εκκλησίας μας για την Ανάσταση του Χριστού και την δια αυτής σωτηρία των ανθρώπων.

Μάλιστα όπως βλέπουμε μιλά για την Ανάσταση ως μία «φανέρωση» του Ιησού Χριστού, σα να είναι το πάθος και η ταφή Του ένα κρύψιμο από τον κόσμο. Ο Ιησούς «κρύβεται» από τις δυνάμεις του σκότους που θέλουν τον εξ’ αμαρτίας θάνατο να βασιλεύει στον κόσμο. Εργάζεται μυστικά την σωτηρία του κόσμου και αναζητά μέσα στους αιώνες τα πρόσωπα εκείνα που θα τον ακολουθήσουν στο ταξίδι προς το πάθος και την ταφή για να μπορέσει να οδηγήσει τον κόσμο στη φανέρωση και το φωτισμό της αναστάσεως. Κρύβεται μέσα στον τάφο για να δώσει την ευκαιρία της ζωής, καθαρίζει τον κόσμο από τις αμαρτίες και τα πάθη για να τον αναδείξει καθαρό και άμωμο στην αιωνιότητα. Ο άνθρωπος καλείται να συσταυρωθεί μαζί Του, να ζήσει τον πόνο και τον θάνατο ως μία ευκαιρία να βγάλει από μέσα του τον πειρασμό του εγωισμού και των παθών, να εκμηδενίσει όλες τις κακές ροπές τις ψυχής του, ώστε να μπορεί να «φανερωθεί» να αναδειχθεί τέκνο γνήσιο του μυστηρίου της Αναστάσεως, κληρονόμος της δόξης του ίδιου του Ιησού.

Όταν λοιπόν φανερωθεί ο Ιησούς εν τη δόξη Του, όταν γίνει αντιληπτή η χάρις του Ιερού Του προσώπου στον κόσμο, όταν ο κόσμος συνειδητοποιήσει το έργο Του για την σωτηρία του τότε και οι εν Χριστώ άνθρωποι, αυτοί που θα έχουν εργαστεί κοντά Του θα φανερωθούν μαζί Του. Αυτή η φανέρωση που όπως εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε ξεκινά με την Ανάστασή Του και θα ολοκληρωθεί με την Δευτέρα Παρουσία του υποστασιοποιεί την ελπίδα και το κουράγιο που χρειάζεται ο άνθρωπος για να εργαστεί τον καλό αγώνα του Ιησού Χριστού. Εμπνέεται ο άνθρωπος από αυτή την φανέρωση Του και οδηγείται στο να γίνει καλός κληρονόμος και πολίτης της Βασιλείας των Ουρανών. Ως εκ τούτου δικαιολογημένα ο απόστολος Παύλος καλεί τους πιστούς της Αναστάσεως να αφήσουν στην άκρη κάθε αμαρτωλή διάθεση και πράξη, αφού ως παιδία της φανερώσεως του Ιησού Χριστού δεν γίνεται να έλκονται από καμία άλλη προοπτική εκτός από αυτή της Βασιλείας των Ουρανών.

Οι μαθητές της Βασιλείας, τα φωτισμένα τέκνα της Εκκλησίας απεκδύονται τον «παλαιό» τον πεπαλαιωμένο άνθρωπο» των παθών, που είναι πεπερασμένος, έχει πλήρη την εμπειρία των αποτελεσμάτων της φθοράς και του θανάτου, γεύεται τους πικρούς καρπούς της απομάκρυνσης από τον Θεό. Συνάμα «ενδύονται» τον νέο άνθρωπο της εν Χριστώ Ζωής εκείνον που δεν δεσμεύεται από κανένα βάρος του παρελθόντος, είναι διαρκώς ανακαινούμενος, ζωντανός και αειθαλής σε πλήρη γνώση και συνάφεια με Εκείνον που τον έπλασε. Η σχέση που δημιουργείται μεταξύ Πλάστου και πλάσματος είναι τόσο ισχυρή που διαλύει κάθε άλλη σχέση θρησκείας, φυλής ή παράδοσης: «ουκ ένι Έλλην και Ιουδαίος, περιτομή κα ακροβυστία, βάρβαρος ή Σκύθης, δούλος, ελεύθερος» αλλά τα πάντα τα ορίζει ο ίδιος ο Χριστός.

Αδελφοί μου στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα εκφράζεται όλη η αγωνία του Παύλου για την κοινότητα των Κολοσσών αλλά και για όλη την Εκκλησία, να γίνει κατανοητό τι σημαίνει το πρόσωπο του Αναστημένου και φανερουμένου Ιησού Χριστού. Πως ο άνθρωπος δια αυτής της φανερώσεως μετέχει της χάριτος του Αγίου Πνεύματος ωριμάζει και ολοκληρώνεται εις άνδρα τέλειον πλήρη των ενεργειών Του. Αυτή την ανάσταση του Ιησού μνημονεύει η Εκκλησία μας σε κάθε έκφραση της ζωής της. Είτε διδάσκει, είτε τελεί τα λειτουργικά μυστήριά της είτε προσεύχεται φανερώνει πάντα αυτή την παρουσία του Ιησού στον κόσμο. Έτσι κάθε πράξη της έχει πραγματικό νόημα και σκοπό. Όταν λοιπόν μετέχουμε στη ζωή Της έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να δούμε και την δική μας ζωή να φωτίζεται από αυτό το φως της όντως ζωής. Ίσως αυτή την προοπτική καλό είναι να μην τη χάσουμε από τη ζωή μας!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου