ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Κήρυγμα Κυριακής προ των Φώτων (2-1-2022)

Ἀρχὴ τοῦ Εὐαγγελίου Ἰησοῦ Χριστοῦ, υἱοῦ τοῦ Θεοῦ… ὡς γέγραπται ἐν τοῖς προφήταις».

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Με την βοήθεια του Θεού ένας νέος χρόνος ανέτειλε στην ζωή μας. Άγνωστο τι μας επιφυλάσσει. Να ευχηθούμε στην ζωή μας να είναι ειρηνικός και σωτήριος. Η σημερινή Κυριακή, η πρώτη του χρόνου, ως Ευαγγελικό ανάγνωσμα όπως ακούσατε, έχει την αρχή του Ευαγγελίου του Μάρκου η οποία αρχίζει με την σημαντική συμβολή των προφητών σχετικά με τον ερχομό του Χριστού μας στον κόσμο. Θέλει η αγία μας Εκκλησία να μας τονίσει την μεγάλη εορτή που επίκειται, των Θεοφανείων, καθώς και την σημαντική παρουσία του Ιωάννου Προδρόμου, του μεγίστου των προφητών, που και αυτός προφητεύθηκε: «ἱδοὺ ἐγὼ ἀποστέλλω τὸν ἄγγελόν μου ἔμπροσθέν σου. Φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ ἐτοιμάσατε τὴν ὁδὸ Κυρίου».

Είναι ο τελευταίος και σημαντικότερος των προφητών όπως ο ίδιος ο Κύριος μας βεβαιώνει «μείζων ἐν γεννητοῖς γυναικῶν προφήτης Ἰωάννου τοῦ Βαπτιστοῦ οὐδεὶς ἐστίν». Είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας προφητών που προετοίμασαν τον δρόμο για τον ερχομό του Χριστού μας, καθώς και ο συνδετικός κρίκος της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Αντιλαμβανόμεθα ότι ο Χριστός μας ήλθε στην γη, έγινε άνθρωπος περιεβλήθη την ανθρώπινη σάρκα και φύση ως προϋπάρχων Θεός και Λόγος του Πατρός. Σ’ αυτήν την παρουσία του έπαιξαν ρόλο οι προφήτες και οι Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης. Να θυμηθούμε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής προ των Χριστουγέννων· ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μας παραθέτει τον γενεαλογικό κατάλογο του Χριστού μας διότι θέλει να μας τονίσει ότι ο Ιησούς είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας και Λυτρωτής, ο υιός της Παρθένου με καταγωγή Βασιλική, έτσι όπως τον περίμενε ο λαός του Ισραήλ και όπως τον προφήτεψαν οι προφήτες.

Αλλά και ο Ευαγγελιστής Μάρκος αρχίζει το Ευαγγέλιό του τονίζοντας ότι ο Χριστός μας ήλθε έτσι όπως τον έγραψαν οι προφήτες «ὡς γέγραπται ἐν τοῖς προφήταις» οι οποίοι είναι τα αδιάψευστα στόματα του Θεού. Σε κάθε προφητικό ανάγνωσμα που ακούμε στην Λατρεία μας προτάσσεται η φράση «Τάδε λέγει Κύριος» διότι θέλει η Αγία μας Εκκλησία να τονίσει ότι ο λόγος των προφητών είναι ο λόγος του Θεού, και άρα είναι γνήσιος και αληθινός. Βεβαίωσαν τον λαό του Θεού δια την γνησιότητα του προσώπου του  αναμενόμενου Μεσσία.

Προετοίμασαν τον δρόμο για τον ερχομό Του. Η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη είναι η καταγεγραμμένη αλήθεια της Εκκλησίας μας. Η Παλαιά Διαθήκη μας βεβαιώνει και μας αναφέρει την μελλοντική παρουσία του Χριστού μας ως Μεσσίου και Λυτρωτή. Η Καινή Διαθήκη αποδεικνύει με την παρουσία του Χριστού μας, την προφητική αλήθεια της Παλαιάς Διαθήκης, ότι το πρόσωπον του Ιησού Χριστού μας είναι ο Σωτήρας και Λυτρωτή μας.

Αδελφοί μου ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος λέγει «ἐγώ μεν ἐβάπτισα  ὑμᾶς ἐν ὕδατι, αὐτός δε βαπτίσει ὑμᾶς ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ». Πόσο ευεργετημένοι πρέπει να αισθανόμεθα όλοι εμείς οι υπό του Πνεύματος Αγίου βαπτισμένοι Χριστιανοί, ζώντας μέσα στον ευλογημένο χώρο της Εκκλησίας μας ως μέλη του Σώματος του Χριστού μας. Εγυμνώθη, εταπεινώθη Εκείνος, έλαβε δούλου μορφήν προκειμένου να ενδυθούμε εμείς τον χιτώνα Αυτού.

Ας διατηρούμε αδελφοί μου αμόλυντο τον χιτώνα της πίστεως την σφραγίδα και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, έτσι ώστε κάποτε, όταν ο Θεός κρίνει, να γίνουμε πολίτες της Βασιλείας Του. Αμήν!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου