ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Απόστολος: Α΄ Κορ. α΄ 10-17
Ευαγγέλιον: Ματθ. ιδ΄ 14-22
18 Αυγούστου 2024
Το μεγαλειώδες θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ψαριών βλέπουμε κατά τη σημερινή Κυριακή στο ευαγγελικό ανάγνωσμα. Ο Κύριος για άλλη μια φορά τρέφει τον λαό Του. Ως παντοδύναμος τροφοδότης μεριμνάει για τις σωματικές ανάγκες των ανθρώπων. Φιλόστοργα και φιλάνθρωπα συγκαταβαίνει στα πλάσματά Του και ικανοποιεί ακόμη και τα πιο απλοϊκά ζητήματα, όπως είναι αυτό της διατροφής.
Με την απόκριση αυτή ο Ιησούς διαβεβαιώνει ότι έχει τη θέληση και τη δύναμη να τρέφει τους ανθρώπους όχι μόνο πνευματικά αλλά και υλικά. Έχει τη δυνατότητα να εκπληρώνει όλες τις ανθρώπινες ανάγκες, αρκεί οι άνθρωποι να τις ξεχάσουν να μην εγκλωβιστούν σ ’αυτές και να Τον εμπιστευτούν ανεπιφύλακτα. Οι μέριμνες και τα άγχη είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που ο άνθρωπος λησμονεί τον Θεό και πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο. Σε μια εποχή σαν τη σημερινή, που τα θέματα της επιβίωσης λύνονται πολύ δύσκολα, που οι περιστάσεις της ζωής δημιουργούν συνεχώς απαιτήσεις και προβλήματα, που η καθημερινότητα μοιάζει μ’ έναν αγώνα ζωής και θανάτου, είναι απαραίτητο να βρεθεί ένα στήριγμα, μια απαντοχή, ένα πρόσωπο που θα διασφαλίσει στον σύγχρονο άνθρωπο τη γαλήνη και την ισορροπία. Αυτό το πρόσωπο είναι μόνον ο Χριστός.
Ο Κύριος στην τροφή έδωσε ένα καθαρά πνευματικό περιεχόμενο. Έβαλε την τροφή ως εργαλείο πίστης και λατρείας του ανθρώπου προς τον Θεό. Η πρώτη οδηγία του Θεού στους πρωτοπλάστους έχει σχέση με την τροφή τους, διότι τους επιτρέπει να φάνε από όλους τους καρπούς του κήπου της Εδέμ, εκτός από το δέντρο της Γνώσεως. Είναι με πιο απλά λόγια η πρώτη νηστεία που συναντούμε στην Αγία Γραφή. Μετά την πτώση ο άνθρωπος λατρεύει τον Θεό προσφέροντας στοιχεία της διατροφής του ως θυσία και ολοκαύτωμα. Η τροφή γίνεται ένα στοιχείο και στη διδασκαλία του Ιησού. Το γαμήλιο γλέντι της Βασιλείας των ουρανών είναι ο νυμφώνας, στον οποίο προσκαλούμαστε όλοι μας. Η Αγία Τράπεζα είναι ο τόπος στον οποίο παρατίθεται προς βρώσιν και πόσιν το Σώμα και το Αίμα του Θεανθρώπου.
Εκεί βρίσκεται η άφθαρτη και αφθαρτίζουσα τροφή, που ζωοποιεί το σώμα της Εκκλησίας, καθώς τρέφει τα μέλη αυτού του σώματος με τον ίδιο τον Θεό.
Το μεγαλύτερο μυστήριο που βιώνει ο άνθρωπος είναι το γεγονός ότι λαμβάνει ως τροφή τον ίδιο τον Θεό στην ύπαρξή του. Ο συνάναρχος Λόγος του Πατέρα σε κάθε Θεία Λειτουργία έρχεται στον κόσμο και μέσα από τους λειτουργούς Του, μοιράζει το Σώμα και το Αίμα Του στα πιστά παιδιά Του, που ποθούν να ενωθούν μαζί Του. Κατά τη Θεία Λειτουργία επαναλαμβάνεται το θαύμα του πολλαπλασιαμού των πέντε άρτων και των δύο ψαριών που ακούσαμε σήμερα. Τρώνε όλοι οι πιστοί και γεμίζουν από Θεό και πάντοτε υπάρχει αρκετό περίσσευμα, για να τρέφεται το σώμα των εκκλησιαζομένων. Στην έρημο οι ακροατές του Χριστού έλαβαν υλική τροφή. Στον Ναό οι λάτρεις του Χριστού λαμβάνουν ως πνευματική τροφή τον ίδιο τον Χριστό. Η Θεία Κοινωνία, ως αγιαστική τροφή της Εκκλησίας, έχει μέσα της τη ζωή. Δεν μεταδίδει ασθένειες, δεν φθείρει τον άνθρωπο, αλλά τον θεραπεύει και τον ζωοποιεί.
Είναι φάρμακο αθανασίας και αρραβώνας της αιωνιότητας.
Όταν ο άνθρωπος δεν αναβλέπει στον ουρανό, στερείται τη θεϊκή ευλογία.
Όταν προσπαθεί να λύσει τις υποθέσεις του κοιτάζοντας μόνο στη γη, τότε αυτοκαταδικάζεται σε μια χαμέρπεια, σε μια πενία, σε μια φτήνια, σε μια λασπώδη διαδρομή, γεμάτη παγίδες και πτώσεις. Η παράδοση του ορθόδοξου λαού μας επιβάλλει την έναρξη του κάθε έργου με το σημείο του Σταυρού και με τις κατάλληλες ευχές της Εκκλησίας. Ο πιστός από την ημέρα του τοκετού μέχρι την ημέρα της τελευταίας του αναπνοής ντύνει τη ζωή του με τις λειτουργικές ευχές και τα μυστήρια της Αγίας Εκκλησίας. Κάθε σημαντικό γεγονός στη ζωή του το ξεκινάει με τον αγιασμό και τη χάρη του Θεού.
Ένα μεγάλο μήνυμα έρχεται από μια λεπτομέρεια του σημερινού περιστατικού. Που βρήκε τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια ο Κύριος; Του τα έδωσαν οι μαθητές Του. Τα είχαν μαζί τους για τους εαυτούς τους. Όταν τα έδωσαν στο Χριστό τα έχασαν; Όχι, αντίθετα τα πολλαπλασίασαν! Ότι δίνουμε για την αγάπη του Χριστού δεν το χάνουμε, αλλά μάλλον το πολλαπλασιάζουμε.
Η ελεημοσύνη είναι η καλύτερη πνευματική επένδυση και εναπόθεση αγάπης στον πλησίον μας στη δύσκολη εποχή που διερχόμαστε. Μη διστάσουμε να δώσουμε ακόμη και από αυτά που είναι απαραίτητα για μας. Οι μαθητές σήμερα χάρισαν το φαΐ τους! Δεν έφεραν αντίρρηση στο Χριστό. Δεν έδειξαν κάποια επιφύλαξη. Έδωσαν πέντε ψωμιά και δύο ψάρια και έλαβαν δώδεκα καλάθια περισσεύματα. Αυτό είναι μεγάλο μήνυμα για μας, που πολλές φορές εγκλωβιζόμαστε μέσα στα συμφέροντά μας. Να ξέρουμε πως, ότι παραλάβει ο Θεός από μας, θα μας το επιστρέψει με πολύ μεγάλο τόκο.
Αυτά λοιπόν τα μηνύματα ας τα αφομοιώσουμε σήμερα πολύ καλά. Πρώτον, όσο μένουμε κοντά στο Χριστό δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Κοντά στο Θεό έχουμε τον ισχυρότερο προστάτη. Και «εί ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών». Δεύτερον, κοντά στο Χριστό μας μαθαίνουμε να δίνουμε. Όσο πιο πολλά δίνουμε, τόσο περισσότερα παίρνουμε. Πάνω απ’ όλα μάλιστα ελπίζουμε να λάβουμε όχι μόνον υλικά αγαθά αλλά και το μεγαλύτερο απ’ όλα τα δώρα, που είναι η λύτρωση και σωτηρία μας. Αμήν.
† Αρχιμανδρίτης Οδυσσέας Ασπρομάλλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου