ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ

Απόστολος: Πραξ. ιστ΄ 16 - 34

Ευαγγέλιο: Ιω.θ΄1 - 38

29 Μαΐου 2022

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου για τη διεξαγωγή εράνου υπέρ των τυφλών.

Είναι ακατανόητη η δυσπιστία που επιδεικνύουν σήμερα οι Φαρισαίοι. Το πρωτάκουστο θαύμα της θεραπείας τού εκ γενετής τυφλού βρισκόταν ξεκάθαρα μπροστά τους. Κι είχαν τη δυνατότητα επιβεβαίωσής του. Δεν τους ήταν άγνωστος ο πρώην τυφλός. Τον έβλεπαν καθημερινά να επαιτεί, να ζητά την οικονομική βοήθειά τους για να επιβιώσει. Τους ήταν γνωστοί και οι γονείς του, που τους επιβεβαιώνουν, όπως και ο ιαθείς τυφλός το θαύμα. Κι όμως αρνούνται να το δεχτούν.

Ο άνθρωπος για να δει, χρειάζονται δυο πράγματα: Τα μάτια και το φως. Αν υπάρχει φως αλλά δεν έχει μάτια, δεν βλέπει. Αν, επίσης, έχει μάτια, αλλά δεν υπάρχει φως, πάλιν δεν βλέπει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες μας αισθήσεις. Για να ακούσει ο άνθρωπος χρειάζονται και τα αυτιά και ο ήχος. Για να οσφρανθεί χρειάζονται και το άρωμα και η όσφρηση. Για να γευθεί, χρειάζονται και η τροφή και η γεύση. Για να ψηλαφήσει είναι απαραίτητα και το αντικείμενο και η αφή.

Αυτό που συμβαίνει στη φυσική μας ζωή συμβαίνει και στην πνευματική ζωή. Συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση της θεραπείας του εκ γενετής τυφλού. Το θαύμα έγινε, αλλά για να το δει και να το αποδεκτεί κάποιος χρειάζεται να έχει τα μάτια της πίστεως. Και τέτοια μάτια οι Φαρισαίοι όχι μόνον δεν είχαν, αλλά και αρνούνταν επίμονα να αποκτήσουν.

Είναι γι’αυτό τον λόγο που πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, την Αναστάσιμη, η Εκκλησία μάς προτρέπει να «καθαρθώμεν τας αισθήσεις». 

Να καθαρίσουμε τις πνευματικές μας αισθήσεις γιατί μόνον τότε θα δούμε καθαρά και τον αναστημένο Χριστό αλλά και τα έργα Tου. Μόνο μάτια καθαρά από πάθη μπορούν να δουν τον Κύριο και τα τελούμενα υπ’αυτού.

Ο ίδιος το είχε πει: «Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται». Αν οι αισθήσεις μας είναι κατεστραμμένες από την αμαρτία, αν τα αυτιά μας είναι κλειστά από τα ακούσματα του κόσμου, αν τα μάτια μας είναι χαλασμένα από το σκοτάδι των παθών, δεν θα νιώσουμε ποτέ τον Χριστό, ούτε και θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα θαυμαστά έργα Του.

Είναι πρόδηλο από τη διήγηση του Ευαγγελιστού ότι το θαύμα δύσκολα μπορούσε να αγνοηθεί από τους Φαρισαίους. Εν τούτοις αυτοί προσπαθούν να αγνοήσουν τον Χριστό, αποδίδοντάς το αλλού. Αφού απέτυχαν να εμβάλουν την αμφισβήτηση ως προς το αν ο ιαθείς ήταν ο γνωστός εκ γενετής τυφλός, κι αφού δεν έπεισε η προσπάθειά τους να κατηγορήσουν τον Χριστό ότι είναι αμαρτωλός, «εξέβαλον αυτόν έξω».

Έδιωξαν τον πρώην τυφλό. Αντί να χαρούν για τη θεραπεία του, κλείνονται στο σκοτάδι του φθόνου τους, μένουν στην υπηρεσία της αρρωστημένης αυταρέσκειάς τους, με όλα τα κακά συνεπακόλουθά της.

Είναι γεγονός πως πολλές φορές κι εμείς αδυνατούμε να δούμε την γύρω μας πραγματικότητα στις ορθές της διαστάσεις. Διάφοροι παράγοντες, ίσως και γιατί η πραγματικότητα είναι ανεπιθύμητη σ’εμάς και η αποδοχή της θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της αδιαφορίας μας, απαιτώντας μιαν υπεύθυνη στάση με θυσίες και αγώνα, μάς κάνουν να εθελοτυφλούμε σε διάφορα θέματα, άλλοτε επουσιώδη και άλλοτε πολύ σοβαρά.

Τέτοια στάση άρνησης της πραγματικότητας είναι και η στάση μας απέναντι στη δυστυχία πολλών συνανθρώπων μας, σήμερα στην Κύπρο. Το ότι πολλοί από μας έχουμε τα απαραίτητα για τη ζωή, δεν μας αφήνει να δούμε την φτώχεια και τη δυστυχία που βιώνουν πολλοί στον τόπο μας αυτά τα δύσκολα χρόνια. Κι είναι δυστυχώς πολλοί αυτοί που διακόπτουν τις σπουδές των παιδιών τους, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πιεστικά προβλήματα της υγείας τους, που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμα και που κοιμούνται νηστικοί. Κι εμείς οι υπόλοιποι αδιαφορούμε. Άλλοι περνούν «εν οδύναις και στεναγμοίς» τη ζωή τους και εμείς διάγουμε, ίσως, με αχρείαστες σπατάλες και επιδείξεις.

Χρειάζεται να «καθαρθώμεν τας αισθήσεις», τόσο στον ανθρωπιστικό αυτό τομέα όσο και στον γενικότερο πνευματικό τομέα. Τα αισθητήρια πρέπει να καθαρθούν στον ανθρωπιστικό τομέα για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των συνανθρώπων μας, κατά το παράγγελμα τού Αποστόλου: «Το υμών περίσσευμα εις το εκείνων υστέρημα, ίνα γένηται ισότης». Και στον γενικότερο πνευματικό τομέα, προκειμένου να εκπληρώσουμε την αποστολή μας ως «κληρονόμοι της βασιλείας των ουρανών».

Ας ξεκινήσουμε έμπρακτα την προσπάθειά μας, επιδεικνύοντας «σπλάγχνα οικτιρμών» προς τους συνανθρώπους μας, με τον σημερινό καθιερωμένο έρανο υπέρ των τυφλών. Ας συνειδητοποιήσουμε τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι συνάνθρωποί μας και τις αυξημένες οικονομικές τους ανάγκες για πρόσβαση σε υπηρεσίες που τους στερεί η τυφλότητά τους, κι ας συνεισφέρουμε στον δίσκο που περιάγεται σήμερα υπέρ τους, σ’όλους τους ναούς της Μητρόπολής μας.

Είμαστε σίγουροι ότι ο Θεός θα ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο ό,τι εμείς προσφέρουμε, δίνοντας μας και τον θείο φωτισμό του.

Μετ’ευχών διαπύρων

†Ο Πάφου Γεώργιος

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου