ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή Σαμαρείτιδος

22 Μαΐου 2022

Η σημερινή ευαγγελική διήγηση, αγαπητοί μου Αδελφοί, που αναφέρεται στον διάλογο του Κυρίου μας με μία ταπεινή γυναίκα που συνάντησε στην Σαμάρεια,είναι από τα πιό εντυπωσιακά και τα πιό εκλεκτά κομμάτια του Ευαγγελίου.Μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στην άσημη αυτή γυναίκα,που όπως φαίνεται μέσα από την διήγηση δεν ήταν και τόσο σεμνή και ενάρετη, βρίσκει ο Χριστός μας την ευκαιρία με αριστοτεχνικό τρόπο να αποκαλύψει πολύ υψηλές αλήθειες.Εκείνος που ήταν η  ενσαρκωμένη αλήθεια, της φανερώνει ότι αυτός που μιλούσε μαζί της ήταν ο Μεσσίας που τόσα χρόνια εναγώνια περίμεναν.Της αποκαλύπτει έπειτα τον τρόπο της αληθινής λατρείας και ακόμη την κάνει να αισθανθεί αισθητά την δροσιστική δύναμη της Χάριτός του.

Εκείνος που έβλεπε τα βάθη της καρδιάς της ως καρδιογνώστης,ήξερε ότι η ψυχή της, αν και ήταν τραυματισμένη από την αμαρτία,διατηρούσε στο βάθος της το “ πρωτόκτιστο κάλλος ”,- την πρώτης της ομορφιά δηλαδή - και έτσι υπήρχε πρόσφορο έδαφος ώστε να δεχτεί υψηλές αλήθειες. Αυτό ήταν για εκείνη μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλλάξει εντελώς μέσα της και να ξεκινήσει μία καινούργια ζωή.Να γευτεί αυτή την καινούργια αναστάσιμη ζωή που γευόμαστε όλοι μας τόσο πλούσια κατά την ιερή αυτή περίοδο του Πεντηκοσταρίου.

Έτσι,η θαυμαστή αυτή συνάντηση, δεν δίνει μόνο την ευκαιρία στον Χριστό μας να ξεκουραστεί ως άνθρωπος από την κοπιαστική του οδοιπορία και να ξεδιψάσει μέσα στο καταμεσήμερο,αλλά προσφέρει και πνευματική ξεκούραση και δροσίζει την ψυχή της γυναίκας αυτής.Σβήνει την δίψα της ψυχή της με το ζωντανό και αθάνατο νερό της διδασκαλίας του,που δεν στερεύει ποτέ,της λύνει όλες τις απορίες που είχε και απαντά σε όλες της τις πνευματικές ανησυχίες και αναζητήσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο της φανέρωσε όλη της τη ζωή και τα κρυφά της καρδιάς της,την έπεισε ότι έχει μπροστά της ένα πολύ σπουδαίο πρόσωπο που δεν είναι απλά ένας προφήτης αλλά ο ίδιος ο αναμενόμενος Χριστός! Σίγουρα δεν περίμενε ποτέ της μία τέτοια μοναδική ευκαιρία.

Της αποκαλύπτει ακόμα ότι ο Θεός είναι πνεύμα και ο τρόπος με τον οποίο λατρεύεται είναι πνευματικός, με “πνεύμα”και “αλήθεια”.Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τόπος στον οποίο πρέπει να πηγαίνει ο άνθρωπος προκειμένου να λατρεύσει τον αληθινό Θεό,αλλά μπορεί να προσευχηθεί σε κάθε μέρος και σε κάθε τόπο αρκεί η λατρεία που θα του προσφέρει να είναι πηγαία και αληθινή.

Ο άνθρωπος προσεύχεται αληθινά και σωστά καθοδηγούμενος από το Άγιο Πνεύμα που είναι το πνεύμα της αλήθειας.Η γεύση δηλαδή της πραγματικής  αλήθειας δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας διανοητικής θεωρίας αλλά αποκάλυψη Θεού.Μία εσωτερική εμπειρία σε όποιον είναι καθαρός και έχει μέσα του ένοικο το Άγιο Πνεύμα το οποίο προσεύχεται μέσα στην καρδιά του με αλάλητους στεναγμούς. Αυτή είναι η αληθινή προσευχή,αυτή είναι η αληθινή και αλάνθαστη λατρεία του μόνου αληθινού Θεού.Δεν υπάρχουν λόγια ανθρώπινα ώστε να το εκφράσουμε αυτό και να το διατυπώσουμε με απόλυτη ακρίβεια.Το ξέρουν μόνο οι Άγιοί μας που είναι καθαροί και απέκτησαν αυτή την δωρεά να προσεύχεται γι αυτούς μέσα στην καρδιά τους από μόνο του το Άγιο Πνεύμα και αυτό το ακούνε  και το αισθάνονται με βεβαιότητα.

Η αλήθεια για μας δεν είναι ιδέα,δεν έρχεται ως αποτέλεσμα κάποιων διανοητικών συλλογισμών που κάνουμε, αλλά συγκεκριμένο πρόσωπο.Είναι το πρόσωπο του Ιησού Χριστού,η σαρκωμένη αλήθεια, τον Οποίο ομολογούμε σωστά φωτιζόμενοι και καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα.

'Έτσι κατά την ιερή ώρα της προσευχής μας,δεν αναζητούμε ξερές φράσεις που τις εκφράζουμε  περίτεχνα ώστε να προκαλέσουμε εντυπωσιασμό.Ο Θεός δεν είναι άνθρωπος σαν εμάς ώστε να εντυπωσιάζεται με τον τρόπο αυτό.Θέλει μπροστά του να είμαστε απλοί, ταπεινοί και προπάντων αληθινοί.

Μας ξέρει καλύτερα και από εμάς τους ίδιους και δεν μας ζητάει να τον κάνουμε να μας θαυμάσει απαριθμώντας του τις καλές μας πράξεις με τυποποιημένες εκφράσεις σαν να του ζητάμε αμοιβή.

Η συμμετοχή μας στην λατρεία της Εκκλησίας μας, που είναι το ζωντανό σώμα του Χριστού, δεν είναι ένα νεκρό γράμμα,αλλά συμμετοχή στην ζωή του Χριστού “εν πνεύματι και αληθεία”.Αυτό το επιφανειακό,το ψεύτικο που ζούμε,αποτελεί ένα νεκρό τύπο χωρίς κάποια πραγματική και απτή ουσία.Μπορεί για κάποιους από εμάς να αποτελεί κάποιο πολύ σημαντικό επίτευγμα,για τον Θεό όμως δεν είναι απολύτως τίποτα!

Το σημαντικότερο μήνυμα που εκπέμπεται από το σημερινό ιερό ευαγγέλιο είναι η ανάγκη να ξέρουμε ότι είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από τον νεκρό θρησκευτικό τύπο.Να απορρίψουμε αυτή την φοβερή πλάνη στην οποία έχουμε δυστυχώς εγκλωβιστεί και είναι κάτι που εμείς οι ίδιοι κατασκευάσαμε για τον εαυτό μας και είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που θέλει να είμαστε ο Θεός.

Και είναι μεγάλη και φοβερή πλάνη το να επιμένουμε να αρκούμαστε με μία εντελώς επίπλαστη και επιφανειακή  θρησκευτικότητα τηρώντας μόνο το γράμμα του νόμου, χωρίς να τολμούμε καθόλου να προχωρήσουμε  στην ουσία του.Έτσι ικανοποιούμε την συνείδησή μας ότι είμαστε εντάξει απέναντι στο Θεό,στην πραγματικότητα όμως ζούμε την πνευματική νέκρωση σε όλο της το μεγαλείο.Ζούμε συνειδητά μέσα στο ψέμμα και ταυτόχρονα νομίζουμε ότι λατρεύουμε τον Θεό συνειδητά και βαυκαλιζόμαστε ότι οι πράξεις μας είναι σωστές και η ζωή μας είναι αρεστή στο Θεό.

Η Σαμαρείτισσα ξεκινώντας εντελώς από διαφορετικές  προϋποθέσεις και έχοντας μπροστά της την πραγματική εικόνα του εαυτού της,δεν ζούσε μέσα στο ψέμμα αλλά αναζητούσε εναγώνια την όντως αλήθεια και όχι μία αλήθεια κατασκευασμένη από την ίδια.Δέχτηκε εύκολα την πραγματική αλήθεια,την εγκολπώθηκε πρόθυμα,διόρθωσε αποφασιστικά την λανθασμένη της πορεία και με τον τρόπο της άνοιξε το δρόμο και στους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας είναι πλέον η μεγαλομάρτυς και ισαπόστολος Φωτεινή,εκείνη που με το αίμα της επισφράγισε την ολοφώτεινη πορεία της και ζει αιώνια με όλους τους Αγίους μας στην Χώρα των Ζώντων που είναι η ατελεύτητη Ουράνια Βασιλεία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου