ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Προ της Χριστού Γεννήσεως

Ακούσαμε σήμερα αδελφοί, ένα κατάλογο ονομάτων. Το γενεαλογικό δέντρο κάθε ανθρώπου είναι η ιστορία του. Η πορεία των προγόνων του μέσα στο χρόνο. Ο βηματισμός της οικογένειάς του μέσα στην ιστορία μέχρι εκείνον. Ο κατάλογος αυτός για τον κάθε ένα από εμάς είναι ιστορία. Ο γενεαλογικός κατάλογος του Κυρίου, δεν είναι μόνο ιστορία, αλλά και σωτηρία. Όλοι αυτοί που σήμερα τα ονόματα τους ακούστηκαν, είναι μια μικρογραφία της πνευματικής πορείας του ανθρωπίνου γένους και προφανώς και της δικής μας ζωής. Συναντάμε ανθρώπους πίστεως και απιστίας, αρετής και αμαρτίας, υπακοής στο θέλημα του Θεού και αποστασίας, δοξολογίας και βλασφημίας.   Όλους ταπεινά ο Χριστός τους δέχεται. Κανέναν δεν απορρίπτει και επιθυμεί και πάλι ο άνθρωπος να αποκτήσει συγγένεια με το Θεό.

Ο μεγάλος πατέρας της Εκκλησίας, ο διδάσκαλος της οικουμένης, ο Θεοφόρος ποιμένας της Κωνσταντινουπόλεως, ο Ιερός Χρυσόστομος σημειώνει: «Όταν ακούς,  την γενεαλογία του Ιησού Χριστού, ύψωσε το λογισμό σου και μη διανοηθείς τίποτα ταπεινό. Μάλιστα θαύμασε το γεγονός ότι ο Ιησούς Χριστός ως Υιός του Ανάρχου Θεού και γνήσιο τέκνο Του, δέχθηκε να ονομαστεί Υιός του Δαυίδ, για να κάνει εσένα υιό Του Θεού. Δέχθηκε να γίνει πατέρας του ένας δούλος για να κάνει για σένα το δούλο, πατέρα το Δεσπότη. Βλέπεις ποια είναι τα Ευαγγέλια από την αρχή; Αν αμφιβάλλεις για την πορεία της ζωής σου, πίστεψε σε όσα συνέβησαν σε αυτόν για να καταλάβεις τον εαυτό σου. Για τον ανθρώπινο λογισμό είναι πολύ δυσκολότερο να γίνει ο Θεός άνθρωπος, παρά να γίνει ο άνθρωπος υιός του Θεού. Όταν λοιπόν ακούς ότι ο Υιός του Θεού είναι Υιός του Δαυίδ και του Αβραάμ μην αμφιβάλλεις ότι κι εσύ ο υιός του Αβραάμ θα γίνεις υιός του Θεού. Γιατί δεν ταπεινώθηκε και χωρίς λόγο αν δεν επρόκειτο να μας ανυψώσει».

Το γεγονός της συγγένειας με το Θεό δεν έχει σχέση με την καταγωγή. Οι πρόγονοι του Χριστού έχουν καταγωγή Εβραϊκή, ωστόσο ακούμε από το στόμα του Χριστού τον Απόστολο Παύλο: «Ουκ ενι Έλλην και Ιουδαίος…, βάρβαρος, Σκύθης, δούλος, ελεύθερος…»(Κολ., γ΄11). Ο συγγενής του Χριστού είναι εκείνος που πιστεύει, που αγαπά και λατρεύει το Θεό με όλη του την καρδιά. Λατρεύει, υμνεί και προσκυνεί το Θεό  με τον τρόπο της ζωής του. Ο Αβραάμ είναι Χαλδαίος, εκείνο που τον κάνει συγγένη με το Θεό δεν είναι η καταγωγή, δεν είναι η φυλή, δεν είναι ο τόπος, αλλά η πίστη, η υπακοή, η λατρεία του. Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο νηπτικός πατέρας και ο ασκητικός επίσκοπος της Θεσσαλονίκης γράφει: «Μας συνένωσε ο Κύριος με τον Εαυτό Του και με τον Πατέρα. Μας παραλαμβάνει ως γνήσιους υιούς και αδελφούς, ακόμα δε – ω, της ανεκφράστου φιλανθρωπίας- και γονείς δικούς του». Πράγματι λέει: «Ο ποιόν το θέλημα του Πατρός μου του εν ουρανοις ούτως και αδελφός μου και αδελφή μου και μήτηρ μου εστί».

Ας γίνει η μεγάλη εορτή της Χριστού γεννήσεως που αναμένουμε, αιτία συγγενείας με το Θεό. Έτσι θα απολαύσουμε την ανέσπερη χαρά μαζί με όλους τους αγίους, τους κατά πνεύμα φίλους και συγγενείς μας. Αμήν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου