ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ – ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

† ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΑΝΑΝΙΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

«Η πρώτη μας αγάπη είναι ο Χριστός, που δίνει αξία και στις άλλες αγάπες»

Πρώτη Κυριακή του Ματθαίου σήμερα, αγαπητοί, και εορτή των Αγίων Πάντων. Αφού κατέβηκε το Πνεύμα το Άγιο και ίδρυσε την επίγεια άκτιστη Εκκλησία, εκείνη άρχισε να καρποφορεί και να προσφέρει στο Θεό τις απαρχές της, τους πρώτους Αγίους και Μάρτυρες. Κι αυτό είναι απόδειξη ότι το Ευαγγέλιο είναι εφαρμόσιμο και δεν είναι ουτοπία.

Οι Απόστολοι έτρεξαν στην Οικουμένη και σ’ όλη τη γη και εκήρυξαν το Λόγο του Θεού. Και προέκυψε ένα πλήθος πιστών Χριστιανών, οι οποίοι ομολόγησαν το Χριστό, μπροστά σε τυράννους και εχθρούς, κατά τον καλύτερο τρόπο: και με τη φωνή τους, και με το αίμα τους, δηλαδή το μαρτύριο, και επότισαν το δέντρον της πίστεως, κι εκείνο θέριεψε κι απλώθηκε παντού, σ’ όλη την πλάση, σ’ όλο τον κόσμο.

Το άγιο Ευαγγέλιο γι’ αυτό ακριβώς μας μιλάει. Λέει ο Χριστός μας ότι «όποιος με ομολογήσει κατά την ώρα διωγμού και μαρτυρίου μπροστά στους τυράννους και στους ανθρώπους, κι Εγώ κατά την Δευτέρα Παρουσία θα τον ομολογήσω δικό μου και πιστό μου. Κι όποιος με αρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους, θα τον αρνηθώ και γω στον ουρανό».

Όλα παίζονται επάνω στην αγάπη. Αν Τον αγαπάμε το Χριστό μας, τότε τα δίνομε όλα. Αν όχι, δεν δίνομε τίποτε. Και τότε τα χάνομε όλα. Το λέει, άλλωστε, και στη συνέχεια: «Όποιος δεν με αγαπάει παραπάνω από τους γονείς του, από τα παιδιά του κι από τον εαυτό του, δεν είναι δικός μου, ανήκει στον εαυτό του, στους άλλους, κι όχι σε Μένα πρώτα». Στο Χριστό μας δίνομε την πρώτη αγάπη. Και τότε ισορροπούμε και είμαστε όντως καλά.

Τ’ άκουσε αυτά ο Πέτρος και Τού λέγει: «Εμείς τ’ αφήσαμε όλα και Σ’ ακολουθήσαμε. Τι θα γίνει κατά την Παλιγγενεσία, κατά την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας, που θα κάνει καινούργιο τον κόσμο ο Θεός, θ’ αναστήσει τους πεθαμένους, και θα κρίνει ζώντας και νεκρούς, και θ’ ανοίξει τον Παράδεισο για τους αγαθούς, και για τους άλλους …;», ας μην το πούμε. Κι ο Κύριος τού είπε: «Όποιος άφηκε σπίτια και το περιεχόμενο των σπιτιών, (γονείς, αδέλφια, παιδιά) για Μένα, αυτός θα πάρει αμέτρητα και σ’ αυτή την πλάση αλλά και στην αιώνια ζωή».

Και πράγματι οι Απόστολοι τ’ άφησαν όλα, καθώς και οι Μάρτυρες και οι Ασκηταί και οι Χριστιανοί των αιώνων, κι έγιναν φτωχοί για το Χριστό. Εκείνος, όμως, τους τά ’δωσε όλα. Και σπίτια απέκτησαν στη γη – το σπίτι της Εκκλησίας και των αδελφών – και πατέρες και μητέρες εν Χριστώ, και αδελφούς και αδελφάς ομοίως, κι όλα τα καλά. Και στην άλλη πλάση θα κληρονομήσουν τον Παράδεισο.

Και τελειώνοντας ο Χριστός λέει: «Όσοι έγιναν τελευταίοι για Μένα, αφού τά ’χασαν και τα έδωσαν όλα, στην άλλη πλάση θα γίνουν πρώτοι. Κι αυτοί που εδώ είναι πρώτοι με όλα τα πλούτια τα επίγεια, αυτοί εκεί θα γίνουν τελευταίοι».

Ας τά ’χουμε υπόψη μας αυτά κι ο Χριστός, αδελφοί αναγνώσται, ας μας αξιώσει με τις ευχές των Αγίων Πάντων να Τον αγαπάμε, πρώτα και κύρια Αυτόν και μετά όλα τ’ άλλα, και να δώσουμε τα πάντα για Κείνον. Κι Αυτός ας μας κατατάξει στην άλλη ζωή κοντά Του, στον Παράδεισο, μαζί με τους Αγίους Πάντες.

Χρόνια μας Πολλά σήμερα που γιορτάζουμε όλοι!

Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, Το Κήρυγμα της Κυριακής, τόμος: Β΄, Από την Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, εκδ. Ακτή, Λευκωσία 2009, σελ.13-15.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου