ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

“ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ”

ΚΥΡΙΑΚΗ  ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

(27 Ἰουνίου 2021)

Με τη χάρη του Τριαδικού Θεού, αγαπητοί μου αδελφοί, έχει ολοκληρωθεί και εφέτος για άλλη μία χρονιά  η πιο κατανυκτική  περίοδος  της Εκκλησίας μας ,η οποία ξεκινάει με την  περίοδο του Τριωδίου, από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου έως το Μέγα Σάββατο.  Αυτή είναι μία περίοδος όπου μας δίνεται η ευκαιρία  να αγωνιστούμε πνευματικά και σωματικά με τη νηστεία, με την έντονη μετοχή μας στη λατρευτική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, ιδιαιτέρως των μυστηρίων της ιεράς εξομολόγησης και της θείας ευχαριστίας.

Στη συνέχεια  εισερχόμαστε στη λαμπροφόρο και χαρμόσυνο περίοδο του Πεντηκοσταρίου,  που ξεκινάει με την Παννυχίδα  της Αναστάσεως και τελειώνει με τη σημερινή  Κυριακή της εορτής των Αγίων Πάντων. Αυτή την περίοδο  εορτάζουμε τα σπουδαιότερα γεγονότα της ολοκλήρωσης του σχεδίου της θείας οικονομίας για τη σωτηρία μας, όπως την ένδοξο Ανάσταση και στη συνέχεια την  Ανάληψη του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Κατά την ημέρα, λοιπόν, της Πεντηκοστής έχουμε την έλευση του Παράκλητου, του Αγίου Πνεύματος προς τους αποστόλους και γενικότερα στα μέλη της Εκκλησίας του Χριστού. Φθάνοντας στη σημερινή Κυριακή, μπαίνει ο επίλογος αυτών των δύο σημαντικών περιόδων για την πνευματική ζωή μας, την  πορεία μας στην παρούσα ζωή  για να οδηγηθούμε στη μετάνοια και την κάθαρση  από τα πάθη μας δια των μυστηρίων με τελικό στόχο την κατά χάρη θέωσή μας.

Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των  Αγίων Πάντων,  τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την πίστη τους πριν την επίγεια έλευση του Χριστού, δηλαδή των Προπατόρων, Πατριαρχών, Προφητών, αλλά και των αγωνιστών της μετά  Χριστό εποχής  μέχρι τις ημέρες μας. Τιμούμε τους μάρτυρες όλων των εποχών  που έχυσαν το αίμα τους για την πίστη στο Χριστό. Τους μυριάδες ομολογητές, Ιεράρχες, οσίους  κάθε φύλου, ηλικίας, κοινωνικής τάξεως και εθνικότητος που θυσιάζουν όλο τους το είναι, που εκφράζουν βιωματικά με κάθε τίμημα την ομολογία τους προς τον Τριαδικό Θεό, και την ανιδιοτελή αγάπη τους και το άδολο ενδιαφέρον τους για τη ψυχοσωματική σωτηρία του πλησίον τους. Οι άγιοι πατέρες της Εκκλησίας μας, « οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι» καθιέρωσαν μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής να τιμούνται, όλοι οι αγωνιστές και μάρτυρες της πίστεως, των οποίων τα έργα αποτελούν τους έμπρακτους καρπούς του Αγίου Πνεύματος. Αυτοί οι καρποί του Αγίου Πνεύματος, όπως η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η μακροθυμία, η καλοσύνη, η αγαθότητα, η πίστη, η πραότητα, η εγκράτεια, γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τους αγίους μας, οφείλουμε να αγωνιστούμε να τους αποκτήσουμε και εμείς ως  συνειδητά μέλη της Εκκλησίας. Η χάρις και η δωρεά του Αγίου Πνεύματος μάς τους παρέχει άφθονα και αδιάκοπα  δια της μετοχής μας  στα μυστήρια της Εκκλησίας, αρκεί να προσπαθήσουμε ανάλογα με τις πνευματικές  δυνατότητες  μας  και όσο  κατά θεία βούληση μας επιτρέπεται να αποκτήσουμε αυτές τις αρετές. Βέβαια, αυτός ο αγώνας είναι δύσκολος, επίπονος και κοπιαστικός ,διότι χρειάζεται να θυσιάσουμε τις επιθυμίες μας, τα πάθη μας, ορισμένες φορές τα επίγεια αγαθά και αξιώματα μας, ακόμη και την ίδια μας  τη ζωή, για να ομολογήσουμε και να διαδώσουμε την πίστη μας στο Χριστό. Σύμφωνα με την σημερινή ευαγγελική περικοπή από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, όποιος ομολογήσει ότι ανήκει στο Χριστό μπροστά στους ανθρώπους θα Τον αναγνωρίσει ως αληθινό πιστό μπροστά στο Θεό Πατέρα Του. Δεν πρέπει να ολιγοπιστούμε και να καμπτόμαστε ,γιατί κατά τα λόγια του Κυρίου προς τον απόστολο Πέτρο, όπως ακούσαμε στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, όσοι θυσιάσουν το θέλημα τους, ακόμα και αν χρειαστεί να διαφοροποιηθούν από τα οικεία πρόσωπα τους, εφ’ όσον είναι ενάντια στα λόγια του Ευαγγελίου, θα  κληρονομήσουν περισσότερα πνευματικά αγαθά στην αιώνιο ζωή. Ας μην ξεχνούμε τις τελευταίες φράσεις του ίδιου ευαγγελικού αναγνώσματος: για το Χριστό, πολλοί που επιθυμούν τα εγκόσμια αξιώματα και τις πρωτοκαθεδρίες, να είναι πρώτοι θα βρεθούν  έσχατοι, και  όσοι αγωνίζονται πνευματικά για την χριστιανική πίστη τους και την καταπολέμηση των αμαρτωλών παθών τους, περιφρονημένοι από τους κατέχοντες το κοσμικό φρόνημα κάθε εποχής που αντιστρατεύονται το Νόμο του Θεού, θα είναι πρώτοι μπροστά στο Χριστό, όπως οι Άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Αγαπητοί μου αδελφοί, θα κλείσουμε με το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα από την προς Εβραίους επιστολή του αποστόλου Παύλου, όπου ο απόστολος εκθειάζει την πίστη των ανδρών και των γυναικών της Παλαιάς Διαθήκης προς τον Αληθινό Θεό, υπομένοντας τα μαρτύρια και τις κακουχίες. Επίσης, αναφέρεται στη φιλανθρωπία του Τριαδικού Θεού που θέλει να σωθούμε όλοι, όσοι έζησαν στους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης αλλά και μετά την Σάρκωση, τον Σταυρικό θάνατο, την ένδοξο Ανάσταση και Ανάληψη Του, και δια της χάριτος του Αγίου Πνεύματος να οδηγηθούμε όλοι μαζί, όσοι πιστεύουμε στη διδασκαλία της Εκκλησίας Του στην τελειότητα. Να παίρνουμε δύναμη και θάρρος από το νέφος των μαρτύρων που αγωνίστηκαν ενάντια στο κακό και την αμαρτία παραμένοντας προσηλωμένοι στο απολυτρωτικό έργο που μας χάρισε ο Χριστός ενισχύοντας μας  στην πίστη.

Οι Άγιοι γνωστοί και άγνωστοι Πάντες, που η Εκκλησία στοργικά σαν μεγάλη μητέρα τούς εορτάζει αυτή την Κυριακή, να πρεσβεύουν ,ώστε να παραμένουμε σταθεροί στην ομολογία μας στην ορθόδοξη πίστη  και  όλοι μαζί ως στρατευόμενα  και θριαμβεύοντα μέλη της Εκκλησίας να μετέχουμε κατά χάρη στην αιώνια κοινωνία με τον Τριαδικό Θεό.

π. Ν.Ρ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου