ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ

Απόστολος Πράξ. ιστ΄16 - 34

Ευαγγέλιο Ιω. θ ΄1 - 38

6 Ιουνίου 2021

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Του Μητροπολίτου Πάφου κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

για τη διεξαγωγή εράνου υπέρ των τυφλών.

Γεγονότα θαυμαστά και πρωτάκουστα μας περιγράφει η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Μεγάλο το θαύμα για το είδος του και πρωτοφανές στον τρόπο εκτέλεσής του. Το ομολογεί περίτρανα ο ίδιος ο θεραπευθείς τυφλός: «Εκ του αιώνος ουκ ηκούσθη ότι ήνοιξέ τις οφθαλμούς τυφλού γεγεννημένου». Δεν θεράπευσε ο Χριστός τα μάτια κάποιου που έχασε το φως του από ένα δυστύχημα ή μια πάθηση. Δίνει το φως σε κάποιον που δεν είχε καν βολβούς στις κόγχες του προσώπου του.

Μα κι ο τρόπος της θεραπείας είναι πρωτοφανής. Ο Χριστός «επέχρισε» τους οφθαλμούς του τυφλού με πηλό. Ο πηλός, όμως, δεν ανοίγει τα μάτια, αλλά αντίθετα τα καταστρέφει, ακόμα κι όταν αυτά είναι υγιή. Ο Χριστός θέλει με τον τρόπο αυτό να φανερώσει το μεγαλείο της θείας δύναμης, η οποία, πολλές φορές, «εκ των εναντίων τα εναντία κατασκευάζει».

Επιπλέον η χρήση του πηλού παραπέμπει στην εκ του «χοός» δημιουργία του ανθρώπου και διδάσκει ότι Αυτός που δημιούργησε τον άνθρωπο από τη γη και του χάρισε όλες τις άλλες αισθήσεις, ο ίδιος τώρα δίνει στον τυφλό την όρασή του, με τον ίδιο τρόπο και τον αποκαθιστά στην πρωταρχική κατάσταση που τον είχε πλάσει.

Αν, όμως, το πρώτο βήμα, για τη θεραπεία του τυφλού, έγινε από τον Χριστό, το δεύτερο έπρεπε να γίνει από τον ίδιο τον τυφλό. Θα μπορούσε ο Χριστός να θεραπεύσει τον τυφλό με ένα Tου λόγο, όπως έκαμε σε πολλές περιπτώσεις μέχρι τότε. Τον διατάσσει, ωστόσο, να πάει να πλυθεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για να δοκιμάσει την πίστη του. Ο τυφλός πιστεύει στον Χριστό, υπακούει σ’αυτόν και το θαύμα συντελείται.

Θαυμαστό γεγονός είναι και η θαρραλέα ομολογία του ιαθέντος τυφλού. Παρά την πολύχρονη δοκιμασία του, παρά την εξαντλητική ανάκριση εκ μέρους των Φαρισαίων και παρά τους χλευασμούς τους, ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στη δύναμη του Χριστού και την εκ Θεού προέλευσή Του.

Γείτονες, Φαρισαίοι, ακόμα και στενοί συγγενείς, όπως οι γονείς του, αρνούνται να χαρούν μαζί με τον πρώην τυφλό, αρνούνται το θαύμα.

Ανακρίνουν αλλά δεν πείθονται. Και αγανακτούν γιατί παραβιάστηκε, δήθεν η εντολή του Θεού για την αργία του Σαββάτου. Η υγεία του συνανθρώπου τους μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, χαρακτηρίζουν τον Χριστό ως αμαρτωλό. Κι ακόμα απειλούν με διαγραφή από τη συναγωγή κάθε άνθρωπο που θα ομολογούσε την πίστη του σ’Αυτόν.

Αντίθετα, ο θεραπευθείς τυφλός ομολογεί με θάρρος ότι ο ευεργέτης του όχι μόνον δεν είναι αμαρτωλός αλλ’ ότι είναι σταλμένος από τον Θεό.

Ένα τέτοιο έργο, η θεραπεία ενός ανθρώπου που ταλαιπωρήθηκε μιαν ολόκληρη ζωή, είναι έργο που κινείται από αγάπη προς τον άνθρωπο, είναι πάντα σύμφωνο με τον νόμο του Θεού. Το διακήρυξε ο ίδιος ο Χριστός πριν από το θαύμα: «Όσο διαρκεί η μέρα πρέπει να εκτελώ τα έργα Εκείνου που ’ έστειλε… Όσο είμαι σ’αυτόν τον κόσμο θα είμαι το φως για τον κόσμο», δηλ. θα ευεργετώ τους ανθρώπους.

Όταν ο Χριστός χαρακτήριζε τους μαθητές Του και κατ’επέκταση όλους τους ακόλουθούς Του, ως «φως του κόσμου», εννοούσε και περίμενε αυτοί να ακολουθήσουν το παράδειγμά Του. Ήθελε και θέλει από τον καθένα να αγκαλιάζει με αγάπη τον συνάνθρωπο. Να σκύβει με στοργή πάνω στο πρόβλημα του καθενός και να του προσφέρει την αναγκαία βοήθεια.

Βοήθεια ανάλογη με τις δυνατότητες που έχει ο καθένας.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, Δυστυχώς ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει εκλείψει, ούτε και θα εκλείψει ποτέ από τον κόσμο τούτο. Η πορεία μας στον κόσμο τούτο είναι γεμάτη με πόνο. Άλλοι πάσχουν από μιαν ασθένεια, άλλοι από άλλη. Δυσκολίες και περιστάσεις πολλές για όλους. Παρά την πρόοδο της Επιστήμης, υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι που στερούνται το φως τους, βρίσκονται στο σκοτάδι.

Παρά τη φροντίδα της οργανωμένης πολιτείας, τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων εξακολουθούν να υπάρχουν. 

Η σωματική τύφλωση δεν συνιστά, για τους τυφλούς, πνευματικό μειονέκτημα. Είναι όμως, μια αναπηρία για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτούνται αυξημένες δαπάνες. Αυτοί οι άνθρωποι μάς θέλουν να σταθούμε δίπλα τους, όχι από απλή συμπάθεια, αλλά από πραγματική αγάπη. Μας θέλουν κοντά τους ως ηθικούς αλλά και ως υλικούς συμπαραστάτες.

Η Εκκλησία μάς καλεί σήμερα να ενώσουμε μαζί της τις προσπάθειές μας για την ανακούφιση των πασχόντων συνανθρώπων μας. Γι’αυτό σας παρακαλώ, πατρικά, να προσφέρετε σήμερα, στον έρανο που θα ακολουθήσει, άλλοι από το περίσσευμα και άλλοι από το υστέρημά σας.

Κάθε προσφορά, όσο μικρή κι αν είναι, όταν προσφέρεται με αγάπη είναι ευάρεστη στον Θεό και ωφέλιμη τόσο για εκείνον που την προσφέρει, όσο και για εκείνον που τη δέχεται. Ας μην ξεχνούμε και τους λόγους του Κυρίου:«Εφ’όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε».

Μετ’ευχών διαπύρων,

† Ο Πάφου Γεώργιος

Σημείωση: Το ποσόν που θα συγκεντρωθεί να παραδοθεί, με ευθύνη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, έναντι αποδείξεως, στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου ή στην Επισκοπή Αρσινόης, μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, απ’ όπου θα σταλεί στον προορισμό του.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου