ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

“ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ”

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

(20 Ἰουνίου 2021)

Η σημερινή εορτή  της Πεντηκοστής, αγαπητοί μου αδελφοί, αποτελεί σημαντικό σταθμό στη ζωή και στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας μας ,αλλά  και στην ολοκλήρωση του σχεδίου της θείας οικονομίας για τη σωτηρία μας. Φανερώνεται το Γ’ Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Άγιο Πνεύμα, ο αναμενόμενος Παράκλητος . Σύμφωνα με το αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής από τις Πράξεις των Αποστόλων, οι απόστολοι κατά την ημέρα της Εβραϊκής εορτής της Πεντηκοστής, όπου οι Ισραηλίτες εόρταζαν την θεία παράδοση των Δέκα Εντολών και των λοιπών θρησκευτικών διατάξεων στον Μωυσή, μετά την έξοδο  τους από τη σκλαβιά της Αιγύπτου, στο όρος του Σινά.

Όπως ήσαν συγκεντρωμένοι ομοθυμαδόν στο υπερώο ξαφνικά μια βοή σαν να φυσούσε δυνατός άνεμος συντάραξε τον τόπο που βρίσκονταν και σαν γλώσσες πύρινων φλογών διαμοιράστηκαν στον καθένα απόστολο, πλημμυρίζοντάς τον από το Άγιο Πνεύμα, και ανάλογα με την πνευματική δεκτικότητα του καθενός κατά τη χάρη του Αγίου Πνεύματος άρχισαν να κηρύττουν σε άλλες γλώσσες. Η κάθοδος αυτή του Παράκλητου ,ο οποίος είναι ομοούσιος κατά τη φύση, αλλά διαφορετικός στην υπόσταση, όπως και τ’ άλλα δύο πρόσωπα, ο Πατήρ και ο Υιός της Τριαδικής Θεότητας, σηματοδοτεί την γενέθλιο ημέρα της Mίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Από τα θεία γεγονότα της ενδόξου Αναστάσεως και Αναλήψεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού μέχρι τη θαυμαστή επέμβαση του Αγίου Πνεύματος, οι μαθητές του Κυρίου ήταν μία σύναξη ανθρώπων που όλοι μαζί με προσευχή και δέηση προς τον Αναστηθέντα και Αναληφθέντα Χριστό , προσκαρτερούσαν  την επάνοδό  Του  ως κοσμικού Μεσσία, ο οποίος θα απελευθέρωνε το λαό του Θεού από την σκλαβιά των Ρωμαίων, εγκαθιδρύοντας το βασίλειο του Ισραήλ. Με την επιφοίτηση, όμως,  του Αγίου Πνεύματος μεταμορφώθηκαν ολοκληρωτικά οι απόστολοι σε φλογερούς κήρυκες του Ευαγγελίου, οι οποίοι πορεύθηκαν έως τα πέρατα της οικουμένης, σύμφωνα με την εντολή που τους έδωσε ο Κύριος κατά την ένδοξο Ανάληψη Του, για να  διαδώσουν σε όλο τον κόσμο και να βαπτίζουν στο όνομα της Αγίας Τριάδος, του Πατρός, του Υιού, και του Αγίου Πνεύματος.

Έτσι, από  απλή συνάθροιση πιστών που πιστεύουν  στα Λόγια του Κυρίου, μεταβάλλονται όλοι μαζί ριζικά κατά χάρη σ’ ένα Σώμα, μέλη της Εκκλησίας με Κεφαλή το Χριστό. Από την ημέρα της Πεντηκοστής η μετάδοση των πύρινων φλογών  χορηγούνται σε όλους μας ανεξαιρέτως. Είναι τα χαρίσματα που δωρίζει το Πανάγιο Πνεύμα, το Πνεύμα της Αληθείας, κατά την τέλεση του μυστηρίου του ιερού Βαπτίσματος και του μυστηρίου του ιερού Χρίσματος. Ανάλογα με τη πνευματική ικανότητα του καθενός μας και  με τη συνεργεία της θείας χάριτος οφείλουμε να αγωνιζόμαστε, να καλλιεργούμε αυτά τα πνευματικά μας τάλαντα μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, όχι για την εγωιστική  προσωπική μας ανάδειξη και ικανοποίηση των ατομικών μας φιλοδοξιών, αλλά για τη διακονία των αδελφών μας αξιοποιώντας τα από διάφορες θέσεις μέσα στην εκκλησία και γενικότερα στην κοινωνία, όπως  στη διακονία του κηρύγματος, της λατρείας, της ανακούφισης της ανθρώπινης δυστυχίας και στο χώρο της ιεραποστολής για τον ευαγγελισμό  των ψυχών  και την σωτηρία όλης της ανθρωπότητας και τη κατά χάρη θέωση  ολόκληρης της ανθρωπότητας και τη σωτηρία όλης της κτίσεως, επαναφέροντάς  τη στο προπτωτικό της κάλλος. Διότι, αποστολή όλων των πιστών μελών της χριστιανικής Εκκλησίας, βαπτισμένων και χρισμένων από το Άγιο Πνεύμα στο όνομα της Αγίας  Τριάδος, είναι να γνωρίσουν σε όλους τους αγνοούντες την πραγματική Αλήθεια, να τους βοηθήσουν να προστρέξουν και να ξεδιψάσουν πνευματικά  στην Αληθινή Πηγή της Αιώνιας Ζωής  που πηγάζει από το Άγιο Πνεύμα, το Πνεύμα της Αληθείας, τον Ζωής Χορηγό, σύμφωνα με το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα από το Κατά Ιωάννην ευαγγέλιο, όπου ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός προσκαλούσε το πλήθος που Τον άκουε να πιστέψει σε Αυτόν και κατά συνέπεια δι’ Αυτού να λάβει το Άγιο Πνεύμα, που είναι ομοούσιο και ισότιμο, το γ’ πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Αυτή η   γνωριμία μας  με τον Χριστό πραγματοποιείται μόνο με την ενεργό μετοχή μας στη μυστηριακή ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας , όπου η χάρις του Αγίου Πνεύματος μας χορηγεί αενάως τις θείες δωρεές , συγκροτεί την ενότητα της Εκκλησίας , ώστε όλοι ομοθυμαδόν, όπως ξεκίνησαν οι άγιοι απόστολοι ,ως ένα Σώμα να πορευόμαστε στην κατά χάρη κοινωνία μας με την Τριαδική θεότητα.

Τέλος, θα κλείσουμε τη σημερινή αναφορά μας στην εορτή  της Πεντηκοστής με την εξής παράκληση:  Ο Παράκλητος, το Πνεύμα της Αληθείας, που είναι πανταχού παρόν και μας χορηγεί  όλες τις υλικές και πνευματικές δωρεές, να ενοικήσει μέσα μας, καθαρίζοντάς μας από τα αμαρτωλά πάθη και ελαττώματα μας ,χαρίζοντας τη μετοχή μας στην Αιώνιο Ζωή.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου