ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

26η Απριλίου 2020

(Πράξεων, Ε΄, 12-20)

Το σημερινό Ιερό αποστολικό ανάγνωσμα μάς μίλησε, όπως ακούσαμε, για τα πολλά και μεγάλα θαύματα που οι Άγιοι Απόστολοι με την παντοδύναμη Χάρη τού Θεού τελούσαν και μάλιστα στην αρχή τής αποστολικής τους πορείας. Θαύματα σπουδαία, καταπληκτικά και πολυποίκιλα.

Και τα θαύματα αυτά έχουν διπλή σημασία. Γιατί αφ΄ενός μεν επιβεβαιώνουν το ότι οι Μαθηταί είχαν αποσταλεί από τον Ίδιο Τον Κύριο στο ιεραποστολικό έργο. Αφ΄ετέρου δε, προξενούν τον θαυμασμό, αφού υπογραμμίζουν την διαχρονική Θεία παρουσία και παρέμβαση. Τα θαύματα αυτά είναι αναμφισβήτητα, γιατί γινόταν ανάμεσα σε πλήθη λαού.


Η Θεία προέλευση τής χριστιανικής μας πίστεως, αλλά και η πληθώρα των αποστολικών θαυμάτων, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξάνει καθημερινά ο αριθμός των Χριστιανών και βέβαια η χριστιανική κοινότητα.

Ο ευλογημένος λαός τού Θεού πολύ σεβόταν τους Αποστόλους και πίστευε στην θαυματουργική τους δύναμη. Τόσο πολύ, ώστε έφερναν στις πλατείες τους ασθενείς. Γιατί; Για να πέσει έστω και η σκιά τού Αποστόλου Πέτρου σε κάποιον από αυτούς τους ασθενείς, για να θεραπευθεί.

Και όχι μόνο Ιεροσολυμίτες, αλλά και από διάφορες άλλες περιοχές κατέφθαναν, για να βρουν την ίαση οι άρρωστοι και οι πάσχοντες από την επίδραση των πονηρών πνευμάτων. Και όλοι θεραπεύονταν! Όμως, όπου υπάρχει δράση, εκεί και αντίδραση. Και όπου γίνεται έργο για την δόξα Τού Θεού, εκεί και ο μισόκαλος διάβολος αντιδρά και προσπαθεί να διαλύσει με κάθε τρόπο το έργο αυτό.

Έτσι λοιπόν και οι Απόστολοι αντιμετώπισαν τον διωγμό, την άρνηση και την αντίδραση από μέρους των Σαδδουκαίων, που ήταν μια αίρεση, μια πλάνη. Και αυτό έγινε, γιατί ο θείος λόγος, το κήρυγμα των Αποστόλων, που μιλάει για την μέλλουσα Κρίση και ανταπόδοση, δεν ήταν αρεστό στους Σαδδουκαίους, που δεν πίστευαν στην ανάσταση των νεκρών και ζούσαν ζωή υλόφρονη.

Οι καρδιές των Σαδδουκαίων λοιπόν γέμισαν από φθόνο κατά των Μαθητών τού Χριστού. Και τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στην φυλακή. Όμως, Άγγελος Κυρίου την νύκτα άνοιξε τις φυλακές διάπλατα και τους ελευθέρωσε.

Και στην συνέχεια τους προέτρεψε να πάνε με θάρρος να κηρύξουν παντού το περιεχόμενο τής πνευματικής ζωής και τής χριστιανικής πίστεως.

Το γεγονός τής απελευθέρωσης των Αποστόλων από τον Άγγελο τού Θεού, σχετίζεται με το θαύμα τής Αναστάσεως.

Γιατί, όπως ο Θεάνθρωπος ως αληθινός Θεός εξουδετέρωσε τα δεσμά τού θανάτου και βγήκε από τον Τάφο χωρίς να εμποδιστεί από τίποτα, έτσι και οι Θεοκήρυκες Απόστολοι με την παντοδύναμη Θεία Χάρη απελευθερώθηκαν από τα δεσμά τής φυλακής. Έτσι, νίκησαν όλες τις δυνάμεις τού πονηρού.

Επισημαίνει ο Ιερός Χρυσόστομος: «…Η αιτία τού θριάμβου των Αποστόλων δεν ήταν ούτε η διδασκαλία τους, ούτε τα θαύματά τους, αλλά ήταν η δύναμη τού Χριστού, που ενήργησε δια μέσου αυτών».

Αυτά μάς εξιστορεί το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα. Από όλα αυτά, ας σταθούμε στο εξής σημείο – μήνυμα: Αν οι άνθρωποι τού κακού, τής απιστίας υποβαθμίζουν, πολεμούν, περιφρονούν, καταδιώκουν τους ανθρώπους που αγωνίζονται πνευματικά για τις πνευματικές αναβάσεις και μένουν σταθεροί και αμετάθετοι στα Χριστιανικά τους πιστεύματα, να είμαστε απόλυτα βέβαιοι, ότι η Θεία δικαιοσύνη και η Θεία παναγάπη, πάντοτε ξέρει να βρίσκει τρόπους και να ανοίγει πόρτες και δρόμους. Ξέρει να παρεμβαίνει δυναμικά και προστατευτικά και να στηρίζει τους πιστούς. Ο Πανάγαθος και φιλόστοργος Πατέρας μας ποτέ δεν μάς εγκαταλείπει, όπως δεν εγκατέλειψε και τους Αποστόλους Του. Γιατί βλέπει και γνωρίζει τα πάντα.

Γι αυτό Εκείνον ας εμπιστευόμαστε, σε Εκείνον να αφήνουμε τα θάρρη και τις ελπίδες μας. Εκείνον ας επικαλούμαστε. Και να είμαστε βέβαια, ότι στις θλίψεις, στις θύελλες και στις καταιγίδες τής σύγχρονης πολυτάραχης ζωής μας, θα είναι κοντά μας!

π. Α.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου