ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 11 Απριλίου 2020


«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

12η Απριλίου 2020

(Φιλιππησίους, Δ΄, 4-9)

Η αποστολική περικοπή πού ακούσαμε σήμερα, είναι από την Φιλιππησίους επιστολή τού θείου Παύλου.

Οι γραμμές τού ιερού αυτού κειμένου με συντομία περικλείουν την περίληψη θα λέγαμε τής χριστιανικής διδαχής.

Έτσι, μάς μιλούν για την χαρά, την επιείκεια, την θεία πρόνοια, την προσευχή και την ειρήνη τού Θεού.


Παράλληλα όμως και μαζί με αυτά, ο αποστολικός λόγος μάς δίνει και μια πολύ αφυπνιστική, παρηγορητική και ελπιδοφόρα διαβεβαίωση, ότι: «Ο Κύριος εγγύς…».

Δηλαδή: Ο Κύριος είναι κοντά, έρχεται για να αποδώσει στον καθένα κατά τα έργα του.

Κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, ο Κύριος είναι κοντά μας όχι μόνο τοπικά ως πανταχού παρών Θεός που είναι, αλλά και χρονικά. Δηλαδή, πλησιάζει η ημέρα τής κρίσεως, η ημέρα τής επανόδου τού Κυρίου μας.

Και το πάγχρυσο στόμα τής Εκκλησίας μας, εξηγώντας μας αυτά τα αποστολικά λόγια, επισημαίνει: «… Ο Κύριος πλησιάζει να έλθει. Μην επικεντρώνεσθε στις μέριμνες τού βίου. Για ποιο λόγο πες μου αδημονείτε; Γιατί αντιστέκεσθε; Μήπως γιατί βλέπετε να ζουν με απολαύσεις αυτοί; Ήδη πλησίασε η Κρίση, σύντομα θα δώσουν λόγο για τα έργα τους. Αλλά σεις θα ζήτε μέσα στις θλίψεις στην ζωή αυτή, και εκείνοι σε απολαύσεις. Ήδη όμως, αυτά τα λάβουν τέλος. Μήπως σάς επιβουλεύονται και σας απειλούν; Όμως αυτά δεν θα προχωρήσουν μέχρι τέλος. Ήδη, πλησίασε η Κρίση, οπότε θα συμβούν τα αντίθετα…»

Αυτά λέει ο Ιερός Χρυσόστομος.

Βέβαια, ως άνθρωποι, δεν γνωρίζομε το πότε θα έλθει. Όμως, λογικά, όσο περνούν οι χιλιετίες και οι αιώνες, τόσο και πλησιάζομε την Ημέρα εκείνη.

Αν ο θείος Παύλος και ο ιερός Χρυσόστομος διδάσκουν ότι «Ο Κύριος εγγύς», το κάνουν αφ΄ενός μεν για να μάς εφιστούν σε καθημερινή βάση την προσοχή στην εγρήγορση και την πνευματική ετοιμότητα, αφ΄ετέρου δε, για να χαιρόμαστε με την ελπίδα τής συμμετοχής μας στην Θεία Βασιλεία.

Η πεποίθηση ότι ο Κύριος έρχεται και η πίστη ότι γρήγορα με τον θάνατό του καθένας μας θα εμφανισθεί ενώπιόν Του για να δώσει λόγο των πράξεών του, συγκρατεί όλους μας. Μάς οδηγεί στο να μη είμαστε εκδικητικοί και αυστηροί έναντι τού αδελφού μας. Μάς ενισχύει στο να φέρουμε καρτερικά κάθε πειρασμό και κάθε περιπέτεια και μάς προθυμοποιεί στο να φερόμαστε με ανεξικακία στον πλησίον.

Ο Ερχόμενος Κύριος θα βραβεύσει την υπομονή μας και θα αποδώσει σε πληρότητα την δικαιοσύνη.

Επί πλέον, η Παύλεια διαβεβαίωση ότι «Ο Κύριος εγγύς» απαντά στο ερώτημα που πολλές φορές ακούμε: «Που είναι ο Θεός; Τι κάνει; Είναι μακριά ή κοντά μας; Γιατί δεν παρεμβαίνει;»

Και δυστυχώς, πολλοί έχουν την γνώμη, ότι ο Θεός κάθεται απόμακρος στον ουρανό και δεν ενδιαφέρεται για τα συμβαίνοντα στον πολυπαθή πλανήτη μας, αλλά και στις προσωπικές μας υποθέσεις.

Όμως, η αλήθεια είναι, ότι ζούμε, αναπνέομε, κινούμαστε, ενεργοποιούμαστε κάτω και μέσα στην θεία πρόνοια, έστω και αν δεν μπορούμε να διεισδύσουμε στα Θεία έργα. Διδάσκει ο Μέγας Αθανάσιος: «Είναι ιδιότητα τού Θεού να μεν είναι ορατός, αλλά να αναγνωρίζεται από το έργο Του».

Όπως δεν βλέπομε το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά τις ενέργειες του, έτσι δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως λειτουργεί η Θεία παρουσία, αγάπη, πρόνοια, παντοδυναμία και δικαιοσύνη.

Όταν ο Θεός στα θέματά μας τοποθετεί τέλεια, εμείς ας μην τοποθετούμε ερωτηματικά. Ζούμε βιολογικά και πνευματικά με την κάλυψη τής Θείας πρόνοιας. Αν δεν υπήρχε η Θεία πρόνοια δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε ούτε στιγμή.

Ο Θεός είναι κοντά μας. Φθάνει εμείς να Τον αναζητούμε και να έχουμε κοινωνία και ένωση μαζί Του. Η συνάντηση αυτή γίνεται στον χώρο τής καρδιάς μας.

Λέει ο Ισαάκ ο Σύρος: « Έμπα μέσα στον θάλαμο που βρίσκεται μέσα σου και θα δεις το παλάτι τού ουρανού.»

Να ξέρουμε με απόλυτη πίστη, ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που τους εγκαταλείπει ο Θεός, αλλά άνθρωποι που εγκαταλείπουν Τον Θεό. Και εκεί έχει την ρίζα του κάθε δράμα, προσωπικό, κοινωνικό, εθνικό και πανανθρώπινο.

«Ο Κύριος εγγύς!»

Ο Κύριος θα έλθει στην Δευτέρα Του Παρουσία. Αλλά έρχεται και στην καθημερινότητά μας, με πολλούς τρόπους, που Εκείνος ξέρει.

Έρχεται και αυτές τις πάνσεπτες ημέρες με τα πανάχραντα πάθη και την Ανάστασή Του.

Η πίστη, η αγάπη, η ελπίδα, μακάρι να μάς εμπνέουν, ώστε η αποστολική διαβεβαίωση «Ο Κύριος εγγύς» να σηματοδοτεί την επίγεια πορεία μας.

Καλή Ανάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου