ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Η΄ Ματθαίου. (Ματθ. ιδ΄ 14-22)

Ένα από τα πιο μεγαλειώδη και εντυπωσιακά θαύματα  του Κυρίου, αγαπητοί μου αδελφοί, έρχεται να μας παρουσιάσει σήμερα η Εκκλησία μας μέσα από μια πασίγνωστη και τόσο οικεία ευαγγελική περικοπή η οποία μας διηγείται τον χορτασμό από τον Χριστό πέντε χιλιάδων ανδρών με πέντε ψωμιά και δύο ψάρια.


Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Ματθαίο όταν ο Κύριος πληροφορήθηκε τον αποκεφαλισμό του  τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, αποσύρθηκε σε κάποια έρημη τοποθεσία της Γαλιλαίας. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών όταν έμαθαν για την αναχώρησή Του σε αυτόν τον έρημο τόπο τον ακολούθησαν προκειμένου να γίνουν μέτοχοι της θεϊκής διδασκαλίας Του, αλλά και των θαυματουργικών Του επεμβάσεων. Ο Κύριος βλέποντας το πλήθος των συγκεντρωμένων ανθρώπων τούς σπλαχνίστηκε θεραπεύοντας όλους εκείνους που έπασχαν από κάποια ασθένεια.

Από εδώ και στο εξής η περιγραφή του σημερινού Ευαγγελίου γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Ο τόπος είναι έρημος, η ώρα έχει ήδη περάσει, κοντεύει να νυχτώσει και το πλήθος που ακολουθεί όλη μέρα το Χριστό είναι εξαντλημένο και τροφές δεν υπάρχουν εκεί κοντά. Οι μαθητές ανήσυχοι υπενθυμίζουν στον Χριστό να απομακρύνει τους ανθρώπους ώστε να μεταβούν στην πλησιέστερη πόλη και να  διευθετήσουν μόνοι τους τις ανάγκες της τροφής τους. Η απάντηση του Κυρίου στην προτροπή των μαθητών Του είναι λιτή και αποφασιστική. Τους ζητάει να θρέψουν εκείνοι το λαό και να φροντίσουν για τις ανάγκες του. Η απάντηση των μαθητών, οι οποίοι δεν είχαν καταλάβει ακόμα ποιον είχαν στο πλευρό τους,  ήταν εύλογη. Με πέντε ψωμιά και δύο ψάρια δεν ήταν δυνατόν να τραφούν πέντε χιλιάδες άνδρες, χωριστά οι γυναίκες και τα παιδιά. Τότε ό Ιησούς στρέφει τα μάτια Του στον ουρανό, προσεύχεται, ευλογεί τις υπάρχουσες τροφές και τρέφει ολόκληρο το πλήθος των ανθρώπων, αφήνοντας μάλιστα και πολλά περισσεύματα.

Αδελφοί μου, στο σημερινό Ευαγγέλιο οι Μαθητές του Κυρίου παρουσιάζονται αγχωμένοι, αδύναμοι να δώσουν λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει όσον αφορά στον χορτασμό όλων εκείνων των ανθρώπων που είχαν συναχθεί για να ακούσουν τον Χριστό και να δώσουν λύση στις βασανιστικές τους ανάγκες. Παρουσιάζονται επίσης κοντόφθαλμοι, να μη μπορούν, δηλαδή, να δουν πέρα από τα φαινόμενα. Ο έρημος τόπος, η νύχτα που έρχεται, το μεγάλο πλήθος του κόσμου, οι κίνδυνοι της ερημικής τοποθεσίας τούς καθιστά αδύναμους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πιστέψουν ότι ο Χριστός που είναι μαζί τους μπορεί να επιτελέσει ένα τέτοιο θαύμα. Γιατί, άραγε, συμβαίνει αυτό στους μαθητές; Γιατί αυτό που βλέπουν μπροστά τους δεν είναι φωτισμένο από το φως του Χριστού, από το φως της αλήθειας και της αγάπης Του, αλλά είναι ακόμα βυθισμένο στο σκοτάδι του εγωκεντρισμού τους. Δεν μπορούν να κάνουν την υπέρβαση γι’ αυτό σκέφτονται ότι οι υπάρχουσες τροφές δεν αρκούν για  να γεμίσουν ούτε και τα δικά τους στομάχια.

  Για τον Χριστό, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Κύριος βλέπει τον κόσμο γύρω Του φωτισμένο από το φως της  θεϊκής Του αγάπης, δεν υπάρχει έρημος τόπος, δεν υπάρχουν εμπόδια ή αρνητικές σκέψεις και τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια είναι αρκετά για να θρέψουν τους πέντε χιλιάδες ανθρώπους που τους περιστοιχίζουν.

Αδελφοί μου, μέσα από την «ερημιά» του σημερινού Ευαγγελίου ξεπήδησε ο χορτασμός τόσο πολλών ανθρώπων μόνο με πέντε ψωμιά και δύο ψάρια και όλα αυτά εξ’ αιτίας της παρουσίας του Κυρίου.  Γι’ αυτό μέσα από το σημερινό Ευαγγέλιο καλούμαστε όλοι μας, να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή, τον κόσμο, τους συνανθρώπους μας, τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας, τη μοναξιά μας. Ο Χριστός μας καλεί να τα δούμε όλα φωτισμένα με το φως της αλήθειας και της αγάπης Του, και τότε ναι, θα νιώσουμε και εμείς χορτασμένοι από την παρουσία του Τριαδικού Θεού. Αμήν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου