ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Θ΄ Ματθαίου. (Ματθ. ιδ΄ 22-34)

Για ένα θαύμα, αγαπητοί μου αδελφοί, μας μίλησε και σήμερα το ιερό Ευαγγέλιο, ένα θαύμα ιδιαιτέρως εντυπωσιακό και συνάμα διδακτικό για όλους εμάς, συνέχεια του μεγάλου θαύματος του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων που ακούσαμε στη Θεία Λειτουργία της προηγούμενης Κυριακής.


Αφού, λοιπόν, ο Χριστός μας επιτέλεσε το θαύμα με τον χορτασμό του μεγάλου πλήθους ανθρώπων μόνο με πέντε άρτους και δύο ψάρια, μας πληροφορεί το σημερινό Ευαγγέλιο, ότι ο Κύριος προκειμένου να αποτρέψει τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις του πλήθους στο πρόσωπό Του, ανάγκασε τους μαθητές Του να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τον έρημο εκείνο τόπο και να περάσουν με κάποιο πλοίο στην απέναντι πλευρά της λιμνοθάλασσας της Τιβεριάδας ενώ ο ίδιος, αφού πρώτα διέλυσε τα πλήθη, ανέβηκε στο όρος για να αναπαυθεί και να προσευχηθεί.

Και ενώ ο Ιησούς προσευχόταν στο όρος, οι μαθητές Του περνούσαν δραματικές στιγμές μέσα στο πλοιάριό τους αφού ξαφνικά και αναπάντεχα μέσα στη νύχτα ξέσπασε άνεμος και το πλοίο τους άρχισε να κλυδωνίζεται μέσα στα πελώρια κύματα. Ο σφοδρός αντίθετος άνεμος, τα μανιασμένα κύματα, το πυκνό σκοτάδι αλλά κυρίως το ανεξήγητο του φαινομένου προκάλεσαν  στους μαθητές τρόμο και πανικό,  παρόλο που ήταν έμπειροι ψαράδες και γνώριζαν καλά τις καιρικές συνθήκες.

Η ώρα είχε περάσει, ήταν το τελευταίο τρίωρο της νύχτας και ξαφνικά παρουσιάζεται ο Χριστός να τους πλησιάζει περπατώντας πάνω στα νερά. Αρχικά τρόμαξαν οι μαθητές, διότι νόμιζαν πως έβλεπαν κάποιο φάντασμα. Ο Κύριος, όμως, τους καθησύχασε λέγοντας τους: «Θαρσείτε, εγώ ειμί, μη φοβείσθε». Τότε ο Πέτρος ζήτησε από τον Κύριο να δώσει και σε εκείνον τη δύναμη να περπατήσει πάνω στα κύματα και να βρεθεί κοντά Του. Και πράγματι, με την προτροπή του Κυρίου ο Πέτρος κατέβηκε από το πλοίο και άρχισε να βαδίζει  πάνω στα κύματα σαν να ήταν στην ξηρά. Βλέποντας όμως τον δυνατό άνεμο φοβήθηκε και αρχίζοντας να βουλιάζει, έβαλε τις φωνές και είπε: «Κύριε σώσε με». Και ο Ιησούς αμέσως άπλωσε το χέρι Του, τον κράτησε και του είπε: «Γιατί δίστασες ολιγόπιστε;». Όταν ανέβηκαν στο πλοίο, έπαυσε να φυσάει ο άνεμος και οι μαθητές προσκύνησαν τον Κύριο και του είπαν: «Αληθινά, είσαι Υιός του Θεού».

Αδελφοί μου, σήμερα ο Κύριος παρουσιάζεται στο Ευαγγέλιο να περπατάει πάνω στα κύματα. Σκοπός του Χριστού μας, όταν επιτελεί αυτό το ιδιαίτερο και πρωτότυπο θαύμα, δεν είναι ασφαλώς να εντυπωσιάσει τους μαθητές Του. Τότε γιατί ο Κύριος περπατάει πάνω στα νερά της θάλασσας; Γιατί, πρώτα απ’ όλα,  θέλει να τονώσει την πίστη των μαθητών Του. Το σημερινό θαύμα, περισσότερο από κάθε άλλο θαύμα του Κυρίου, αποδεικνύει με δυναμικό τρόπο τη θεϊκότητά  του. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που η Ευαγγελική περικοπή κλείνει με τη διαπίστωση και την ομολογία των μαθητών: «Αληθινά είσαι Υιός του Θεού».

Αυτή τη διαπίστωση  μας καλεί, αδελφοί μου, να κάνουμε και εμείς η Αγία μας Εκκλησία παρουσιάζοντάς μας σήμερα αυτήν την τόσο ξεχωριστή ευαγγελική διήγηση. Να διαπιστώσουμε, δηλαδή, ότι ο Χριστός μας είναι ο αληθινός Θεός που μόνο κοντά Του και μόνον όταν έχουμε κοινωνία μαζί Του είναι κατορθωτή η σωτηρία μας. Όσο λιγότερο συνειδητοποιούμε την παρουσία του Κυρίου δίπλα μας και όσο αμφιβάλλουμε για τη δύναμή Του τόσο περισσότερο είμαστε εκτεθειμένοι στους φόβους, στους κινδύνους και στις απειλές που διαπερνούν τη ζωή μας.  

Αυτό μας το έδειξε σήμερα το παράδειγμα του Αποστόλου Πέτρου και μάλιστα με τον πιο περίτρανο τρόπο. Όσο ο Απόστολος Πέτρος βρισκόταν σε κοινωνία με το Χριστό, όσο ενατένιζε τον Κύριο και άκουγε τη γνώριμη θεϊκή φωνή Του, μπορούσε σώος να βρίσκεται έξω από τη βάρκα του και να περπατάει και εκείνος πάνω στα κύματα καταργώντας τους όρους της φύσεως. Όσο, όμως, έχανε την αίσθηση και την βεβαιότητα της ζωντανής παρουσίας του Χριστού, άρχιζε να βυθίζεται.

Όταν ο Κύριος μπήκε στο πλοίο των μαθητών Του και εκείνοι ομολόγησαν ότι αληθινά είναι ο Υιός του Θεού, αμέσως έπαυσε να φυσάει ο άνεμος και επήλθε η γαλήνη και η ηρεμία. Οι μαθητές εκείνη τη στιγμή κατάλαβαν πως μόνον όταν ζεις την παρουσία του Θεού στη ζωή σου αισθάνεσαι ασφάλεια. Αυτήν την ασφάλεια θα την αισθανθούμε και εμείς, αδελφοί μου, εάν αφήσουμε τον Χριστό να επισκεφτεί την τρικυμισμένη ύπαρξη μας με τη σωτήρια παρουσία Του. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου