ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»
Κυριακή Α΄ Νηστειών. «Της Ορθοδοξίας» (Ιωαν. α΄ 44-52)
5 Μαρτίου 2017

Είναι γεγονός, αγαπητοί μου αδελφοί, πως με τη βοήθεια του καλού μας Θεού αξιωνόμαστε για ακόμα μία φορά στη ζωή μας, να βρισκόμαστε στην αρχή της σπουδαιότερης και ποιο ξεχωριστής περιόδου του εκκλησιαστικού έτους που είναι η Αγία και μεγάλη Τεσσαρακοστή. Και λέω, ότι είναι η σπουδαιότερη και ποιο ξεχωριστή περίοδος όχι τυχαία, αλλά γιατί η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ο καιρός, είναι η περίοδος που θα ξανά δώσει σε όλους μας, εάν βέβαια το θελήσουμε, μια μοναδική ευκαιρία. Την ευκαιρία, να ξανά μπούμε στην διαδικασία να εξερευνήσουμε τους εαυτούς μας με στόχο να επιστρέψουμε στη σχέση μας με το Θεό και να ξανά ζωντανέψει στην ψυχή μας η ελπίδα της Αναστάσεως. Πόσο σημαντικές ακούγονται όλες αυτές οι αλήθειες. Να εξερευνήσουμε τους εαυτούς μας, να επιστρέψουμε στη σχέση μας με τον Θεό, να ζωντανέψουμε στις ψυχές μας την ελπίδα της Αναστάσεως. Πνευματικές προκλήσεις και ευκαιρίες που η αξιοποίησή τους αποτελεί ανάγκη της ψυχής μας.

Και η Εκκλησία το γνωρίζει αυτό, αδελφοί μου, γιατί είναι η μόνη που γνωρίζει ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες της ψυχής μας. Γι’ αυτό θα προσπαθήσει και θα βάλει τα δυνατά της, όλο αυτό το διάστημα των σαράντα ημερών, να μας βοηθήσει. Να βοηθήσει την ψυχή μας που πολλές φορές παραμένει κλειστή και παγωμένη, να γίνει θερμή και ανοιχτή στην χάρη και την ευλογία του Θεού. Να γίνει ανοιχτή και να επιθυμήσει κάθε τι ουράνιο και πνευματικό.
Η πρώτη βοήθεια, λοιπόν, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε για όλα αυτά, μας το φανερώνει σήμερα το πολύ όμορφο Ευαγγέλιο που ακούσαμε, το οποίο αναφέρεται σε ένα επεισόδιο από την κλήση των μαθητών του Χριστού, όταν δηλαδή ο Χριστός συγκροτούσε την πρώτη Του ομάδα, τον πύρινα της Εκκλησίας μας.
Ο Κύριος, λοιπόν, είχε βγει για να πάει στην Γαλιλαία. Βρίσκει τότε τον Φίλιππο και του λέει να τον ακολουθήσει. Στη συνέχεια ο Φίλιππος βρίσκει τον Ναθαναήλ και του λέει ότι βρήκαμε εκείνον που έγραψε στο νόμο ο Μωυσής και οι Προφήτες, τον Ιησού τον γιο του Ιωσήφ από τη Ναζαρέτ. Και ο Ναθαναήλ του είπε: - από τη Ναζαρέτ μπορεί να βγει τίποτα καλό; Και ο φίλιππος του απάντησε: «έρχου και ίδε». Έλα να δεις, δηλαδή. Στη συνέχεια είδε ο Χριστός τον Ναθαναήλ να έρχεται σε αυτόν και του λέει: Να πραγματικά Ισραηλίτης που δεν υπάρχει μέσα του δόλος. Του απαντάει ο Ναθαναήλ: από πού με ξέρεις; Τότε ο Κύριος του είπε ότι πριν να σε φωνάξει ο Φίλιππος, όταν ήσουν κάτω από τη συκιά, σε είδα. Αποκρίθηκε τότε ο Ναθαναήλ και είπε στον Κύριο: Διδάσκαλε εσύ είσαι ο Υιός του Θεού, εσύ είσαι ο βασιλιάς του Ισραήλ. Και έπειτα από αυτήν την ομολογία ο Χριστός διαβεβαίωσε τον Ναθαναήλ ότι θα δει πολύ μεγαλύτερα πράγματα από αυτά, όπως τον ουρανό ανοιγμένο και τους Αγγέλους του Θεού να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν κοντά στον Υιό του ανθρώπου.
Αδελφοί μου, είπαμε προηγουμένως ότι η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι μια ευκαιρία για να επιστρέψουμε στη σχέση μας με τον Θεό και να ζωντανέψουμε στις ψυχές μας την ελπίδα της Αναστάσεως. Και το σημερινό Ευαγγέλιο αυτό θέλει να πετύχει. Θέλει να μας δείξει το πρώτο στοιχείο το οποίο πρέπει να έχουμε για να ξεκινήσουμε αυτήν την πορεία. – Άραγε, ποιο είναι αυτό το στοιχείο; Είναι η χαρά. Από την αρχή μέχρι και το τέλος του σημερινού Ευαγγελίου βλέπουμε μια όμορφη αναστάτωση, έναν εσωτερικό ενθουσιασμό. Πρώτα του Αποστόλου Φιλίππου όταν γνώρισε τον Κύριο και διδάσκαλό του, και στην συνέχεια βλέπουμε την απερίγραπτη χαρά του Ναθαναήλ όταν άκουσε τον Φίλιππο να του ανακοινώνει τον ερχομό του Μεσσία. Με πόση χαρά έτρεξε ο Ναθαναήλ να συναντήσει τον Χριστό και πόσο τελικά ελπιδοφόρα ήταν η υπόσχεση του Κυρίου προς αυτόν και γενικά προς όλη την ανθρωπότητα ότι θα δει τον ουρανό ανοιγμένο και τους Αγγέλους του Θεού να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν κοντά στον Υιό του ανθρώπου.
Το σημερινό Ευαγγέλιο, όμως, μας αποκαλύπτει και κάτι ακόμα. Την πηγή αυτής της χαράς, αλλά και τον τρόπο που θα την αποκτήσουμε. Η πηγή της χαράς δεν είναι άλλη από τον ίδιο τον Χριστό και θα την αποκτήσουμε εφόσον κάνουμε αυτό που έπραξε ο Ναθαναήλ στο σημερινό Ευαγγέλιο. – Τι έκανε σήμερα ο Ναθαναήλ; Πίστεψε στον Χριστό. Ομολόγησε με πίστη ότι ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός. Διδάσκαλε, είπε στο Χριστό μας, εσύ είσαι ο Υιός του Θεού, εσύ είσαι ο βασιλιάς του Ισραήλ.
Ας ομολογήσουμε και εμείς την πίστη μας στον Κύριο, αδελφοί μου, για να νιώσουμε αυτή τη μεγάλη και εσωτερική χαρά. Και έτσι χαρούμενα, δοξολογικά και ελπιδοφόρα να ξεκινήσουμε το μονοπάτι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για να καταλήξουμε στον στόχο μας που είναι, το είπαμε και στην αρχή, να επιστρέψουμε στη σχέση μας με τον Θεό και να ζωντανέψουμε στις ψυχές μας την ελπίδα της Αναστάσεως. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου