ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»
Κυριακή Γ΄ Νηστειών. «Της Σταυροπροσκυνήσεως»
(Μαρκ. η΄ 34 θ΄-1)
19 Μαρτίου 2017

Τρεις εβδομάδες πέρασαν από την ημέρα που μπήκαμε στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αγαπητοί μου αδελφοί, και σήμερα τρίτη Κυριακή των Νηστειών, παρατηρούμε πως φθάσαμε στο κέντρο αυτής της ευλογημένης περιόδου και η Εκκλησία μας, πολύ σοφά όπως θα δούμε παρακάτω, μας υψώνει και μας προβάλει τον τίμιο και ζωοποιό Σταυρό. Και το κάνει αυτό, ακριβώς στο μέσο αυτής της περιόδου, για να πάρουμε από τον Τίμιο Σταυρό δύο πράγματα, την δύναμη και τον φωτισμό του. Την δύναμη, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τόσο τον αγώνα της ζωής μας, όσο και τον πνευματικό αγώνα της μεγάλης Τεσσαρακοστής και της νηστείας. Τον φωτισμό, για να αλλάξει λίγο ο λογισμός μας και να γυρίσει προς την κατεύθυνση της αλήθειας του Θεού.

Την ύψωση του τιμίου Σταυρού την εορτάζουμε και τον μήνα Σεπτέμβριο. Και το τονίζω αυτό όχι τυχαία, αλλά για να πω ότι η Εκκλησία σήμερα δεν υψώνει απλά τον Σταυρό του Κυρίου ενώπιον μας, θέλοντας να μας θυμίσει την ανάμνηση κάποιου ιστορικού γεγονότος, άλλα μας καλεί να εορτάσουμε μια πνευματική εορτή και να πράξουμε κάτι συγκεκριμένο. – Ποιο είναι αυτό το συγκεκριμένο; Να προσκυνήσουμε τον Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Γι’ αυτό και η σημερινή Κυριακή ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.
-Τι σημαίνει, αδελφοί μου, προσκύνηση; Προσκύνηση δεν σημαίνει απλά να αγγίξουμε τα χείλη μας πάνω στο ξύλο του Σταυρού, αλλά να ακουμπήσουμε την καρδιά μας, την ψυχή μας πάνω στην αλήθεια του Σταυρού. – Ποια είναι η αλήθεια του Σταυρού; Ας αφήσουμε τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο να μας την περιγράψει. «Ο Σταυρός, λέει ο μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας μας, κατάργησε την αμαρτία, έγινε για την οικουμένη καθαρτικό φάρμακο, μέσο συμφιλιώσεως μετά από πολυχρόνια έχθρα ανάμεσα στον άνθρωπο και το Θεό. Ο Σταυρός του Κυρίου άνοιξε τις πόρτες του ουρανού, έκανε τους εχθρούς φίλους, επανέφερε τον άνθρωπο που είχε πέσει στον ουρανό, εγκατέστησε την ανθρώπινη φύση μας στα δεξιά του θρόνου του Θεού, μας χάρισε άπειρα άλλα αγαθά. Ο Σταυρός είναι το σημείο και το σύμβολο της σωτηρίας μας και της ελευθερίας όλων των ανθρώπων και της επιείκειας και αγάπης του Κυρίου μας προς εμάς. Αυτός ο Σταυρός έσωσε και επανέφερε στο Θεό την οικουμένη, έδιωξε την πλάνη, επανέφερε την αλήθεια, την γη την έκανε ουρανό, τους ανθρώπους τους έκανε Αγγέλους. Εξ’ αιτίας αυτού οι δαίμονες δεν είναι πλέον φοβεροί, αλλά άξιοι περιφρονήσεως, ούτε ο θάνατος είναι θάνατος, αλλά ύπνος. Εξ’ αιτίας αυτού, όλα όσα ήταν αντίθετα στην σωτηρία μας κατέρρευσαν και καταπατήθηκαν».
Τώρα αυτή την αλήθεια, αδελφοί μου, την αλήθεια του Σταυρού καλούμαστε να την κατανοήσουμε, να την νιώσουμε. Τότε θα έρθουμε να προσκυνήσουμε τον Σταυρό του Κυρίου με ιερό πόθο, με δέος ενώπιον του Θεού, με αληθινή πίστη και με χαρά Αναστάσεως. Όταν θα αγγίξουμε τα χείλη μας πάνω στο Σταυρό και θα ακουμπήσουμε και την καρδιά μας πάνω στην αλήθεια του, τότε θα ανακαλύψουμε και το ζητούμενο αυτής της εορτής που μας το φανερώνει με πολύ όμορφο τρόπο το συναξάρι της ημέρας. Θα ανακαλύψουμε τη δύναμη που έχει ο Σταυρός του Κυρίου. Είναι αυτή η δύναμη που θα μας διαφυλάξει από την επήρεια του πονηρού, θα μας βοηθήσει να διανύσουμε άνετα το τεσσαρακονθήμερο και θα μας αξιώσει να προσκυνήσουμε τα θεία πάθη του Κυρίου και την ζωηφόρον Του Ανάσταση. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου