ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ E΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

(ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ)

Κυριακή  17η  Απριλίου  2016

(Εβραίους, Θ΄, 11 – 14)

«…Πόσῳ μᾶλλον τό αἷμα τοῦ Χριστοῦ, καθαριεῖ τήν συνείδησιν ὑμῶν, ἀπό νεκρῶν ἔργων εἰς τό λατρεύειν Θεῷ ζῶντι;»

Δηλαδή: «Πόσο περισσότερο από τις θυσίες της Παλαιάς Διαθήκης το Αίμα του Χριστού, ο Οποίος προσέφερε τον εαυτό Του για μας με την Σταυρική Του θυσία θα καθαρίσει την συνείδησή σας από τα θανατηφόρα έργα της αμαρτίας, για να λατρεύετε τον Ζωντανό Θεό με ζωντανή και πραγματική λατρεία;».


            Αυτό το ερώτημα ευσεβείς Χριστιανοί μου απευθύνει ο Απόστολος Παύλος στους Εβραίους της εποχής Του, αλλά και προς τους Χριστιανούς όλων των αιώνων και βέβαια προς εμάς, τους σημερινούς Χριστιανούς.

            Το αποστολικό αυτό επιχείρημα που βασίζεται σε Αγιοπνευματική αλλά και λογική βάση και τίθεται ως ερώτημα, είναι σαφέστατο. Βεβαιώνει δε, την δύναμη της Σταυρικής θυσίας του Θεανθρώπου.

            Ο Απόστολος των εθνών μας τονίζει, ότι το πανάχραντο και ανεκτίμητο Αίμα Του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού που προσφέρεται στους πιστούς σε κάθε Θεία Λειτουργία, καθαρίζει την συνείδηση και την ψυχή μας από κάθε αμαρτία. Ενώ, παράλληλα, μας καθιστά αληθινούς λάτρεις του Ζωντανού Τριαδικού Θεού.

            Αλλά και ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης το ίδιο διεκήρυττε, όταν έγραφε: «Τό αἷμα Ἰησοῦ Χριστοῦ καθαρίζει ἡμᾶς ἀπό πάσης ἁμαρτίας».

            Γιατι, καθώς επισημαίνει ο Θείος Χρυσόστομος, το θεληματικό θύμα που για χάρη μας εσταυρώθηκε, είναι «ἱερεῖον ἄμωμον, ἁμαρτιών καθαρόν». Δηλαδη: «Ο Λυτρωτής μας Χριστός, ως τέλειος Θεός είναι Πανάγιος και έξω από κάθε αμαρτία».

            Όταν με ανάλογη ψυχική και σωματική προετοιμασία, με ειλικρινή Ιερή Εξομολόγηση, με πίστη, με αγάπη και συγχώρηση προς όλους και μάλιστα προς τους εχθρούς μας, με μετάνοια μετέχουμε στο Θειότατο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, τότε προσλαμβάνουμε όλα τα πνευματικά οφέλη που προήλθαν από την Σταυρική Θυσία του Κυρίου μας και τα οποία μας παρουσιάζει ο Θείος Παύλος.

            Η αναγκαία και ευλογημένη μετάνοια, που θα πρέπει να ενεργοποιείται σε καθημερινή βάση, λειτουργεί και ενεργεί σαν πνευματικός ορός, σαν αποτελεσματικό μέσο θεραπείας πνευματικής.

            Την ανυπολόγιστη δύναμη της Θυσίας του Αρχηγού της πίστεώς μας και της μετανοίας, εγνώρισαν και αξιοποίησαν πνευματικά αναρίθμητες ευλαβείς, ταπεινές και άγιες ψυχές.

            Εξέχον υπόδειγμα μετανοίας μεταξύ αυτών που με την μετάνοια βρήκαν τον δρόμο της σωτηρίας, αποτελεί και η Αγία την οποία τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Είναι η Οσία Μαρία η Αιγυπτία.

            Η Αγία αυτή εβίωσε και απόλυτα ενεργοποίησε την σωστική υπερδύναμη της επιστροφής προς Τον Επουράνιο Πατέρα. Μέσα από μακροχρόνιους και μεγάλους πνευματικούς αγώνες, μέσα από σκληρές μάχες κατά του πονηρού, ενίκησε! Με τις σκληρές προσπάθειές της και με την ενίσχυσή της από την Θεία Χάρη, κατόρθωσε να γευθεί πλούσια τα απολυτρωτικά αποτελέσματα της Σταυρικής Θυσίας, Του Λυτρωτή μας.

            Με την αληθινή, σταθερή και έμπρακτη μετάνοιά της, ο φιλάνθρωπος Κύριός μας της έσβησε τις αμαρτίες, την εκκαθάρισε από τις συνειδησιακές τύψεις και την ανέδειξε Αγία!

            Για να διδασκώμαστε και εμείς, ότι όταν ειλικρινά και ουσιαστικά μετανοούμε σε καθημερινή βάση, τότε έρχεται η παντοδύναμη χάρη του Θεού. Μας ελεεί, μας σκεπάζει και μας δίνει την δύναμη να οδηγούμε προς την θεία δόξα τα βήματα μας με τρόπο αποφασιστικό και δυναμικό.

            Ο Ανεξίκακος και Μακρόθυμος Κύριός μας που για χάρη μας, για χάρη της σωτηρίας μας ήλθε στην γη και έφθασε μέχρι τον Σταυρό, περιμένει την επιστροφή μας.

            Δεν παύει με διάκριση, χωρίς να μας πιέζει, να χτυπά τις πόρτες των ψυχών μας, με χίλιους δυο τρόπους καθημερινά.

            Η θυσία Του μας μιλάει αδιάκοπα. Αλλά και η Οσία που τιμούμε σήμερα, καθώς και την 1η Απριλίου κάθε χρόνου, επίσης μας μιλάει.

            Και τη φωνή της συνοδεύουν και πλείστα όσα άλλα υποδείγματα μετανοημένων ψυχών, που μας δείχνουν τον δρόμο της σωτηρίας. Παράλληλα, μας δίνουν και το στίγμα της πορείας προς την Βασιλεία των ουρανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου