ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ Γ’ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

(ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)

Κυριακή  3η  Απριλίου  2016

(Εβραίους, Δ΄, 14 – Ε΄, 6)

Με την Χάρη του Θεού αξιωθήκαμε να φθάσουμε ήδη στο μέσο της Μεγάλης Σαρακοστής. Η πνευματική μας πορεία προς το Άγιο Πάσχα βρίσκεται στο χρονικό της κέντρο.

Και για να πάρουμε κουράγιο και δύναμη ώστε να συνεχίσουμε τους πνευματικούς μας αγώνες, η Εκκλησίας μας σήμερα μας Παρουσιάζει προς προσκύνηση μέσα στα εύοσμα άνθη της εποχής τον πανάγιο Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.


Ο Θείος Απόστολος Παύλος στο σημερινό του ιερό ανάγνωσμα με θεολογικές, Αγιογραφικές αλλά και Εκκλησιολογικές προσεγγίσεις, εξαίρει την υπεροχή της Ιερωσύνης της Καινής Διαθήκης έναντι εκείνης της Παλαιάς Διαθήκης.

Έτσι, τονίζει την αγάπη και την συμπάθεια που μας χαρίζει ο Μέγας και Αιώνιος Αρχιερεύς και Λυτρωτής μας Χριστός.

Και αυτή η ανεξάντλητη φιλανθρωπία Του, μας δίνει την δυνατότητα να πλησιάζουμε με θάρρος και άνεση τον «θρόνον της χάριτός Του», σε κάθε στιγμή, «ίνα λάβωμεν έλεον καί χάριν εύρωμεν ες εύκαιρον βοήθειαν», όπως μας υπογραμμίζει κατά λέξη ο θεηγόρος Παυλος. Δηλαδή, ο Απόστολος των εθνών μας καλεί να προσερχόμαστε στον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Λυτρωτή και Σωτήρα μας.

Με ποιο τρόπο; Με την θερμή πίστη μας, με την προσευχή, με την καρδιακή πνευματική μας λατρεία και ένωσή μας μαζί Του και με την αγάπη μας για όλους τους συνανθρώπους μας.

Ο θρόνος του Θεού είναι θρόνος δικαιοσύνης, αγιότητας και Χάριτος.

Και καθώς παρατηρεί ο Ιερός Χρυσόστομος, ο Θρόνος αυτός τώρα, δεν είναι Θρόνος κρίσεως. Τέτοιος θα είναι την φοβερά Ημέρα της Δευτέρας Του παρουσίας.

Αυτή η καθημερινή, η συνεχόμενη προσέλευσή μας στον Θείο Θρόνο, είναι πάρα πολύ αναγκαία για όλους μας.

Γιατί όλοι μας ως άνθρωποι είμαστε αμαρτωλοί ενώπιον του Παναγίου Θεού. Επομένως, όλοι μας έχομε άμεση ανάγκη από το ανεξάντλητο έλεός Του. Και ακριβώς σ΄ αυτό τι θείο έλεος ελπίζομε.

Αυτή η κατεπείγουσα αναγκαιότητα της καθημερινής καταφυγής μας στην Χάρη και στο έλεος του Τριαδικού Θεού, είναι και ισχύει μόνο για το άμεσο παρόν, για το «τώρα», για την ζωή αυτή. Γιατί όταν φύγουμε από την ζωή αυτή, τότε πια δεν έχομε καμιά παρόμοια ευκαιρία, ούτε και περιθώρια για μετάνοια.

Την αλήθεια και το κύρος των αποστολικών αυτών λόγων εκφράζει και επιβεβαιώνει ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός.

Η Σταυρική θυσία του Θεανθρώπου έγινε ακριβώς για να μας δώσει την σωτηρία και την δυνατότητα να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση της Θείας Βασιλείας.

Ο Τίμιος Σταυρός υψώθηκε στον Γολγοθά για να υψωθούμε εμείς στα ύψη της πνευματικής ζωής, στα αιθέρια ύψη της «ενθέου Δόξης» με την ενίσχυση της Θείας Χάριτος και με τους προσωπικούς μας πνευματικούς αγώνες.

Ο Ζωοποιός Σταυρός φανερώνει την άπειρη φιλανθρωπία του Θεού, το έλεός Του και την αναγκαιότητα της επιστροφής μας στην αγκαλιά του επουρανίου Πατέρα μας. Μιας επιστροφής καθημερινής, μόνιμης, ουσιαστικής, βιωματικής και σε βάθος.

Σημειώνει ο θείος Χρυσόστομος: «Ο Σταυρός του Κυρίου μας στα τέσσερα τελειώνοντας άκρα, σημαίνει, ότι ο Εσταυρωμένος είναι Εκείνος, που περιέχει τα πάντα και αγκαλιάζει όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου.

Από τον Τίμιο Σταυρό αντλούμε Ζωή και Ανάσταση. Ανάσταση πνευματική, αλλά και Ανάσταση σωματική.

Ο Άγιος και Θεοφόρος Μάξιμος ο Ομολογητής διδάσκει, ότι Ο Κύριος μας με την Σταυρική Του θυσία έγινε ο «Ήλιος των αιώνων, που κάτω από τις θεϊκές Του ακτίνες, ωριμάζει η ενότητα και η σωτηρία».

Αυτά λοιπόν τα δύο πελώρια μεγέθη, δηλαδή η Ενότητα και η σωτηρία, αναμφισβήτητα, αποτελούν διαχρονικά ζητούμενα σε παγκόσμιο, αλλά και προσωπικό επίπεδο.

Προς τον Αρχηγό της πίστεώς μας ας καταφεύγουμε, για να τα δεχόμαστε. Προς Αυτόν ας σπεύδουμε πρόθυμα πάντοτε, για να αντλούμε πλούσια την Θεία Του Χάρη, την αιώνια Ζωή και το μέγα έλεος.

Και ο Πανάγιος Σταυρός, αυτό το ακαταμάχητο πνευματικό μας όπλο, ας είναι σκέπη, βοηθός και καταφύγιο σε κάθε ώρα της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου