ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ» ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

(ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ)

Κυριακή  10η  Απριλίου  2016

(Εβραίους, ΣΤ΄, 13 – 20)
Κεντρική ιδέα της σημερινής αποστολικής περικοπής είναι να δειχθεί, ότι όλες οι θείες υποσχέσεις πραγματοποιούνται και ότι η Βασιλεία του Θεού με τα ανεκλάλητα αγαθά της, είναι μια πραγματικότητα.

 Έτσι ο σκοπός του Ιερού αυτού κειμένου είναι πρακτικός.

Ο Θείος Απόστολος θέλει να μας ενθαρρύνει στο να ελπίζουμε ανεπιφύλαχτα, πως όλες οι υποσχέσεις του Θεού εκπληρώνονται.


Και για να μας κάνει αντιληπτές αυτές τις μεγάλες αλήθειες της πίστεώς μας, μας φερθεί το παράδειγμα του Προπάτορα Αγίου Αβραάμ.

Γιατί, όπως παρατηρεί και ο Ιερός Χρυσόστομος, ο Αβραάμ διέθετε πολύ κύρος, μεγάλη αξία και όλοι τον σέβονταν. Άλλωστε, ο ίδιος είδε στην ζωή του να υλοποιούνται όλες οι προς αυτόν υποσχέσεις του Θεού. Και οι υποσχέσεις αυτές αναφερόταν και στα πνευματικά, αλλά και στα υλικά αγαθά. Όπως η κληρονομιά της γης Χαναάν, δηλαδή της Παλαιστίνης, το πλήθος των απογόνων του, και άλλα.

Η πλούσια επίγεια ευλογία που ο Θεός επεφύλαξε στον Αβραάμ, ήταν, ασφαλώς, η προκαταβολή των αιωνίων μελλοντικών αγαθών της Θείας Βασιλείας.

Οι προ Χριστού Ισραηλίτες είχαν λάβει την Θεία υπόσχεση ότι θα έφθαναν στην «γη της επαγγελίας», δηλαδή την Παλαιστίνη από την Αίγυπτο. Και πραγματικά έγινε αυτό.

Ἐτσι λοιπόν και εμείς, ο λαός της Χάριτος, με την πίστη μας θα αξιωθούμε να φθάσουμε στην «Νέα Σιών», να εισέλθουμε δηλαδή στην Θεία Βασιλεία, που είναι νέα ζωή, ζωή κατά Χριστόν.

Και όλα τα όσα μας λέει ο Θείος Παύλος σήμερα, μας υπογραμμίζουν το ότι δεν θα πρέπει να αμφιβάλουμε για τα αιώνια αγαθά που μας περιμένουν στην μέλλουσα και αιώνια ζωή και πατρίδα μας, που είναι ο τόπος των Αγίων.

Όσοι καταφεύγουμε στον Θεό με την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη, όσοι μένουμε ενωμένοι σε σχέση ουσίας με την Εκκλησία μας που είναι ο Χριστός που παρατείνεται στους αιώνες, να είμαστε υπερβέβαιοι, ότι με την ένωση μας αυτή θα μπορούμε να παράγουμε έργα που είναι σύμφωνα με το θείο θέλημα. Και το έλεος Του δεν θα μας εγκαταλείψει ούτε στην γη, ούτε και στον ουρανό. Γιατί ο Θεός πραγματοποιεί τις υποσχέσεις Του. Και τις πραγματοποιεί, γιατί μας αγαπά πολύ δυνατά, με τρόπο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε εμείς ως άνθρωποι.

Ο θείος Χρυσόστομος διδάσκει, ότι όσοι στην ζωή τους ζουν με θλίψεις και τις αντέχουν με δύναμη και υπομονή, αυτοί θα λάβουν τους μισθούς των καμάτων και των κόπων τους. Όπως τους έλαβαν όλοι οι εκλεκτοί της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, αλλά και της Ιστορίας της Εκκλησίας μας.

Και μεταξύ αυτών είναι και ο μεγάλος Όσιος και Ασκητής Ιωάννης ο Συναΐτης, ο συγγραφέας του περίφημου Βιβλίου που λέγεται «Κλίμαξ». Και λέγεται «Κλίμαξ» δηλαδή σκάλα, γιατί περιέχει λόγους για τριάντα αρετές, που όταν ο άνθρωπος τις ενεργοποιεί, τον ανεβάζουν, όπως η σκάλα, από την γη στον ουρανό.

Και του Αγίου αυτού την ιερή Ακολουθία ψάλλει σήμερα η Εκκλησία μας.

Βέβαια, η Ιερή του μνήμη τελείται την 30η Μαρτίου κάθε χρόνου. Αλλά εορτάζεται και σήμερα, Τετάρτη Κυριακή των Νηστειών, ίσως γιατί από την αρχή της αγίας Σαρακοστής συνήθως στις Ιερές Μονές αρχίζουν να μελετούν τους λόγους του από την «Κλίμακα».

 Έζησε τον έκτο και έβδομο αιώνα. Πολύ νωρίς ασκήτεψε και έγινε ηγούμενος της Ιερής Μονής του όρους Σινά. Η ζωή του, το έργο του, η πνευματική του προσφορά, η τέλεια αυταπάρνηση του, οι πνευματικοί του αγώνες, οι κακοπάθειές του, φανερώνουν ότι επίστευσε στην πραγμάτωση των θείων υποσχέσεων και στην πραγματικότητα της θείας Βασιλείας.

 Και έτσι, σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί και την δική μας πνευματική πορεία διαχρονικά.

Το ιερό αποστολικό ανάγνωσμα που ακούσαμε μας παρουσίασε ως πρότυπο τον Άγιο Αβραάμ.

 Το κατανυκτικό Τριώδιο μας παρουσίασε τον Όσιο Ιωάννη.

Και οι δύο κορυφαίες αυτές προσωπικότητες, η πρώτη από την Αγία Γραφή και η δεύτερη από την Εκκλησιαστική μας Γραμματολογία, αναμφίβολα, μας τονίζουν, εκτός των άλλων, και την πραγματικότητα, την επιβεβαίωση όλων όσων το ιερό αποστολικό ανάγνωσμα διά του Αποστόλου Παύλου μας διδάσκει.

Μας Μιλούν δηλαδή, για το ότι οι θείες υποσχέσεις πραγματοποιούνται και για το ότι η θεία Βασιλεία είναι ανοικτή για όλους μας.

Μακάρι και εμείς, με την χάρη του Θεού και τις πρεσβείες του Αποστόλου Παύλου, του Αγίου Αβραάμ και του Οσίου Ιωάννη, να αξιωνόμαστε σε καθημερινή βάση, όσο θα ζούμε, να ανεβαίνουμε τις βαθμίδες, τα σκαλοπάτια της πνευματικής ζωής, πραγματοποιώντας έτσι την προτροπή του Οσίου Ιωάννη, που μας προτρέπει στο τέλος της Κλίμακός του: «Ανεβαίνετε, ανεβαίνετε αναβάσεις προθύμως», Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου