ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ
Απόστολος: Γαλ. α ́ 11-19
Ευαγγέλιο: Ματθ. β ́ 13-23
28 Δεκεμβρίου 2014
«Τότε Ηρώδης ιδών ότι ενεπαίχθη υπό των μάγων...»
Οι Μάγοι, αγαπητοί αδελφοί, που ήλθαν να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος και να του προσφέρουν τα πολύτιμα δώρα τους, είναι ίσως τα πιο μυστηριώδη και αινιγματικά πρόσωπα από όσα αναφέρονται μέσα στο Ευαγγέλιο.

Παρ’ όλο που γίνεται αρκετός λόγος γι’ αυτούς στη σχετικά σύντομη ευαγγελική αφήγηση της Γέννησης, το ιερό κείμενο δεν μας δίνει καμιά πληροφορία για τον αριθμό τους, την ταυτότητα τους και τον τόπο της προέλευσης τους. Το μόνο που αναφέρεται, είναι ότι ήλθαν στη Βηθλεέμ από κάποια ανατολική χώρα και ότι τους οδήγησε ως εκεί ένα πρωτοφανέρωτο άστρο, που παρατήρησαν στον ουρανό.
Η Χριστιανική παράδοση, στο κύλημα των αιώνων, άντλησε πολλά γι’ αυτούς από τη φαντασία. Καθόρισε έτσι διάφορους τόπους, όπως η Μειδία, η Χαλδαία, οι Ινδίες, η Αραβία, από όπου αφωρμήθηκαν.
Ανακάλυψε ότι ήταν τρεις. Τους χάρισε από ένα όνομα: Γάσπαρ, Μελχιώρ και Βαλτάσαρ.
Σχεδιάσε με όλες τις λεπτομέρειες το δρομολόγιο τους ως την Ιουδαία. Και έπλασε μερικούς ποιητικότατους θρύλους για την κατοπινή ιστορία τους.
Καταλαβαίνετε, βέβαια, πως τίποτε από όλα αυτά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν είναι εξακριβωμένο. Αποτελούν μια ωραία μεν, αλλά αστήρικτη επινόηση.
Οι Μάγοι, που κατέθεσαν στα πόδια του Θείου Νηπίου το χρυσάφι, τον λίβανο και τη σμύρνα, θα παραμένουν για πάντα πρόσωπα κατά μέγιστο μέρος ανεξακρίβωτα.
Το μόνο, για το οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι είναι το ζήτημα της πραγματικής τους ιδιότητας. Μάγοι δεν σημαίνει, στο ευαγγελικό κείμενο, αγύρτες ή θαυματοποιοί. Απεναντίας πρόκειται για ένα υψηλό αξίωμα, θρησκευτικό, πολιτικό και, όπως θα λέγαμε σήμερα, επιστημονικό.
Σε ορισμένες αρχαίες χώρες, Μάγοι λέγονταν οι σύμβουλοι των βασιλέων.
Οι σύμβουλοι αυτοί είχαν μια διπλή σοφία: ήξεραν τους θείους νόμους και τους νόμους της κρίσεως. Ήταν δηλαδή ένα είδος ιερέων και επιστημόνων και με τις υποδείξεις τους ο βασιλεύς κυβερνούσε το λαό.
Αυτό, λοιπόν, μας αρκεί, αγαπητοί αδελφοί, για να καταλάβουμε τη σημασία του ταξιδιού τους προς τη Βηθλεέμ, καθώς και το συμβολικό νόημα της προσφοράς τους στον αρτιγέννητο Ιησού. Οι άνθρωποι αυτοί, που μελετούσαν την κτίση, είδαν σ’ αυτήν ένα σημάδι που φανέρωνε τον ερχομό Εκείνου που θα επανέφερε τη κτίση στο αρχαίο καθεστώς. Οι άνθρωποι αυτοί, που είχαν δύναμη σ’ αυτόν τον κόσμο, έτρεξαν να δηλώσουν υποταγή στον ιδιοκτήτη του κόσμου, όταν Αυτός επισκέφτηκε την περιουσία του. Οι άνθρωποι αυτοί, που γνώριζαν μονάχα ένα μέρος και μάλιστα τόσο μικρό και αμυδρό της αλήθειας, ήλθαν να δουν και να προσκυνήσουν την ίδια την Αλήθεια, όταν αυτή ολόκληρη κατέβηκε στη γη.
Η προσφορά των δώρων τους είχε ένα συμβολικό και ένα προφητικό νόημα. Τα δυο πρώτα απ’ αυτά, ο χρυσός και ο λίβανος, αναφέρονταν στη διπλή ιδιότητα του Χριστού. Με το χρυσάφι, τον τίμησαν ως βασιλέα του κόσμου. Με τον λίβανο, ως Θεό. Όσον αφορά το τρίτο δώρο τους, αυτό είχε προφητική σημασία. Η σμύρνα ήταν ένα άρωμα που έβγαινε από κάποιο φυτό της Ανατολής, χρησίμευε κατά τους αρχαίους καιρούς, για να αλείφουν τους νεκρούς πριν από τον ενταφιασμό. Η προσφορά, λοιπόν, της σμύρνας είχε την προφητική έννοια, ότι το βρέφος εκείνο θα θανατωνόταν αργότερα από τον λαό του πάνω στον Σταυρό.
Αδελφοί μου, πόσοι χριστιανοί και σήμερα θα επιθυμούσαν να βρίσκονταν στη θέση των Μάγων! Και με την καθοδήγηση αστεριού να οδηγούνταν στη Φάτνη, για να δουν την Παναγία Μητέρα και να προσκυνήσουν τον ενανθρωπήσαντα Θεό. Να προσφέρουν κι εκείνοι τα δώρα τους, να απολαύσουν την παρουσία Του!
Αλλά και για κάθε πιστή ψυχή υπάρχει Αστέρας οδηγός, αρκεί να το θελήσει και να ακολουθήσει την αλάνθαστη πορεία του, για να βρει το Χριστό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας αποτελεί αυτό το αείφωτο πνευματικό αστέρι, που δείχνει και προσφέρει Αυτόν τον Ίδιο τον Κύριο Ιησού, με τα θεία Μυστήρια. Κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει τον Χριστό πάνω στην Αγία Τράπεζα, στο Πανάγιο της θείας Ευχαριστίας Μυστήριο! Εκεί βρίσκεται ο Κύριός μας και περιμένει τους πιστούς Του να Τον συναντήσουν, για να Τον προσκυνήσουν, να Του προσφέρουν τα δώρα τους· τα δώρα της αγάπης τους, της καθαρότητας της καρδίας τους, της λατρείας τους. Να λάβουν ουράνια, θεία, αιώνια, αναφαίρετα αγαθά. Να λάβουν την άφεση και την συγχώρεση των αμαρτιών τους· να λάβουν την ειρήνη που εκπορεύεται από τον Άρχοντα της ειρήνης, να λάβουν Αυτόν τον Ίδιο μέσα στις καρδιές τους, για να Τον απολαύσουν και για να γίνεται πραγματικότητα ο λόγος Του ο άγιος· «ο τρώγων μου τήν σάρκα και πίνων τό αίμα εν εμοί μένει, καγώ εν αυτώ» (Ιω. στ ́ 56).
Επομένως, όσοι πιστοί «μετά φόβου Θεού, πίστεως καί αγάπης» ας προσερχόμαστε στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Διότι τότε έχομε τη θέση των Μάγων! Εφόσον τότε - με την άξια μετάληψη της φρικωδεστάτης θυσίας - η καρδία μας προσκυνεί τον Κύριο και Τον ενθρονίζει στην ψυχή μας!
Ακόμη περισσότερο, εφ ' όσον τότε γινόμαστε «σύσσωμοι καί σύναιμοι Χριστού»!
Γιώργος Σαββίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου