ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (Ματθ. ε΄ 5-13) Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας

Ο εκατόνταρχος της σημερινής ευαγγελικής περικοπής ήταν ένας αξιοθαύμαστος άνθρωπος. Παρόλο που ήταν ειδωλολάτρης, πλησιάζει το Χριστό και τον παρακαλεί να θεραπεύσει τον δούλο του, τον οποίο είχε στο σπίτι του παράλυτο. Του λέει ότι βασανίζεται τρομερά από του πόνους και γι΄ αυτό θέλει να τον βοηθήσει. Ο εκατόνταρχος ήταν βέβαιος ότι ο Χριστός μπορούσε να θεραπεύσει τον δούλο του, γι΄ αυτό και υποβάλει το αίτημα του ταπεινά και περιμένει την απάντηση του Χριστού, η οποία δεν αργεί. Ο Χριστός με προθυμία του λέει «Εγώ ελθών θεραπεύσω αυτόν». Ο εκατόνταρχος ανησύχησε γιατί δεν ήθελε να πάει στο σπίτι του ο Χριστός συναισθανόμενος την αμαρτωλότητά του. Πώς να δεχτεί ο ανάξιος τον Κύριο που τόσα θαυμαστά πραγματοποιούσε στον λαό; Πώς να δεχτεί στο σπίτι του τον Απεσταλμένο του Θεού; Ζήτησε από τον Κύριο να θεραπεύσει τον δούλο του εξ αποστάσεως.
Ο Χριστός είδε στα λόγια του εκατόνταρχου την βαθειά συναίσθηση της αναξιότητάς του και την ακλόνητη πίστη του. Είχε δηλαδή τις δυο προϋποθέσεις που χρειάζονταν, για να ικανοποιήσει το αίτημά του. Ένας ειδωλολάτρης με ταπείνωση και πίστη είχε υποστεί την καλή αλλοίωση που τυπικά παρέμενε ειδωλολάτρης ουσιαστικά όμως ήταν πολίτης της Βασιλείας των Ουρανών. Αυτός ήταν ο λόγος που τον επαίνεσε ο Χριστός δημόσια και τον προέβαλε ως παράδειγμα προς μίμηση λέγοντας : «Σας βεβαιώνω πως τόση πίστη ούτε ανάμεσα στους Ισραηλίτες δεν βρήκα».
Ο Χριστός επαίνεσε την ταπείνωση και τη πίστη του εκατόνταρχου ενώ έλεγξε για την απιστία και την πνευματική του αδιαφορία του κληρονόμους της Βασιλείας των Ουρανών. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τα λόγια του Χριστού γιατί είμαστε και εμείς κληρονόμοι της Βασιλείας δίχως να έχουμε τον ανάλογο τρόπο ζωής και έτσι κινδυνεύουμε να την χάσουμε. Θεωρούμε τους εαυτούς μας συνειδητούς χριστιανούς ενώ ζούμε με οκνηρία και με κοιμισμένη τη συνήδεισή μας. Είμαστε χριστιανοί με κοσμικό φρόνιμα και με καρδιά κολλημένη στα υλικά αγαθά. Αντίθετα ο εκατόνταρχος ήταν ακλόνητος στην πίστη γιαυτό και ο Χριστός του είπε :«Ύπαγε και ως επίστευσας γενηθήτω σοι». Και πράγματι εκείνη την ώρα ο δούλος του εκατόνταρχου έγινε καλά.
Έτσι και εμείς καλούμαστε να μιμηθούμε την πίστη του εκατόνταρχου για να αξιωθούμε να καθίσουμε στο τραπέζι της Βασιλείας των Ουρανών μαζί με τον Αβραάμ και τον Ισαάκ και το Ιακώβ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου