ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΚΗΡΥΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

«Αθλοφόρε, Άγιε και Ιαματικέ Παντελεήμων, πρέσβευε τῳ ελεήμωνι Θεῷ, ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών».
Με ιδιαίτερη συμπάθεια και αγάπη, εορτάζουμε και τιμούμε σήμερα τον Άγιο Παντελεήμωνα. Πολλοί προστρέχουμε στη χάρη του περιμένοντας να μας προσφέρει κάτι. Επιτρέψτε μου να αναφέρω την λαϊκή ρήση – παροιμιώδη φράση: «κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμωνα». Και βέβαια δεν είναι τυχαία. Μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο πόνο, αρρώστια και θάνατο η Εκκλησία μας γιορτάζει σήμερα έναν θαυματουργό και ανάργυρο ιατρό. Και στην εποχή του οι άνθρωποι λάμβαναν από τον Άγιο τη θεραπεία και σήμερα προστρέχουμε σ΄ αυτόν για να τον παρακαλέσουμε για την ΥΓΕΙΑ μας και τη ζωή μας.
Αθλοφόρε Άγιε και Ιαματικέ Παντελεήμων πρέσβευε τῳ ελεήμωνι Θεῷ
Ο κόσμος μας είναι κόσμος πτώσης, που έχει δεδομένο το θάνατο.  Κι αν σήμερα είμαστε υγιείς,  δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε λίγο. Κι αν δεν πεθάνουμε σήμερα, θα πεθάνουμε αύριο. Ούτε τον τρόπο με τον οποίο θα φύγουμε ξέρουμε. Πάντως κάπως θα φύγουμε. Και όσο κι αν ζήσουμε, θα έχουμε κάτι ακόμη να επιθυμούμε για να το ζήσουμε, να το απολαύσουμε, να το δούμε!!! 
Ο Θεός δεν μας χαρίζει την υγεία ή τη δύναμη ή την ατελείωτη ζωή σ΄ αυτόν τον κόσμο, αλλά ο Θεός μας χαρίζει την αθανασία, την αιωνιότητα. Τα προβλήματα, οι δυσκολίες, οι στεναχώριες μας βοηθούν να καταλάβουμε την αδυναμία μας, να ταπεινωθούμε, να θυμηθούμε το Θεό και τον προορισμό μας!!!
Ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχει ταις ψυχαίς ημών.
Οι Άγιοι μεσιτεύουν στο Θεό για μας, όχι για να μας θεραπεύσει απλά, αλλά για να εξαφανίσει την αιτία που προκαλεί την ασθένεια, δηλαδή την αμαρτία.
Γιατί ο πόνος, οι ασθένειες, και εν τέλει ο θάνατος ήλθαν στους ανθρώπους μετά την παρακοή των πρωτοπλάστων, δηλαδή ως αποτέλεσμα της αμαρτίας. Άρα, για το Θεό, η συγχώρηση των αμαρτιών είναι η θεραπεία της αιτίας της ασθένειας.
Για τον Θεό δεν έχει αξία η υγεία του σώματος, αλλά η υγεία της ψυχής.
Ας μην ξεχνούμε ότι τα σώματά μας θα αναστηθούν για να ζήσουν αιώνια άφθαρτα και χωρίς ασθένεια, είτε στον Παράδεισο, είτε στην κόλαση.  Το ζητούμενο λοιπόν, στη ζωή μας, είναι να θεραπεύσουμε την ψυχή μας από την αμαρτία για να υπερβούμε ακόμη και αυτόν τον φόβο του θανάτου.
Προσερχόμενοι λοιπόν σήμερα στο Ναό του Αγίου Παντελεήμονος και προσευχόμενοι σ΄αυτόν, ας του ζητήσουμε μέσα σε όλα τα άλλα και κάτι ακόμη, το σπουδαιότερο: ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΑΓΙΟΙ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου