ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Αποτομή Τιμίας Κεφαλής Αγίου Ιωάννη

(Μάρκ. στ΄ 14-30) (Πραξ. ιγ΄ 25- 32)

Μαρτυρία μαρτυρίου

«Ο δε απελθών απεκεφάλισεν αυτόν… και ήνεγκε την κεφαλήν αυτού επί πίνακι»

Η  Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα την ιερή μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής του αγίου ενδόξου και προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Αυτή η μέρα είναι ευφρόσυνης πανήγυρης, παρά το γεγονός ότι ο αποκεφαλισμός του Ιωάννη από την ανθρώπινη όψη, αποτελεί αιτία λύπης και δακρύων. Η Εκκλησία υμνούσα το μαρτύριο του αγίου Ιωάννη, φανερώνει τη σπουδαία σημασία του για όλο τον κόσμο. «Ο άφρων Ηρώδης σου αποκόπτει την κεφαλήν, όμως από σένα φανερώνεται η Κεφαλή της Εκκλησίας, δηλαδή ο Ιησούς Χριστός». Η ευαγγελική περικοπή σήμερα είναι εναρμονισμένη με το μεγάλο αυτό γεγονός που αναφέρεται στα αίτια και τον τρόπο της αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννη.

Η φυλάκιση

Ο ευαγγελιστής Μάρκος, παίρνοντας αφορμή από την αμετανοησία του Ηρώδη, περιγράφει το σκηνικό της φυλάκισης και της θανάτωσης του Ιωάννη. Το έργο του Ιωάννη είχε συνδεθεί με τον αναμενόμενο Μεσσία και αυτό ενοχλούσε πολύ τους άρχοντες του λαού. Άλλωστε, η ηθική σήψη και η πνευματική κατάπτωση, ήταν σε τέτοιο βαθμό που με το ελεγκτικό κήρυγμα του Ιωάννη ξεσκεπαζόταν και αποκαλυπτόταν. Το μίσος αυτών των ανθρώπων ήταν τόσο άσβεστο ώστε βοήθησαν τον Ηρώδη να πραγματοποιήσει το δόλιο σχέδιο που είχε συλλάβει ο αρρωστημένος του εγκέφαλος.

Από την άλλη, ο Ιωάννης με το κήρυγμά του δεν έπαυε να στηλιτεύει την προκλητική αυθαιρεσία της πολιτικής ηγεσίας και συγκεκριμένα τολμούσε να επικρίνει δημόσια τον Ηρώδη «ότι ουκ έξεστι σοι έχει την γυναίκα του αδελφού σου». Οι Γραμματείς και οι Φαρισσαίοι, με το γνωστό μανδύα της υποκρισίας τους, πήραν ως αφορμή την κατηγορία αυτή και έτσι η άνομη παρέμβασή τους οδήγησε στην φυλάκιση του Ιωάννη.

Ο αποκεφαλισμός

Οι ιεροί ευαγγελιστές αναφέρονται σε κάποιο σατανικό σχέδιο της Ηρωδιάδας, η οποία μισούσε θανάσιμα τον Ιωάννη λόγω της ανήθικης ζωής της και του ελέγχου που της ασκούσε. Η Ηρωδιάδα χρησιμοποίησε για δόλωμα την κόρη της Σαλώμη και κατάφερε να την κάνει να χορέψει για τον Ηρώδη, στον οποίο άρεσε ιδιαίτερα ο χορός που έσυρε. Από την συμπεριφορά του Ηρώδη που εκδηλώθηκε καταλαβαίνουμε ότι βρισκόταν εκτός εαυτού. Αυτό φαίνεται και από την προσφορά του μισού βασιλείου του στο κοράσιο και μάλιστα «μεθ’ όρκου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Η κόρη συμβουλεύτηκε τη μητέρα της και αυτή την προέτρεψε να ζητήσει την κεφαλή του Ιωάννη. Η κακία του Ηρώδη δεν του επέτρεψε να παραβεί την υπόσχεσή του, υπακούοντας έτσι απόλυτα στα δαιμονικά κελεύσματα.

Η Ηρωδιάδα γνώριζε σίγουρα τον πολύ κακό χαρακτήρα του Ηρώδη. Το κίνητρο όμως της ίδιας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πήγαζε από το φοβερό μίσος που έτρεφε εναντίον του Ιωάννη και έπρεπε οπωσδήποτε να το ικανοποιήσει με τον θάνατό του. Η μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στην αγιότητα του Ιωάννη και αμαρτωλότητα της Ηρωδιάδας, εκδηλώνεται με τον αποκεφαλισμό του Προδρόμου. Η αμαρτία αποκαλύπτεται με περισσό θράσος στη συμπεριφορά της Ηρωδιάδας που διασκεδάζει με το μαρτυρικό αποκεφαλισμό του Ιωάννη. Εκδηλώνεται όμως και η ευσέβεια στο πρόσωπο των μαθητών του Ιωάννη που έσπευσαν για να ενταφιάσουν το σώμα του αγαπημένου διδασκάλου τους.

Αγαπητοί αδελφοί, ο αποκεφαλισμός του Ιωάννη είναι η ύψιστη διακονία στην Εκκλησία, γιατί έτσι φανερώνει και αποκαλύπτει την Κεφαλή του Σώματός της, που είναι το Πρόσωπο του Χριστού. Όπως ακριβώς μάς δείχνει το παράδειγμα του Ιωάννη, το θέμα στη ζωή μας δεν είναι η απουσία του μαρτυρίου από αυτήν, αλλά το να σηκώνουμε τον σταυρό του μαρτυρίου με πίστη και αγάπη στον Χριστό. Γνωρίζοντας, κατά το πρότυπο του Κυρίου, ότι όσο ολοκληρωτική είναι η κένωσή μας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η θεία δόξα και η μακαριότητα. Καλούμαστε, λοιπόν, να τιμήσουμε τη μορφή του Ιωάννη, το μεγάλο αυτό αγιασμένο ανάστημα, με την πράξη και τη ζωή μας. Ειδικότερα, η μεγάλη πρόκληση είναι να φανούμε αντάξιοι της υψηλής αποστολής μας, σηκώνοντας κι εμείς το σταυρό του μαρτυρίου που ξεδιπλώνεται στη δική μας ζωή, επικαλούμενοι τις πρεσβείες του. Πιο πολύ σήμερα κάτω από τις τόσο αντίξοες συνθήκες που προκαλεί με το πέρασμά της η πανδημία, η πίστη, όπως εκφράζεται στο πρόσωπο του Ιωάννη, αποτελεί το πιο ισχυρό αντίδοτο για να δίνουμε τη δική μας μαρτυρία στην αγάπη του Χριστού.

Χριστάκης Ευσταθίου, Θεολόγος

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου